Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1092 / Tveka inte, ta bilden! Tillfället kommer aldrig tillbaka!

 

Nu gäller det här kanske inte riktigt för alla typer av fotografering, men för tex gatufoto och liknande så är det här nog ganska allmängiltigt. Mao bilder där man vill vill fånga ett intressant ögonblick, ett ögonblick som det aldrig blir någon repris på!
Där har faktiskt Tv en fördel! ;)

Nu är ju gatufoto inte så enkelt som det låter, det finns olika inriktningar, men jag tänker på det här försöket "att fånga ögonblicket", som man kan se hos en del  gatufotografer, alltså ögonblicket som snabbt dyker upp, och som man skall försökas fånga i en bild.

Då gäller det att bara trycka av! 
Fundera kan du göra sedan! För efter den första bilden, då kanske du kan ta flera bilder, eller kanske bättre bilder och det är ju bra, men har du missat den första avgörande bilden, den som väckte din uppmärksamhet, den kan du inte ta om i alla fall!

Å vad e det som väcker upp den här "gamla" frågan då? 
Jo, jag håller på att titta igenom en del gamla bilder, flyttar och rensar i olika mappar, hittar samtidigt "nya" bilder också!  Fast dom e från 1960-talet!  Oordning och oreda liksom!  Eller kaos e granne med nå'n!  Men till saken!  Här nedan e en av bilderna!  (Som en del av er redan sett)  En bild med en litet religiös inriktning liksom!

 

Ljus!

Jag var i Rom för ett tjugotal år sedan, och i Rom besöker man ofta St. Peterskyrkan. Jag går inne i kyrkan kommer in i en större sal, ser att solen ljust då börjar lysa in genom ett fönster, jag har kameran uppe och trycker av, drar fram filmen och skall gå närmare för att få en en bättre komposion, och då försvinner solstrålen. Tiden från då jag såg solstrålen komma fram och till att den försvann var c:a 3-4 sekunder. Se'n blev det ingen mer solstråle....
Jag brukar säga till mig själv när jag ser den här bilden, bra jobbat, fortsätt så här, tänka kan du göra senare, å film är billigt! :)

Ett litet tips! 

Det här tipset kan även användas i andra fotosammanhang. Att gå på känslan liksom! Man kan se en bild, och undra, kan man går fram här och fota just här och nu? Samma sak där, fundera inte, gå fram och fota, annars ångrar du dig!
Det kan gälla att fota en människa du ser på sta'n, och vill gå nära, eller att fota ett föremål mitt i en folksamling! För sannolikt har din intuition sett nå't intressant, men ditt intellekt och dina sociala spärrar hindrar dig! Och då försvinner det här magiska ögonblicket, för magiska ögonblick har inget med logiskt eller analytiskt tänkande att göra, magi e nå't helt annat! ;)

 

 

B Örnen

Det är samma sak här, jag gick runt och fotade i boxningslokalen, såg den här killen stå och linda sina händer en bit ifrån mig. Jag tyckte jag såg en bra bild, går fram och tar en bild nära. (Vidvinkel motsvarande 28 mm)
Nu tycker inte alla att det här är en bra bild, men för mig kändes det viktigt att ta bilden!

 

 

Samma här, vi va på Torekällberget i Södertälje för en tjugo år sedan. Sitter och väntar på en bänk en bit ifrån scenen, då nå'n säger, "Kolla, Roffe Wikström står i korvkön därborta!" Det klart att jag går ned till korvkön och frågar Roffe om jag får ta en bild!  Annars hade jag ångrat mig efteråt!

Så var'e med det!  :)

Håller för övrig på att framkalla två filmer, vet inte riktigt vad det är för bilder på den ena rullen då den har legat i kylskåpet ett tag!  :)
Annars rätt lugnt!

/Bengan 

 

Inlagt 2011-04-03 11:43 | Läst 3137 ggr. | Permalink
Det är det här som är tjusningen med gaufotografi. Att alltid vara redo för den där bilden som dyker upp ur tomma intet och sen är borta på några sekunder. Jag har förstås massor av sådana minnen av missade bilder. Men övning ger färdighet. Jag har lärt mig att ställa in kameran i förväg och att stoppa undan objektivlocket från början. Sen ändrar jag inställningar allteftersom ljuset ändrar sig. Ställer om hyperfokalen så att skärpan inte ens behöver ställas in varje gång. Är det riktigt bråttom blir det ett höftskott. Det är bättre än inget.
Svar från Benganbus   2011-04-03 12:12
Så talar en gammal räv! ;) :)
"Det är bättre än inget"
Kan inte sammanfattas bättre! :)
/B
Jag märker själv att dagsformen kan variera. När jag är i form blir de här bilderna tagna, som du ger exempel på här. De dagar jag är i mindre bra form missar jag bilderna. Det gäller att hålla en jämn form hela tiden genom att fotografera i tid och i otid :-). Fint porträtt på Roffe förresten.
Svar från Benganbus   2011-04-03 19:46
Jag håller med, man har olika form, och det vore väl konstigt annars?
Å ibland så säger jag till mig själv, "Slappna av nu, nu blir det bara en skön stadspromenad!"
Jag tror att man måste ha en aktiv vila ibland, å tänka på annat,
annars kan man bli övertränad, å då kommer inga resultat alls! :) ;)
/B
Ps. Roffe ja, tack! Han ställde upp utan tvekan mitt i korvkön! :)
Nu är man väl ingen gammal räv i gatu fotografering men detta gäller ju mer el mindre inom all fotografering . Och nog har man missat en och annan bil bild just för att man har velat o tänkt ähh jag går tillbaks senare o vips så är bilen borta . Så nu mer fotograferar jag allt o inget så kan man ju sortera bort när man kommer hem . Och just att man tar bilden på första tanken så är det oftast dom bilderna som man tycker bäst om .
Svar från Benganbus   2011-04-03 19:41
Man lär sig med åren! Att inte tveka alltså!
Även om min fru ibland undrar varför jag fotade! ;)
Brukar försöka med, "Jag såg nå't konstnärligt i det hela!" :)
/B
Det är bättre att ta bilder än att sträva efter bra bilder. Förr eller senare lärs sig kroppen spontant att ta bra bilder, utan att man först tänker igenom saken. Ljuset i Peterskyrkan är en verklig höjdare!
Svar från Benganbus   2011-04-03 20:39
Spännande formulerat! Håller med!
Vad gäller Peterkyrkan, tack!
Tror det va tur, jag tror alltså! :)(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg