Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1073 / Att ingripa när någon blir misshandlad, och inte bara stå och titta på. Även Libyen alltså.

 

 

Södertälje Hamn


Vi har ju haft ett lagförslag Pg om det här i Sverige, som jag nog kan känna mig tveksam till av olika skäl, men det kanske ändå är något som ligger i tiden..?
Jag menar att mänskliga värderingar har förändrats så man kanske måste tvinga folk att ingripa när någon annan människa hotas eller blir misshandlad?

För vi har kanske skapat ett annorlunda samhälle de senaste åren, litet mer privat liksom, "jag köper mina egna tjänster när jag behöver", och behöver inte bry mig om de andra. Det "starka samhället" e nog överspelat, nu e det privat som gäller, och då klarar man sig själv liksom...!?

Och då kanske ändå en lag vore bra som tvingar folk att bry sig om "främmande"  människor i vissa lägen...?
Allt det här kanske hänger ihop...?


Det här tangerar nog även situationen i Libyen.  Jag menar, visst är det kul och trevligt att internet har en sådan makt att det kan skapa folkresningar i flera diktaturer!
Men se'n då?

Tänker på Ungernrevolten 1956, vi, "Västmakterna", hade under en längre tid suttit på läktaren och applåderat demokratisträvanden i Ungern!
Men så bestämde sig Sovjet att slå ned de folkliga protesterna med militärt våld!
Men även då höll sig FN passivt, och alla satt på läktaren och tittade på....

Nu har vi något liknande i Libyen.  FN, Arabförbundet, NATO och våra svenska diplomater sitter på läktaren, funderar och tittar på, eller så har dom redan lämnat läktaren....

 Det är mycket underligt att våra stormakter bara sitter och tittar på när någon krigar mot sitt eget folk? Som man gör i Libyen!
Och gör man inget snabbt, så e alla som protesterat i Libyen borta för alltid...

 


/Bengan

 

 

We’re waiting....

 

Inlagt 2011-03-14 09:05 | Läst 3680 ggr. | Permalink
Läktarna är nog tomma idag. Det är ju bara repriser att titta på...
Jag håller med dig angående att krig bör bli olagligt. Och att det borde vara olagligt att inneha vapen och att döda människor även när man ingår i militären.
Världen håller sina ögon på Japan och i skuggan av jordbävningen där så har Khadaffi fått fria händer för sitt orättfärdiga krig... Vi människor har en förmåga att aldrig lära oss av historien och snart kommer säkert världens ledare att samlas och ställa frågan som har ställts allt för många gånger i historien: - Hur kunde vi låta det ske...
//Chasid
Ingendera fallen kan särskilt framgångsrikt regleras via lagstiftning. En grundregel (som man har glömt i Sverige) är att man inte skall stifta lagar om man inte har maktmedel att säkra efterlevnaden.
En lagstiftning om att man är skyldig att sätta sin egen hälsa på spel för att bistå andra, är naturligtvis absurd. Om man nu i alla fall är en medkännande person som vill komma andra till hjälp i farliga lägen - ja då kanske man blir åtalad för större våld än nöden kräver. I det snabba och farlig läget borde man alltså i förväg ha inhämtat domstolens åsikt.
Det har säkert inte undgått flertalet att vi inte längre bor i en rättsstat. Man skall akta sig noga för att ha med svenskt rättsväsende att göra.
Kan man verkligen lagstifta om civilkurage? Det måste i så fall innebära att det tagit slut. Civilkuraget alltså.
Svar från Benganbus 2011-03-14 16:31
Det är nog det jag är oroligt för...
/B
Det går inte att lagstifta om allting, det är redan för mycket lagar. Ett gott samhälle uppstår inte automatiskt ur lag. Det är när människor känner ansvar och att det värdesätts att de tar det som något gott växer fram. Om människor i dag struntar i samhället runtomkring sig, så är det väldigt mycket just på grund av det "starka samhället" som sossarna verkade för. De bestämde att det var samhället som hade ansvaret, inte du som medmänniska. Där jag bor nu har det aldrig varit så att samhället sagt att det ska gör allting. Tvärt om, när jag blev medborgare här talade de om för mig att det förväntas att jag som privatperson är beredd att ta ansvar. Och det uppmuntras. Skänker jag pengar till en organisation som stödjer Japan får jag ett kvitto och kan använda det för skatteavdrag. Om människor samlar pengar till något de anser angeläget så tillskjuter staten ofta rejäla belopp för hjälpa till att få det förverkligat.

I Sverige blir du sedd med ovilja av politikerna om du försöker ordna medborgarinitiativ. Tro mig, jag har har varit med om det. "Det där är något för oss politiker att besluta om. Det är vi som prioriterar och bestämmer!" Så ser det starka samhället ut.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg