Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1209 / Att öva sig i närvaro.... Kanske även för en gatufotograf?

 

 

 

Slussen

 

Det här är en träning i närvaro, kanske också en träning för en fotograf att lära sig att ge sig tid, att öva sig i närvaro, och träna den goda ensamheten! :)

Talet om att människan inte har tid numera, handlar nog mera om en stor mängd pseudosysselsättningar som upptar vår tid (med hjälp av bra försäljare) i kombination av sk. måsten, tex att ständigt vara nåbar eller att ständig berätta var man är och vad man gör! ;) 
Världen faller inte ihop om du stänger av mobilen!
Pröva får du se! ;)

Den här träningen, består av att flanera utan mål, och att bara iakta det man ser och möter. Och man måste bestämma sig för att inte tänka på morgondagen, eller vad jag skall göra om en stund, eller vad det är för tv-program i kväll, eller vad jag skulle handla hem för saker....

Ett sätt är att inte låta en tanke eller ett föremål uppta ens uppmärksamhet lägre tid än c:a tre sekunder. Då brukar man kunna komma in i ett tillstånd av här och nu...

Jag bara går, och här finns jag i min egen närvaro, och det gillar jag, och jag går och ser på det som kommer i min väg.  Jag märker världen!

 

(Och syftet med det här e inte att hitta nå'n dold sanning eller nå't mystiska djup i tillvaron, utan bara att försöka betrakta världen som den dyker upp med alla dess ljud, dofter, händelser, mao ett medvetet iaktagande av världen, tex under en fotopromenad)

Och vad gäller en fotograf, så kan en bild dyka upp, eller så dyker det inte upp nå'n bild.... :)

Tror, som sagt, att det här också kan vara en träning för en flanerande fotograf!
Kanske även utan kamera! ;)

Den som vill, och vågar, och framför allt har tid  ;)
kan ju pröva!  ;)

/Bengan

 

 

 

Hornsgatan

 

  

 

Inlagt 2011-08-10 20:43 | Läst 3017 ggr. | Permalink
Mycket bra skrivet! Tack!
Framför allt ska man fotografera utan kamera, sätta sig på ett ställe och bara leta motiv, fundera ut vad som skulle kunna bli en bra bild utan att ta den annat än med sitt medvetande.
På min middagsrast brukar jag sätta mig vid stationen och leta motiv utan kamera, sitta och se på folk och tänka att det där hade varit en bra bild. osv..
Detta tränar upp biltänket mkt, har gjort detta under flera år för att inte bara låta bilderna bli till när kameran är med. Tankar kan födas som man sedan kan göra med kameran.
mvh
Morgan Larm
Låter säkert helt sjukt men så är det i alla fall
avslutad130917 2011-08-10 22:16
Morgan det är inte sjukt, så lever jag med bilden också.

/ha det
/alf
Det är jättesvårt att finna ro och frihet från distraktioner. Mängder av små beslut och överväganden fyller vår vakna tid.

Frihet har i numera kommit att definieras av konsumtionsfrihet och frihet att leva ut den förmodade personligheten. En personlighet som definieras av inkomst, bostadsort, anställning och konsumtionsmönster av varor och tjänster.

Den frihet och livsnärvaro du talar om är överordnad allt detta. Kanske kan fotograferandet vara ett sätt att öva sig i att leva och verka utan att i första hand vara motiverad utifrån att uppnå något.
/H
Ett bra tips det där att stänga av mobilen någon gång emellanåt. Har precis provat under 11 dagar på nordkalottleden. Visserligen ingen mottagning men ändå;). Också var det väl inte direkt flanerande utan mål, tvärtom faktiskt.

Vissa dagar sågs ingen människa men mängder med tid för intryck och tankar.
Och lite fotografering då förstås.

/Stephan
Svar från Benganbus 2011-08-11 11:55
Det här med planerad ensamhet, kan vara svårt...
Vi vuxna fungera nog som tonåringar ibland,
"Ungdomsgården e stängd så det finns inget att göra!" ;)

Jag har en så'n där "stenåldersmobil" från 1994,
kan bara tala i den och ta emot SMS,
och så kan jag stänga av den förstås! :)
Håller helt med. Det är så jag alltid gör. Vem har sagt att den raka vägen är bäst? Den oväntade stigen ger oftast mer. Imorgon åker jag till Gnesta. Undrar om Gnestakurre har nån bra mjukglassblandning i år?

Tommy
Svar från Benganbus 2011-08-11 11:50
Har inte kollat glassen hos Kurre än, däremot har Robban i Kaffebaren (Stationshuset) bra kaffe av olika sorter och många bra mackor, både varma och kalla! :)
tomazon 2011-08-11 13:32
Det blev en kebab på Arena o koll på loppisen. Sprang på Leif GW på bolaget. Nu till Hundby. Får kolla kurre o kaffet imorrn.

T
Kloka ord, håller med helt och fullt! Det är ubderbart såväl att flanera och att vara helt uppslukad av nuet.
Jag håller helt med, och har själv tänkt på det. Tyvärr är det just de där tillfällena jag ofta saknar. Att bara flanera utan ett särskilt mål, eller en tid att passa.
Så blir resultatet magert också.
Lätt att säga, svårt att göra. Men värt att pröva.
Svar från Benganbus 2011-08-11 12:00
Jag övade imorse när jag va ute med Roffe på ett gärde! :)
Det är svårt, tankarna går hela tiden till det man skall göra under dagen...
Men fick fatt i den här närvarokänslan under en stund, kändes ganska fint faktiskt! :)
Mycket bra sagt! Och fungerar utmärkt även utan kamera. Kanske till och med bättre; när man har kameran med så är det ju ständigt något som pockar på fotografisk uppmärksamhet.

Innan jag flyttade till ön bestämde jag mig för att sluta använda mobil. Det går att leva utan! Men jag ska väl inte se kritiskt på människor som har svårt att ta sig tid, eftersom jag är pensionär. Å andra sidan minns jag tydligt att jag ibland tog mig tid på den tiden jag jobbade. Det går om man tycker att det är viktigt.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg