Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1192 / Vad är gatufoto? Semesterbilder eller frihandsfotografering!? ;)

 

Roulette

Den här bilden har absolut inget med innehållet i bloggen att göra! 

 


Jag brukar titta igenom en del olika webbsidor och pooler på internet benämnda med samlingsnamnet Gatufoto, men blir mer och mer osäker på vad som menas med gatufoto?

Visserligen är de flesta av bilderna tagna på gatan, eller i alla fall i närheten av en gata, men ibland är det bilder från badstränder, danspalats, badbryggor, familjebilder eller bara en bild på nå't man ser på sta'n, typ korvstånd!  ;)

Så själva begreppet gatufoto verkar vara väldigt generellt på nå't sätt!?
Eller har det alltid varit så?

Fast jag undrar, ursäkta, om inte gränserna ändå håller på att suddas ut mer och mer vad som kallas gatufoto numera!?  För de flesta bilder som är tagna på fri hand inom eller utomhus verkar ju kunna kallas för gatufoto!? Även rena semesterbilder benämns också gatufoto!  Ok, visserligen är Markusplatsen en slags gata med många duvor på, men ändå...  ;)

Så man kanske kan fundera på vitsen med att kalla den här allmänna typen av fotografering för just gatufoto!?  Man kanske kunde kalla det för "frihandsfoto" eller "snapshots" i stället?

Eller så kan man vända på det och kalla alla frihandstagna bilder för gatufotobilder? ;)  Och alla är gatufotografer! ;)
Demokratiskt liksom! :)

/Bengan

 

 

Stoppa Yuppie..

Inte gatufoto, utan trottoarfoto! :)

 

 

Inlagt 2011-07-21 19:32 | Läst 3542 ggr. | Permalink
Begreppet gatufoto har blivit lite urvattnat på nätet, då det precis som du skriver nu kan föreställa nästan vad som helst (bara där finns en gata i närheten). Egentligen gör det väl inget, då jag som betraktare kan välja att ignorera bilder jag inte tycker är gatufoto (om det nu råkar vara så att jag bara vill se den typen av bilder just då).

Det är nog svårt att moderera exempelvis bildpoolen Gatufoto på FS, eftersom det ofrånkomligen kommer leda till en massa diskussioner om vad som är gatufoto eller inte.

För övrigt tycker jag den första bilden i allra högsta grad har med innehållet i bloggen att göra. Den är ju en del av innehållet ;)
Det är ett svårt ämne det här med gatufoto. Vad är det som "gör" ett odiskutabelt gatufoto? Vilken komponent gör att det skiljer ut sig som ett gatufoto? Inte ens de kända gatufotograferna producerade alltid "äkta" gatufoton. Så vad är det som gör en bild till just det? En udda handling? Oväntad kombination? Förbluffande eller överraskande? Humoristisk situation? Och vem kan döma i ämnet? Var finns facit?
Håller med att gatufoto fått en otydlig betydelse. Det har pågått en intressant diskussion här på fotosidans gatufoto pool.
// Leif
Detta inlägget påminner lite om mitt egna där jag beklagar mig över hur den klassiska fotografin liksom urholkas. ;-) Fast du uttrycker dig mera diplomatiskt. :-)

Personligen har jag på sätt och vis förkastat begreppet gatufoto - även om jag använder det ibland. Istället kan man kanske kalla det för att "skildra livet i offentliga miljöer". Men det låter inte lika ballt, och så är det ju inte så kort och koncist som gatufoto - precis! :-)

För mig är dock gatufoto något som höjer sig ovanför det rent dokumentära. Det måste innehålla ett slags avgörande ögonblick eller en twist av något slag. I ärlighetens namn är det sällan mina egna bilder uppfyller det.

Men visst är det svårt att definiera gatufoto. För att inte säga omöjligt. Och förmodligen lönlöst! ;-)
Jag brukar titta igenom en del olika webbsidor på internet som säger sig ha nyheter, men blir mer och mer osäker på vad som menas med nyheter.
Jag har konstaterat att det mesta inte är i min smak; oväsentligheter, ytligt och rent nonsens. Den som levererar nyheterna har helt enkelt inte samma värderingar som jag.
Men det får man tåla, shit happens!

Good happens också, fast man sällan får läsa om det. Nu önskar jag i alla fall att du ska ha det gott! /Thomas
Jag misstänker att det är gamle HCB som fortfarande spökar med sitt "avgörande ögonblick" som kännetecknet (enda?) för ett sant gatufoto. Jakten på det avgörande ögonblicket blir i många fall bara en jakt på vissa effekter som efterapas så länge de är inne. Det är klart att gränsen mellan vad som betraktas som gatufoto och andra närbesläktade kategorier är flytande. Dessutom får vi inte glömma bort att de miljöer där de gamla gatufotograferna en gång verkade i för länge sedan är borta. Var tid har sin gatufotografi. Det gamla kan inte för evigt vara referensram för dagens gatufotografer.
Gatufoto har inget med gator att göra egentligen. De flesta menar att fånga livet i det offentliga rummet. Det finns ju en bra engelsk sida som just heter "in public".

Den definitionen tycker jag håller rätt bra, att fånga livet i det offentliga rummet.
"Vardagsfoto" hade det kunnat kallats för istället för "Gatufoto". Enda kriteriet är att en eller flera människor ska vara med i kompositionen. "Vardagsfoto" är oberoende av var man är fysiskt. Och vilken tid på dygnet. :-)
Är den här definitionsfrågan viktigt?
Många spökerier finns det nog här på Fotosidan. Varför bry sig så mycket om själva termen? Ta bilder i det offentliga rummet, på gatan eller annorstädes.. Just nu i sommarvärmen gör jag detta nästan varje dag med stort nöje och även med andra Foto-Apparaten än Leica M...
Det finns faktiskt en värld utanför Verona och t.o.m. utanför Wetzlar/Solms!(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg