Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1088 / Så va det M Leica igen... ;)

 

 

 

 


En M Leica är en gammal konstruktion, Leica M3 kom 1954, och se'n har det inte hänt så mycket.  Det som tillkommit under åren är i stort sett exponeringsmätare i Leica M6.  Se'n har man lagt in litet olika sökare i olika M modeller, och en del småförändringar, men i det stora hela så är konstruktionen från 1954, dryga femtio år alltså!

Under 1950, 1960 och fram mot 1970-talet så användes M Leican av ett stort antal fotografer, många av de här fotograferna var världsberömda, men sedan började SLR-kamerorna att ta över mer och mer.
Men under åren har den här "gamla" analoga kameran ändå fortsatt att användas, och används även nu, trots att kameravärlden i stort sett är heldigital numera.

 

 

 Och det här tycker jag är kul och även intressant, varför en över femtio år gammal analog konstruktion kan fortsätta att attrahera fotografer långt in på 2000-talet!

Men utan att gå djupare in i det här, eller att försöka göra någon analys, så tycker jag som sagt att det är mycket kul! 

Och även intressant att "nya" och unga fotografer har gått och köpt en analog M Leica, för att pröva och sannolikt även stilla sin nyfikenhet, det känns ännu roligare!  Kanske för att se "hur djupt kaninhålet är!"  ;)

Hoppet står som alltid hos ungdomen!

Och den analoga M Leican lever! :)

 
/Bengan


Ps.
För att ha en liten träffpunkt för den här lilla och ganska avvikande kameragruppen, så finns det en Bildpool på Fotosidan som heter "Analoga M Leica-fotografer".  Så e det nå'n analog M Leica-fotograf som vill lägga sina bilder där, så hjärtligt välkommen!

Fick också en intressant länk av Affe nyss, vill gärna dela med mig!
http://en.leica-camera.com/home/

 

 

Ellens Bageri

 

 

 

Inlagt 2011-03-31 11:46 | Läst 6824 ggr. | Permalink
Jag fann det intressant hur Leica överlevde och att M4-P/M4-2 blev deras räddning inför en nerläggning av M-serietillverkningen. Det hade jag inte läst in om jag inte bekanta mig med just M4-serien.

"Slow-photography" är min kopp av te, har jag insett på senare år...

Jag står i valet av kvalet om jag ska byta/sälja min digitala systemkamera för att införskaffa M4 och ett ljusstarkt "universalobjektiv".

Vägskälen är nyckfulla... :-)
Svar från Benganbus   2011-03-31 13:04
Vägskälen är nyckfulla, och spännande...! :)
Vad väntar i kaninhålet?
/B
Rei Trulsson   2011-03-31 13:33
...Kanske en morot, kanske två?! :-)
M-Leica har alltid attraherat mig men det var först i slutet av 90-talet som jag fick råd. Sen dess har det å andra sidan blivit M2, M3 och M4:-) Genuina härligheter.
Bilden är inte allt, vägen dit ska vara lustfylld också.
Svar från Benganbus   2011-03-31 23:24
Håller helt med dig om vägen! :)
/B
Åtminstone jag genomgår en intressant utveckling. Från en analog ungdomstid till ivrig åldrande digitalfotograf med alla dess möjligheter o lätthet. Så plötsligt sitter jag där igen med en M3, Rolleiflex o Rolleicord, Agfa Optima Zenith mm. mm. Och dessutom håller jag på att lära mig framkalla själv och köpa en scanner!
Jag känner annorlunda när det är film i kameran. Ungefär som i lumpen, På riktigt med skarp ammunition o inga lösplugg. Bilderna blir inte bättre komponerade men med en annan känsla, för mig, och det räcker som motiv för att vara lite udda i dagens fotovärld

/krister
Svar från Benganbus   2011-03-31 23:32
De kan bli litet som att spela unplugged igen... :)
/B
Jag har för mig att grundkonstruktionen i analoga armbandskronometrar är från 1700-talet. Det slår M-Leica! :-)
Vet inte om Leica är medvetna om att första bilden i deras bildspel, en berömd bild av Robert Capa från spanska inbördeskriget, sannolikt är tagen med en Contax II :-) Capa använde Contax II även vid landstigningen i Normandie.
Inte bara stillade M3:an min nyfikenhet, den tog över mitt liv (eller gjorde det bättre, vem vet). :)

Kaninhålet leder nog längre än till underlandet, mycket längre!

/ Martin
Svar från Benganbus   2011-03-31 23:31
Vissa fotografer verkar hitta hem med en analog M Leica...
Så kan jag känna det också, å det är inte alls så dumt! :)
/B(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg