Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1119 / Mera om Åre, bla skidfotoutrustning, skidutrustning och förändringen.

 

Jag har varit i Åre till och från under några år. Först gången jag var i Åre var 1952 på en skolresa. Vi åkte sovvagn upp till Åre och bodde under en vecka även i sovvagnarna nere på bangården.
Det fanns inte så många liftar då, vi åkte bara i "hinkarna" från Fjällgården och upp till trädgränsen och se'n vidare till Mörvikshummeln.
Se'n dröjde det till tidigt 1960-tal innan jag var i Åre igen.
Se'n har det blivit ett antal gånger. Och Åre har förändrats under åren.

Kommer ihåg när pucklarna på Mörvikshummeln såg ut som "Wolkvagnar", stora och runda och fina, se'n kom kortskidorna, då blev det svårare att åka puckel med 205:or! ;)

Och det är nog så att när man sett en förändring under en längre tid, det är först då man kan jämföra.

En skidåkare som kommer till Åre i dag tycker nog att Åre är som det är liksom, inte mer med det!  ;)

Men så är det med det mesta här i livet, även i mänskliga relationer!  ;)

Den första kärleken, både vad gäller platser och människor brukar sätta sina minnen, även då det gått ett antal år!  ;)

 

 

Vad gäller relationer ;) så har den här modellen hängt med några år nu!  Den här M6:an har jag visserligen bara haft i tjugo år, men själva modellen den har jag haft sedan tidigt 1960-tal, som säkert några fattat!    :)

 

 

 

Vad gäller Åre, så har ju allt blivit större, liftsystemet e större, antal nedfarter, liftar, butiker och även fjällstugorna har ökat i storlek.

 

 

 

Även "Telemarksutrustningen" har ökat i storlek!  ;) Den här skidan är dubbelt så bred som min skida! Men det gör att utförsåkningen kan ske snabbare och säkrare i brant terräng. Nackdelen kan vara att man inte kan gå nå'n längre tur med utrustningen, men det är inte meningen heller.

Jag pratade en stund med de här killarna vid Storulvån så jag fick litet koll på den moderna utrustningen, och se'n önskade vi varandra "Go tur!"

 

 

 

Här i bakgrunden upptill vid kammen syns några "nedfarter" som är lättare att åka med en modernare utrusning.

Nu va vi på tur, vi skulle fram till en kant för att ev gå till vindskyddet nedanför Snasahögarna, å på tur är en smalare skida bra. Jag gick även på valla! :) Fördelen med valla är att man kan "åka" på skidorna när det inte är så kuperat, stighudar är mest till för branta uppgångar.

Nackdelen med valla är att man måste skrapa bort den innan man kan åka bra utför. Om man vill ha ett jämt glid alltså!  För "hugger" det vid en brant utförsåkning, då kan det hända kul grejer!  För den som tittar på alltså!  ;)

 

 

 

Vi åkte inte bara skidor, vi tog en promenad en dag också. Vi kollade leget vid Handöl, och gick en bit på bomvägen som går till Tjallingen. Det är skönt att blanda skidåkning med fotvandring.

Skall försöka få låna några skidåkningbilder till en senare blogg. Bilder då jag åker telis. (Det är svårt att fota sig själv när man åker)

Nog för idag!

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2011-05-02 08:02 | Läst 3475 ggr. | Permalink
Ha ha. Känner igen tåghem. Jag var på sådant i slutet av 50-talet. Halva veckan i Åre, andra halvan i Storlien.
Snygg bild på trotjänaren, vilken får du gissa dig till.
/John-Erik
Ärligt talat Bengan o du tror mig säkert inte,, men jag hade föredragit dina smalisar,,men jag vill inte ha telisar utan smala med låg fästpunkt, såna jag hade förr i tiden, på sextiotalet, de hade till och med stålkant,,,ja, vi ska väl ses på måndag antar jag,,,?? Synd att inte skidrektorn är med, han hade säkert kunnat ge mig ett par bra skidor för uppåtvandring på fjället????

Nåja, du ser lite blålila ut i nyllet så du ska nog köra skidbilderna i svartvitt???
Svar från Benganbus 2011-05-02 14:57
De där med färgsticket i nyllet,
de e nog den 25 år gamla Peak-jackan som reflekterar sin blåfärg! ;)
B)
Åre med omnejd växer så det knakar. Igårkväll gick jag en promenad runt Åre torg med kameran i näven och roade mig med att fota nya hus som vuxit upp som svampar ur jorden. Jag bor snart i en stad känns det som, inte en by!

Men jag ska inte klaga för vi som bor här ser faktiskt hur den tidigare sommarsovande byn faktiskt är vaken både vår, sommar och höst och det är trivsamt :-)
Svar från Benganbus 2011-05-02 15:51
Fina bilder Ola!
Såg också att dina bilder hade fint sällskap utanför Coop Konsum i Åre!
/Bengan
Tro det eller ej, men jag har aldrig varit i Åre! Men jag har inte heller stått på ett par skidor sedan i tonåren. Och på den tiden stod jag inte heller på skidorna så värst långa stunder i taget :-) Så det kanske inte gör något.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg