Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1147 / Konsten att bli en bra fotograf! Och så några ord om bra digitala hjälpmedel!

 

 

 

 Bild från 1963 c:a


 

Och att bli en "bra fotograf" alltså.  Jag tycker i alla fall att jag kommit på en del bra saker under åren, som jag även skrivit litet om i några tidigare bloggar.
Först så bör man ha intresse av att fotografera, gärna ett brinnande intresse, se'n får man jobba långsiktigt och träna och träna!!  Jo ni läste rätt, träna.... ;)
Minst 10.000 timmar! :)

Titta på en musiker tex, dom tränar, å en snickare tränar på sitt hantverk på jobbet varje dag. För att vara fotograf, eller bildmakare, eller vad man kallar det, det är ju som vilket "konsthantverk" som helst, som också kräver ständig träning för att man skall utvecklas och inte tappa redan inhämtad kunskap. Och även om det i foto är ett litet mer "mentalt hantverk", så måste man träna det också varje dag, mao att lära sig "se bra bilder"!

Och det är bra att försöka umgås med bättre "hantverkare" än man själv är,
för det inspirerar, och det gör att man även utvecklas.
 
Hur som helst, så är det träning i gott sällskap som gäller, se'n får man se hur långt det räcker! Om man nu vill se hur långt det räcker!

Och betyg på hur man lyckats då? Det ger de som betraktar våra bilder!

Fast jag vill lägga in en liten lapsus, visst är det trevligt med fotovänner!  :)
Men för nära fotovänner eller fotokompisar eller släkt och vänner kan ofta ge ett för bra bildbetyg, tyvärr...  ;)
Men det ger dom i all välmening såklart!  ;)

 

 

 


Vad gäller bra digitala hjälpmedel så sitter jag och "lagar" ett gammalt svartvitt negativ i PS. Hade inte PS funnits, så hade det här "lagandet" varit för tungrott och nog inte blivit av. Så nu sitter jag och tar bort repor och dammprickar och får snart ett nästan "nytt negativ" som jag kan gör en hyffsat bra bild av.  Riktigt kul alltså!

Men det är en del att göra på negativet, för det verkar som om det legat på golvet vid något tillfälle tidigare..  ;)

 

 

Ni ser va, här har jag har tagit bort en del skräp på bilden, som man såg på den tidigare bilden.

 

Slut för idag!  För nu väntar Roffe, se'n laga ett staket, klippa gräs, handla, gå på ett möte, ringa några samtal, besöka Åmells möbler för att bestämma tid för att fota i deras verkstad, besöka Kaffebaren, å se'n bära in några pelletssäckar å så ta en långpromenad med Roffe  och under tiden jag gör det här, så kanske det blir några bilder...  :) 

 

/Bengan

 

Ps. Kameran som modellen håller i handen på första bilden, det är min svarta Leica M3 med Canon 1,8/35 mm.  Och då undrar jag såklart, med vilken kamera jag tog bilden!? 

 

 

 

Här syns 1963 år kamera litet tydligare. Men det här är taget i en spegel.

 

 

 

 

Å så här ser i stort fotogrejerna ut i dag. De e inte samma Canon-optik som på bilderna ovan, men likadan!  Canon gjorde bra grejer på den tiden! ;)
Å det här e allt du behöver liksom!  :)
Se'n e allt upp till dig!

 

 

 

Inlagt 2011-05-25 09:01 | Läst 3670 ggr. | Permalink
Handlar det här nu om att "lära sig att se bilder"...är det då man är en bra fotograf? För så ser jag på fotograferandet.
Teknik hör liksom inte till att vara en bra fotograf...eller hur är det med den biten?
/Lena
Svar från Benganbus 2011-05-25 14:10
Bra fotograf är ju väldigt subjektivt... ;)
Men jag tror i alla fall att bildsinnet är det viktiga!
Att hitta sitt bildsinne och se'n träna det, ständigt!

Tekniken för att fånga bilden bör vara så enkel som möjligt,
men ändå väl inarbetad,
så man inte stör bildsinnet med tekniska trivaliteter när bilden kommer.
/B
syntax 2011-05-25 15:48
Att se bilder är väl alltid första budordet - men sedan skall det omsättas, och här kommer tekniken obönhörligen in. Automatiska funktioner kan underlätta ibland, men dom ersätter inte tekniskt kunnande. Man skall helt enkelt begripa vad det är man håller på med. Annars blir resultatet därefter. Man lyckas inte förverkliga den bild som man såg.
För att ta ett enkelt exempel: Fotografen får en bra porträttbild förstörd därför att bakgrunden är risig och spretig - fastän inget av detta syntes i sökaren. Den som känner till den bildmässiga innebörden av olika bländaröppningar undviker saken just genom sitt teknikkunnande, och får en upplöst och mera neutral bakgrund som förverkligar porträttet. Man måste känna till lite grundläggande teknik, annars får man stapla sådana exempel i långa rader.
Det här är en rejäl munsbit som smakar olika beroende vem som smakar på det. Liksom det mesta påverkar praktik, teori och fallenhet det slutliga resultatet. Sedan har vi mottagarna, som är minst olik varandra. Slutligen vem är kvalicificerad att avgöra vem som är bra?



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg