Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1074 / Funderingar från en sjuksäng om Mörk energi, Mörk materia, Kinasyndromet och Libyen.

 

 


Det händer en hel del just nu, kärnkraften har kommit på dagordningen igen, lyssnade på P1 och en intervju med en kärnkraftstekniker, som fick frågan om det här ändå inte va en väldigt allvarlig olycka i Japan? Svaret han gav kan man nog sammanfatta så här, "Man kan se det på olika sätt, det kunde varit värre!"
Ok, tänkte inte så...

Vi som varit med några år, och sett Harrisburg, Tjernobyl får säkert så'na här igenkänningsupplevelser, men tiden brukar läka de flesta negativa minnen och mannaminnet e som sagt kort, så det här löser sig nog...!
Å så beror det såklart på vindar å så'nt...

http://www.youtube.com/watch?v=6PJ-BzXAN1c


Vad gäller Libyen så verkar det internationella samfundet inte vilja hjälpa den Libyska frihetsrörelsen. 
Så det här blir nog en parentes som många andra, med några tusen döda, och så glömmer man alltihop och börjar handla med Kadaffi efter ett tag igen.
(Fast Kadaffi måste kanske göra några eftergifter framöver)

http://english.aljazeera.net/

 


Och så till nå't helt annat! 
Vad gäller mörk energi och mörkt materia!

Ni vet det här med inflationen, och vårt Universum.  När den här lilla pricken, som skulle bli vårt Universum,  plötsligt dök upp i tomrummet, så blåstes den direkt upp till en storlek som vår Vintergata på ett ögonblick! 

http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_(cosmology)

 
Det verkade som om gravitationen fungerade bakvänt i början, och blåste upp Universum!  Gravitationen va repulsiv kan man säga!

Se'n lugnade det hela ned sig en aning, universum började kallna, blev genomsynligt, gravitationen började jobba "normalt" i den här bubblan = Universum, och materia börja klumpa i hop sig till stjärnor, planeter osv, osv.

Men frågan kvarstod, vad skulle hända se'n? 
Fortsatt expansion, eller skulle gravitationen börja bromsa upp det hela och universum skulle falla i hop igen?

För några år sedan upptäckte man intressanta saker, utvidgningen av Universum accelererar!?

Och så hittade man områden med sk. mörk energi och områden med mörk materia i universum. Vad jag fattar så finns det en del funderingar om det här, kanske att det finns områden med negativ gravitation kvar i Universum, områden som nu växer mellan galaxerna?

Och mörk materia.
En galax hänger ihop på ett underligt sätt, planeter, stjärnor i utkanten av det roterande galaxhjulet borde kastas ur hjulet, men det händer inte, kanske är det den mörka materien håller i hop det hela som i en stor gravitationsklump...?


Alltså, och den atraktiva gravitationen kanske inte är så jämt utspridd i vårt Universum som vi tidigare trott?
Utan gravitationen kanske växlar mellan positiva och negativa värden?
Det negativa värdet finns mellan galaxerna, och är repulsivt,
det positiva värdet finns inom större materieansamlingar som tex i galaxer?

Och summan av kardemumman kanske är att gravitationen i stor skala, 
beter sig annorlunda än vad vi och Einstein trodde?

Tänker även på Newtons spann och Ernst Mach.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ernst_Mach


Det finns en annan underlighet som kanske också berör det här, som kallas Pioneeranomalin. http://sv.wikipedia.org/wiki/Pioneeranomalin
Det är den avvikelse från den beräknade hastigheten som observerades hos rymdsonder, i synnerhet pioneerprogrammets Pioneer 10 och 11.

Så det finns saker att fundera på från en sjuksäng!
Även om alla saker inte är speciellt trevliga...Slut för idag! Kortblogg! Förkylningen tar ut sin rätt! 

/Bengan

 

Roffe håller koll på mig när jag e sjuk..

 

Inlagt 2011-03-16 07:53 | Läst 3624 ggr. | Permalink
Var rädd om Laica (Roffe) och spänn fast säkerhetsbältet i soffan så att du inte sugs bort i nåt svart hål. Du verkar oroväckande nära.
Citat Taga D: "Så att dom inser att det som hände i Harrisburg inte kan hända här, eftersom det inte ens hände där, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var där det hände."

Vad det gäller Libyen är den svenska regeringen tillsammans med resten av FN pinsamt tysta. Det blir många massgravar att gräva upp när Gadaffi är klar. Jag föreslår att alla EUs utrikesministrar deltar i det fysiska grävandet och omhändertagandet av kropparna om nåt år.

Roffe är det enda hoppet vi har.

Krya på dig // Tommy
När du nu är hänvisad till sjuksängen, finns det inget roligare du kan tänka på? Det där verkar sannerligen inget uppmuntrande!
"plötsligt dök upp i tomrummet... Det verkade som om gravitationen fungerade bakvänt i början, och blåste upp Universum! Gravitationen va repulsiv kan man säga!" Icke!

Något tomrum existerar inte. Och eftersom ingen materia existerar i universums barndom utan endast strålning fanns ingen gravitation. Gravitationens fullständiga gåta är fortfarande på teoriplanet och eftersom Fermilab lagt ned sina strävanden efter den sk. Higgspartikeln är det endast CERN som kan på visa den experimentellt. Kanske 10 000 gånger redan i vår :)

Krya på dig Bengt. Lider med dig eftersom jag snart är kurerad efter den värsta förkylning jag haft på ett halvt sekel.

/H
"När den här lilla pricken, som skulle bli vårt Universum, plötsligt dök upp i tomrummet..."

Den stora frågan är vart den "lilla pricken" kom ifrån, eller vad som var upphovet till själva rumtiden!!?? (Jag är inte anhängare av någon form av skapare då detta skulle vara minst lika absurt.)

Något att fundera över om du tänker fortsätta vara förkyld ett tag till ;)

Krya på dig!
-affe
För en sjukblogg från sängen är det här mycket att bita i... och tänka på! Själv hinner jag knappt med i media-turerna.

Men en sak har jag klar för mig: Vad som händer just nu visar att massmedia och dess journalister skulle behöva en "crasch- course" i gymnasiekompetens gammeldags vanlig matte och fysik. Allting av mätbara storheter och dimensioner underordnas det överordnade temat: "Skräck och katastrof" som ger lösnummerköpare. Även public service SR och SVT visar stor brist på kunnande.
(Borde inte journalister ha gymnasiekompetens?)

Allting blandas i en enda mediasoppa som har som enda mål: KATASTROFEN ÄR NÄRA! Men det är ju ändå så att den tragiska tsunamin har skördat sina mycket stora offer pga strandnära byggande och inte pga utsläpp från kärnkraftverk. Dom utsläppen är ännu så länge mycket små. T.o.m. från Tjernobyl med sin usla teknologi, som inte finns idag, dog rätt få människor pga utsläppen.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg