Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1112 / Kortblogg om några inlägg jag hittat på Klotterplanket i Gatufotopoolen! :)

 

 

Hornsgatan



Och jag har klippt ut delar av inläggen på Gatufotopoolens klotterplank, ursäkta, men tycker det är intressanta funderingar!  :)


"Gatufotograferna är dem som dokumenterar vår tid i det offentliga rummet".
Låter bra, men ibland undrar jag vad det är man fotar..


"... man kan inte fråga alla om lov innan man fotograferar dem. Då blir det ju inte en äkta bild"
Håller helt med, hur skall man dokumentare en pågående verklighet om man först stannar upp hela verksamheten och frågar om lov?


"....jag en känsla av att de bilder vi tar idag kommer att vara väldigt viktiga om ca 50 år, eller mindre. Och även då kommer det säkert att vara de bästa bilderna/fotograferna som sticker ut och tar för sig. Jag vill åtminstone tro att det är så."
Jag skulle också vilja tro så, men är mycket tveksam.....

 

 

Frisören


"Bilder som verkar slumpmässigt tagna på stan med nån kvinna eller gubbe utan tanke, dyker upp alltsomoftast. De alstren verkar vara tagna av principen att man är nöjd att man tog en bild överhuvudtaget."
Så tycker jag också, ursäkta! :)

 

 

 

Fem minuters rast.

 

Å så nå'n som tycker att det gnälls för mycket på gatufotograferna!  ;) :)

Speglar nog vår tids olika tyckanden!
Allt är nästan lika bra!  Alla skall få vara med!  Ingen får lämnas utanför!
Alla tar bra bilder! Å inga lärare behövs! ;)
Hoppsan, nu kom det också, ursäkta! ;)

Men obs, jag tycker Fotosidan e en trevlig träffpunkt, en community, alla får ju vara med, och det är ju själva tanken med Fotosidan, för det finns ju reklam och man samarbetar med olika företag.

Men jag tror att det är ytterst få av bilderna som visas i nå'n pool här på Fotosidan som finns kvar om 50 år, sedan orkar nog ändå ingen gå igenom den mängd som kanske konstigt nog finns kvar om 50 år, och när man måste gå igenom det som finns kvar, så hittar man ändå ingen viktig eller intressant samhällsinformation!
Så tror jag! :)

Och lösningen då?

För att fota överlevnadsbilder, så måste man först och främst se till att dom överlever! Att bilderna finns kvar om 50 år alltså!
Och helst skall dom vara intresanta om 50 år! Inte bara konstnärliga!  ;)

Mao, att man fotar på ett sätt som gör bilderna intressanta. Och jag tror att en intressant bild även måste ha kvalitativa värden!  Mao, visa något intressant och tidstypiskt för tiden, men på ett bra sätt!

Nu kan många anse att det gör mina bilder!
Då så!
Men se till att bilderna finns kvar i alla fall, resten är en chansning!  :)

Tror ändå att bilder i en skokartong är bra förvaring fram till 50-årsstrecket. Med text på bildbaksidan. Även bilderböcker är bra, men jag tycker det är för litet text i de böcker som man gör själv.
Att hitta en bok i framtiden med bara bilder, då blir det problem!
Bäst är nog att jobba med ett bokförlag, eller liknande, för att bilderna skall ha kvalitet, och bra text, och se'n ha chans att finnas kvar!

Men obs, det här va bara ett personligt inlägg i debatten om vilka bilder som kan överleva! :)
Men visst kan man ha kul för stunden på Fotosidan!  För det har jag! :)

/Bengan

 

Ps. En kompis på Fotosidan hittade negativ på en loppis, och tog fram spännande bilder, men jag är tveksam till att hitta nå'n hårddisk eller minneskort, som fungerar, på en loppis om 50 år...

 

Sväng

 

Inlagt 2011-04-19 12:35 | Läst 4443 ggr. | Permalink
Tur att man numera arkiverar bilder i negativpärmar. Kanske hamnar på någon loppis när min tid är förbi.

Ge alla fotografer en morot, en pannlampa och en hänvisning till det där'a kaninhålet. ;-)
Svar från Benganbus 2011-04-19 13:15
Du e en fotograf för framtiden! :)
Vad gäller kaninhålet, så efter att ha fått morot och pannlampa,
så måste man hitta kaninhålet också!
Alldeles själv alltså! ;)
Rei Trulsson 2011-04-19 13:33
På det viset försöker jag att förespråka då jag för vidare kunskapen. Att tillhandahålla medlen, men låta var och en pröva själva först innan man gör en insats. :)
Kortblogg?
Så kort var den väl inte.
Bra längd och innehåll.
Svar från Benganbus 2011-04-19 21:45
Tack för bloggbetyg! :)
/Bengan
Intressant läsning. Jag funderar också lite grand kring de här frågorna. Kommer det att finnas några historiska bilder kvar att titta på i framtiden överhuvudtaget? Det är knepigt med ständigt nya tekniksprång och konvertering från gammal teknik till ny. Tiden påverkar oss människor och jag tror att 50 år gamla bilder alltid kommer att väcka intresse. Oavsett om utvecklingen går framåt eller bakåt. Det vi slarvar med lite till mans är att notera data om vad bilden innehåller, precis vad du skriver. Digitala bilder kan taggas i diverse olika program men det är omständligt och tar lång tid och som sagts ett flertal gånger – kan de ses om 50 år.
Svar från Benganbus 2011-04-19 21:48
Det känns litet rörigare med den moderna tekniken, trots alla hjälpmedel,
men har man tid och intresse under 50 år, så visst kan det kanske fungera! ;)
Oavsett om man fotar digitalt eller analogt är det viktigt att göra printar eller förstoringar. Kopiorna från mina gamla neg och printarna som jag gör från mina digitalbilder är arkivbeständiga och ska hålla i minst 100 år. Negativ kan bli förstörda och hårddiskar krascha men printarna består :) Mina 50 bästa bilder har jag i tryggt förvar på både arkivbeständiga printar och på flashminne!
//Chasid
Printa och kopiera för framtiden är väl ett måste med all denna nya teknik som så lätt kan gå till spillo. Arkivet en annan del, boxar och minnespinnar?
Har i min ägo en bild från 1940 talet som är i ett utmärkt skick så även i dag.
Frågan är om printar kan hålla samma klass?
Med en fot i varje värld, analog/digital!
Göran
froderberg 2011-04-19 18:39
Utskrifter har alla förutsättningar att hålla bättre än silverkopior eftersom processen är mer optimal.
Svar från Benganbus 2011-04-19 21:52
Det "papperslösa" samhället! ;)
Ursäkta, det va inte snällt sagt, men en bra fotokopia i handen,
den känns i alla fall verklig och säker på nå't sätt! :)
Nu har du verkligen dykt ned i de filosofiska djupen! Det är svårt att hitta invändningar mot vad du skriver (om man nu vill det). Men många problem. Det går t ex inte att säga att en i dag till synes likgiltig gatufotobild är likgiltig om 50 år. Den innehåller ändå så mycket samtidsinformation. Skulle någon tycka att bilden av en gammal spårvagn var intressant i börja på -50-talet? Nu är den både stämningsmättad och spännande. Och plastnegativ vs hårddisk, det är inget resonemang som leder någonstans. Alla bilder slutar på hårddisken i dag, om de inte bara glöms bort. Även de som hittills häckat i skokartonger.
Svar från Benganbus 2011-04-19 21:43
Tror inte det va så många som fotade en spårvagn i sväng på den tiden heller! ;) :)
Men visst är det svårt det här, det blir ju ett oavlönat frivilligarbete, som kanske uppskattas om 50 år! Det borde finnas ett samhällsarkiv där man samlar bilder, och det finns, men det borde även finnas några fotografer kontrakterade, just för att få bra bilder på vissa samhällsföreteelser.
Jag har fått en del kritik för att jag rekommenderat att man ska skriva ut sina bilder som backup. Men jag vidhåller att det är en utmärkt strategi ifall det digitala filerna inte överlever.

Jag har bildfiler som är 15 år gamla. De har överlevt eftersom de kontinuerligt flyttats över till nyare medier. Att tro att man ska kunna starta en 50 år gammal hårddisk är optimistiskt, men jag skulle inte vara förvånad om det går att öppna 50 år gamla bildfiler. Trots allt är fotografi så allmänt och viktigt att det finns ett tryck från hela världens befolkning att få tekniken att fungera.

Är det bara på grund av tekniken som du inte tror att dagens gatubilder ska kunna vara viktiga om 50 år?
Svar från Benganbus 2011-04-19 21:36
Tror på din idé om att göra fysiska kopior med noteringar.
Jag har några disketter som jag fortfarande kan öppna på min dator, men hur länge till? Det känns som ett bevakningsuppdrag att vara fotograf numera. Man kan inte ta timeout allt för länge! ;)

Vad gäller viktiga bilder om 50 år, jag vet inte, men det känns som om för få "fotar för framtiden", mao dokumenterar våra nära och vardagliga händelser, utan det blir väldigt mycket "exotiskt" fotograferande, som såklart är intressant för stunden. Man härmar nog också tidningsbilder och liknande.
froderberg 2011-04-19 22:21
Du ska absolut kopiera över bilderna från dina disketter till modernare lagringsmedier.

Jag försöker fånga allmänmänskliga företeelser och beteenden. Det tror jag är intressant idag och om 50 år.
Varför svarar du inte längre på mina kommentarer Bengt?
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-04-20 08:55
Ibland så hinner jag inte svara på alla kommentarer vid tillfället,
utan tänker återkomma, eller så tycker jag att inlägget stämmer med vad jag själv tycker ;)
Eller så är det en bra kommenater som klarar sig själv...
Mycket mer än så är det inte...
/B
Som tidigare antikvarie vid Stockholms stadsmuseum, och med god insikt i museets fotosektion och fotoverksamhet, vet jag att samtiden till 98% inte har en aning om vad som skall bli intressanta bilder i framtiden.
Eftersom det sålunda är både fåfängt och naivt att tro att man fotograferar för framtiden, så skiter jag i den när jag plåtar. Däremot kanske familjen kan ha visst intresse, så jag ser till att det finns lite kul kopior undanstoppade i lådor och skåp.
Hej Bengt!

Såg du länken till ett videoklipp jag skrev på klottret i GF-poolen? Skönt att höra ett resonemang som inte fokuserar på film/digitalt eller färg/svartvitt, utan mer diskuterar hur man kan se saken och vad gatufoto egentligen är. Eller vad vet jag, jag vet ju inte vad gatufoto är. ;-)

Tycker att de lyckas pricka in precis, att det inte är utrustningen det handlar om. Här är länken. http://youtu.be/J3Hm5LTi40k?hd=1

Sen tycker jag nog att du ska försöka flytta dina bilder från disketter till hårddisk eller cd/dvd åtminstone. Diskett är ett steg för långt bakåt i tiden för att vara framtidssäkert. Hårddisk torde däremot hålla åtminstone 10 år framåt, och om 10 år finns det ngt som håller i 20 år. ;-)

/ Alex



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg