Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1133 / Är det svårare att fota Gatufoto eller göra reportage hemmavid? Där man bor alltså?

 

 

 


Brukar själv känna av det här, det är mycket lättare att fota i en större stad, och ännu lättare att fota utomlands, än att ställa sig framför Konsum i orten när man bor och börja fota gatufota! ;)

 

 

 

Vad beror det här då på? Kanske för att man inte tycker det finns nå't att fotografera hemmavid, och så kan det kännas litet pinit, man känner ju folk!

 

För att fundera vidare praktiskt på det här, så gjorde jag ett litet reportage i morse om den nyöppnade Kaffebaren i Gnesta Stationshus!

 

 

Robban, som äger fiket, som är i full gång med att fixa grönsaker.

 

 

 

 

 

Fast jag undrar nog om inte det förstnämnda är det största problemet, man blir ofta hemmablind, och kanske litet hemmablyg också!?  

 

 

 

Ingen bryr sig när man fotar snyggt, trevligt och öppet!  Å 28 mm e ganska nära.

 

 

 

 


Det här e en bra Kaffebar! Kan rekommenderas! Flera olika sorters kaffe, fina mackor och bra fikabröd!
Så nu vet ni det också! :)

/Bengan

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-05-13 13:17 | Läst 4086 ggr. | Permalink
Jag tror också det är lättare att fota när man inte känner/känner igen folk som passerar. Man slipper "jaha, där står han med kameran igen", liksom.
Sen blir man ju givetvis hemmablind också. Rör man sig samma väg till och från tåget t ex, så händer ju inte så mycket från dag till dag.
Jag håller med dig Bengt det är lätt att bli hemmablind. Jag fotar en hel del i min hemby Huskvarna, men det blir inte så många gatufoton och det beror främst på att det knappt är några människor ute på gatorna :) Men det finns en hel del annat att dokumentera, jag håller på med ett litet projekt om det medeltida fästet Rumlaborg som kommunen av någon märklig anledning inte lägger ett öre på att restaurera och marknadsföra...
//Chasid
Jag antar att man skiter inte i köket och man äter inte på toaletten. Allt har sin plats. :-)
Jag tror att "minireportage" är grejen. Krister gör ju också ofta sådana numera liksom Micke Borg på sitt sätt. Just kontakten och medvetenheten om vad och varför man fotograferar tror jag är bra ingredienser.

Det mer traditionella gatufotandet har nog ofta varit just den här formen av reportage. Och eftersom gatulivet reducerats till ren transport i mångt och mycket gäller det nog att söka upp olika mötesplatser om det skall bli något.

-affe
Man kan vara lite mer anonym ju fler människor man har runtomkring sig, så många tänker nog att "om jag står här på konsum och fotar så kommer Nisse o Lisa tycka att jag har blivit galen, och sånt vill man inte ska spridas runt i lokalbygden".

Cool med ett café. Dom har väl inte stängt fiskeaffären hoppas jag?

//Tommy
Affe har satt huvet på spiken. Det sociala livet är annorlunda nu för tiden. Var man än kommer, liten eller stor stad, är folk bara på väg nånstan och hur kul är det att fotografera? Social samvaro i stadens öppna vardagsrum är det ont om och man måste nog nästan vara en del av det för att ta "riktiga" gatufoton. Micke Borg är ett bra exempel på det.
Jag, som också bor i ett litet samhälle, känner något av detsamma. Dessutom är det en bra bit till något större, och jag plågas sällan av reslust. Med andra ord, kvarteren hemmavid är en speciell utmaning för gatufotografen, inte densamma som i den brusande storstaden.

Det nya fiket verkar störttrevligt! Låt oss hoppas att Gnestabor och förbipasserande gör stället heder! Förresten -- finns det väggar där? Plats för "Kaffebaren fotografiska" kanske?
Svar från Benganbus 2011-05-15 08:22
En bild e Pg i Kaffebaren! ;)
Jag tror absolut att man kan plåta gatufoto på små orter, men måste vara extremt öppen med vad man gör. Att smyga funkar inte för man syns ändå.

Lars Tunbjörk har ju åkte runt i Sverige och tagit många gatubilder på småorter. Han använde mellanformat och blixt.

På 70-80-talet gjordes tre böcker om Hallstavik (har jag för mig) av en man på orten. Alla visste vad han gjorde.
Svar från Benganbus 2011-05-14 10:23
Så det här kanske är utmaningen för den modige! ;)
Hemmavid kan du inte gömma dig!!
/B
Det kan vara mer krävande att fotografera hemmavid. I alla fall till en början. Både för fotografen och de som avbildas. Fotograferar man folk man känner blir det mera privat och det kan vara hämmande för båda parter. Det viktiga är att komma igång. När människor vant sig vid dig och din kamera går det säkert lättare. Det bästa är naturligtvis om man kan ge tillbaka i form av en utställning på ortens bibliotek t ex. Robban verka uppskatta det hela i alla fall.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg