Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1194 / Zen och konsten att sköta en kamera...

 

 

 

 

 

 


En del av er har säkert läst Robert M. Pirsig's bok, "Zen och konsten att sköta en motorcykel". Huvudpersonen, som kallas Faidros, är på en motorcykeltur i USA med sin son och några vänner,  samtidigt som han för en dialog med sig själv om begreppet kvalité.

Jag tycker att vissa stycken i boken har mycket intressanta och tankeväckande funderingar, inte bara om hur begreppet Zen hänger ihop med att sköta en motorcykel, för det gör det nog inte så mycket i boken i alla fall, utan funderingarna om begreppet kvalitet.

"Faidros får en känsla av att han måste läsa stycket på nytt och gör så då...vad är väl detta?!  Det vi brukar översätta med "dygd" men som på grekiska heter "utomordentlighet"!"
Blixten slår ner. Kvalitet! Dygd! Dharma! ´
Det var det sofisterna lärde ut! Inte någon etisk relativismen. Inte några ursprungliga dygder, utan Areté. Utomordentlighet! Dharma!"


Ok, det här har kanske inte så mycket med fotografi att göra, men ändå...!?  ;)

Men hur som helst, det här är en bok som jag läste för första gången på sent 1970-tal, men som jag gärna återkommer till!

Ett lästips under regniga sommardagar alltså!  :)

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2011-07-23 09:48 | Läst 3091 ggr. | Permalink
Men det luktar av en del särskilda kameror lång väg =)
Visst kan det väl ha med fotografering att göra. Motorcykeln är ju bara en symbol för högre värden, den kan bytas ut mot något annat, fotografering, till exempel...
Tankarna i boken är väl tämligen giltiga för de flesta områden i livet, så jag tycker nog att de även kan användas då man ser på varför man fotograferar och den eviga frågan om vad en bra bild är ;)

Jag antar att du även läst uppföljaren Lila. Den boken är ju inte alls lika känd och jag var själv lite skeptisk när jag hittade den på en loppis. Men den var minst lika bra som den första. I boken vidareutvecklar sina tankegångar ytterligare, klart intressant.
janolof 2011-07-23 11:11
Kan bara hålla med om det, att Lila är minst lika bra!
En av mina favoriter också, en tänkare som gör svåra saker begripliga.
Jag håller däremot inte med om Lila, jag tycker inte alls att den har samma djup eller en lika bra historia. Jag tycker inte heller att han kommer längre i föreställningen om kvalitet utan att det mest blir upprepningar av tankegodset från Zen och konsten...
-affe
Fin bild den översta förresten,
snygg gråskala och ett vackert korn.
Det måste väl vara HP5+??!! ;)
-affe
Svar från Benganbus 2011-07-24 00:01
Den bilden e tagen med en Tri-X på 1960-talet...
Vissa påstår ju att Tri-X va bättre förr,
kanske därför den påminner om HP5+? ;) :)
B)
Alf Johansson 2011-07-24 03:19
Jo jag förstod nog det,
ville bara retas lite. ;)
-affe
Ja, det är en tankeväckande bild. Men, som jag vill minnas att författaren säger (fritt citerat ur minnet), "Den handlar knappast om Zen. Och inte är den till mycket hjälp när man ska sköta en motorcykel heller."

Mitt favoritexempel ur boken är tankar kring en rostig skruv. Man ska reparera kedjan, och då måste man ta bort kedjeskyddet. Men skruven som håller kedjeskyddet har rostat fast. Så nu står man för ett helt annat problem: att få loss kejdeskyddet. En mycket allmängiltig erfarenhet. Man har ett problem. När man börjar försöka lösa det så anmäler sig ett fullständigt annorlunda problem, som obevekligt står ivägen för lösandet av det första problemet.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg