Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1134 / Fujifilm X 100 i DN i dag!

 

 

 

I dag söndag i DN , så är det en liten test och tyckanden om Fujifilm X 100.

 

 

 

 

 

 

 

Å som vanligt, så finns det kanske saker som man önskat varit litet annorlunda, men så är det alltid,  så i det stora hela, så tycker jag den här kameran är mycket intressant och spännande och kommer antagligen att bli mycket populär bland en viss grupp fotografer.

Det bästa som hänt vad gäller digitala kameror hittills, så tycker jag i alla fall!  ;) :)

 

/Bengan

Inlagt 2011-05-15 08:16 | Läst 4415 ggr. | Permalink
Det kommer nog att tyckas om den ett bra tag till. Det värsta arbetet blir att sålla alla ovidkommande kommentarer =)
Jag tycker det ser mer intressant ut med cykeldäck till höger! En kamera man inte kan välja objektiv på är för begränsande!
Äsch! Som Bengt skriver så är inte målgruppen de döda fiskarna som flyter med strömmen. Jag tror målgruppen återfinns hos avancerade amatörer som redan kör med ett system, en del av de som använder avancerade kompakter idag och professionella som kanske vill ha en leksak på lediga tider.

En brännvidd utmanar! Bob, tänk dig att du skaffar dig en cabriolet. Den bjuder in till helt nya perspektiv och en körglädje och körupplevelse som du inte kan få med en tråkig konservativ vardagsbil.
Eftersom jag har fått min X100 nu så kan jag säga att det är en mycket bra kamera. Jag vill också poängtera att det INTE är en mätsökare och heller INTE en kompakt. Det här är en ny slags kreation. Ett steg framåt i utvecklingen helt enkelt.

Jag ska skriva ett par inlägg om kameran i min blogg under veckan där jag tar upp lite olika synpunkter och kritik som har kommit. Håll utkik där om ni är intresserade:

http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/index.htm
Nils Bergqvist 2011-05-15 12:45
Bildkvalitén är säkert alldeles utmärkt och fasiken vore väl annars för det priset. Men kameran ger intryck av att vara något mera än en vanlig kompakt med AF och genomsiktsökare med avståndsindikeringar för manuell inställning. Kanske är den det? Ska läsa din blog och se om min tvekan försvinner.
Hittar den inte i nätupplagan. Fast är jag så snål att jag inte köper tidningen, så köper jag troligen inte kameran heller.....
Nils, kameran har ju även elektronisk sökare, vilket borde fungera bra vid manuell fokusering. Dessutom kan du p g a den även använda kameran för närbildsfoto. En Leica M t ex har väl en närgräns på 70 cm, X 100 på 10 cm.
Joakim K E Johansson 2011-05-15 20:17
Kamerans manuella fokus är inte som på en mätsökare eller en systemkamera. Att jobba aktivt med den när man fotograferar är inget jag rekommenderar. Ja, det går nog inte ens. Men varför skulle man det när autofokusen är både snabb och exakt?

Enligt min mening är den manuella fokusen främst gjord för att använda när man macrofotograferar eller jobbar med kameran på stativ och verkligen vill ställa skärpan exakt på en viss punkt.

Och när man tänker använda hyperfokalavstånd. Då kan man jaga fram skärpan till avståndet man föredrar. Annars är det som sagt AF som gäller.
Olle 2011-05-15 21:42
Om manuell fokus fungerar vid makrofotografering, varför fungerar det inte för andra fotoavstånd?
Joakim K E Johansson 2011-05-15 22:08
Funkar gör den såklart. Men den är helt enkelt inte särskilt användbar vid vanliga fotosituationer - enligt min mening.
Det viktiga är ju att kameran är bra, inte minst med tanke på priset. Men jag tror att retrolooken kommer att sälja. Och den ger jag inte själv så mycket för. Men jag önskar Fujifilm all tänkbar framgång. Inte minst för att kameran i så fall kommer att få intressanta efterföljare. Vi behöver en förnyelse av den digitala kameratekniken, mot kameror som är mindre inriktade på komplicerad teknik och mer på fotografens situation när bilden tas.
Mac-PC 2011-05-15 19:14
Vi får inte glömma bort att för en hel del så är köpargumentet i första hand KÄNSLAN. Den här kameran har både retro och High Tech i ett paket och tillsammans med känslan blir det mycket intressant. Jag väntar på min som ett barn väntar på julafton.

Jag tror också, som redan sagts här, att många skaffar sig denna kamera som ett skönt komplement till sin befintliga utrustning. Kul att det händer något nytt på digitalkameramarknaden igen.
Jag har ju ännu inte hållit i denna kamera, så jag undrar fortfarande om det är som bonden sa när han klippte grisen: "Mycket skrik för lite ull"
Den fasta vidvinkeloptiken gör det till en kamera för vidvinkelfotografer - och jag är inte en sådan. Objektivet är specialdesignat, där baklinsen ligger mycket nära sensorn och täcker den i huvudsak. Därför får man nog vänta förgäves på en variant med utbytbar optik.
Tänk vad en retrolook kan göra.... :) Nej, jag tror nog att min Sony NEX-5 är min favorit.... Så liten kamera, så mycket möjliheter.... :)))
Har fått min igår:
Retro - gillar!
Bildkvaliteten - gillar!
Enkel om man vill köra manuellt - gillar!
Automatiken fungerar mycket bra - i vissa lägen bättre än min 5D MKII
Inställningsmässigt känns det som man som man plockat bra funktioner från flera olika tillverkare.
Min känsla är att när man är på resande fot så kommer X100 att vara resesällskapet oftare än 8 kg Canonutrustning... För de som tycker att det är en begränsning att det inte går att byta objektiv: det är den stora poängen! Du slipper släpa med en massa utrustning.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg