Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1093 / Bilder och förklarande text till bilden.

 


När man börjar att fotografera, är man ofta inte riktigt klar över sitt uppsåt, man prövar sig fram, försöker hitta sin egen bildstil, sina egna motiv,
man tittar på hur andra fotograferar tar liknande motiv, och får man positiva tyckanden, kommentarer på en bild, då kanske man tänker, det är så här jag skall fotografera!
Och det kan vara en bra idé, för mycket av det vi gör mynnar ut i att få bekräftelse, och blir man bekräftad, så mår man ofta bra.

Men ibland så räcker det här inte hela vägen, för det kan även finns andra drivkrafter för mänskliga aktiviteter!?
En inre drivkraft, man kanske kan kalla det för nyfikenhet, eller att man absolut måste kolla hur djupt kaninhålet går!
Även om andra tycker det är onödigt och dumt!  ;)

Men visst är det viktigt med bekräftelse eller uppmärksamhet, men som sagt, ibland kanske det inte räcker hela vägen.

Jag kan känna så ibland på bilder som jag tagit, där jag inte riktigt är klar med motivet, utan motivet lockar mig till ett liknande fortsatt fotograferande.
Och det har säkert att göra med vad som hände när jag tog bilden eller när jag tar liknande bilder, vad som hände i mig alltså, eller vad som händer mellan mig och motivet!  Och då kanske vi är tillbaka till det här, hur mycket kan man förklara om sin egen känsla för en annan människa?

Det finns nog inget bra svar, för det här ingår nog i den existensiella kommunikationsproblematiken, hur beskriva för en betraktare eller för andra människor, även i en relation, hur mina tankar och mina känslor var i en viss situation.
Det här är nog svåra, och det kanske omöjliga..?

Så varför inte kolla kaninhålet, bara för att få stilla sin nyfikenhet,
så man inte går där och undrar hela livet över det i alla fall!? ;)


Hur som helst, här kommer en illustration till det hela!
De e ingen dramatisk bild, utan bara ett porträtt.

 

 

Den här mannen satt med några andra män på baksidan av ett godsmagasin en sommardag. Det fanns även en stor svart hund inblandad, jag stannade upp, fick bli vän med hunden, och se'n kunde vi börja samtala.

Samtal människor emellan gör att man ofta förstår saker bättre. Förstår att vi människor är ganska lika fast vi råkar vara på olika platser i tillvaron av olika anledningar.  Jag frågade se'n om jag fick ta en bild innan jag skulle gå, och det gick bra.

 

Slut för idag!

/Bengan

 

Inlagt 2011-04-04 08:34 | Läst 2965 ggr. | Permalink
Jag hör vad du säger, Bengt! :-) Känner igen mig i det du funderar över. Tror många kan känna igen sig i det. Dock tycker jag det här med att finna och jaga sin egen bildstil, är alldeles för överreklamerat. Och som många har påpekat för mig, så går det lika bra att fotografera det som intresserar en själv i första hand. Och om publiken sedan gillar det, det är upp till dem. Men jag lever tyvärr inte som jag lär, då jag behöver bekräftelse som går hand i hand med motivation och inspiration.

Då människor kan relatera och återge livserfarenhet, kan det ge ett mervärde åt en relaterad bild. Återger man själv det i sin tur, så kan det även ge ett mervärde åt bildbetraktaren, men annars är det för det personliga nöjet.

Så min modifierade klyscha förblir - "En bild kan berätta mer än tusen ord, om personen i bilden vill berätta och blir tillfrågad."
Svårt men inte omöjligt, att berätta om sin egen känsla alltså. Det är vad jag anser, det går dessutom att öva upp och att fotografera är en utmärkt metod att öva med.

När man förklarar för någon annan så förklarar man samtidigt för sig själv och rätt vad det är så fattar man ännu mer vad det handlar om. Det behöver inte ens vara en egen bild man pratar om men det är naturligtvis roligare med en sådan.

Så, fram för fler förklarande bildtexter.

Ha det gott! /Thomas
Det finns en sådan rikedom av uttrycksmöjligheter. Bild och text tillsammans är på sätt och vis en annan konstart än bild utan text.

Det är roligt att få beröm förstås. Men ibland har jag fått ifrågasättanden på bilder som jag själv tyckt berättade precis det jag ville -- utan text! Och förslag till hur det skulle kunnat göras annorlunda. Visst, det ser jag nog, men hade det blivit bättre? Eller -- hade jag hellre velat göra det på något annat sätt? Så jag är kluven till bildkritik, både att ge och att få.

Porträttet ovan är det dock lätt att berömma, det är verkligen fint. Med lite ansträngning skulle jag nog kunna krysta fram synpunkter på kompositionen, men usch så onödigt att göra det!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg