Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1068 / Mycket snack och liten verkstad om Finepix X100!

 

 

 

Nu kan man nog le litet åt de här youtube-instruktionerna som kommer,
men det här är ungdomar som nog inte sett en M Leica tidigare ;)
och när det kommer nå't konstigt, så blir det mycket snack,
och litet tafatthet, för den här kameratypen e som sagt nog ny för dom!  ;)

Men varför tar ingen kameran och går ut på sta'n och fotar?
Jag bara undrar?
Ibland blir jag litet fnittrig när jag ser så'nt här! Man måste väl ändå våga litet!?
Så ut och fota i stället! Skit i alla inställningar och knappar! Det ger sig när du kommer ut!
 
De e visserligen några som går ut i en lekpark, symtomatiskt kanske?  ;)
Kanske en miljö dom känner sig hemma i! ;)
Ursäkta, de va verkligen inte snällt sagt!  :) ;)


Men jag väntar i alla fall på den första "modige" skrivbordsfotografen som vågar lämna skrivbordet och gå ut på sta'n med kameran!  :)
Gärna ensam!  Och kanske även på kvällen...?
För det är inte farligt!  Jag lovar!  :) ;)

 

Här kommer några "kortfilmer"!

http://www.youtube.com/watch?v=AMpcq2NjgV0

http://www.youtube.com/watch?v=i3oyhQGcKYs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=XRiQuOhzMiw&feature=related

 


Missförstå mig nu inte, jag gillar kameran, men den är i fel händer än så länge! ;)


/Bengan

 

 

Inlagt 2011-03-10 09:01 | Läst 4580 ggr. | Permalink
Ligger mycket i din analys. Ofta när kameror ska testas så är det fel personer som utför testerna - det anser jag också! ;-)

Jag har sett kameror sågas för struntsaker som i praktiken aldrig märks när du är ute och fotar i verkligheten. Som du skriver. Fler testare borde ge sig ut och använda grejorna på det sätt de är skapade för.
Intressanta filmer, även om de inte är direkt fotoorienterade utan mer tekniksnack. Men det verkar vara en kompetent kamera, som också är helt manuell, möjligen med ett halvt undantag och det är fokuseringen. "Fly by wire focusing" låter ju avancerat men innebär nån' hybridmanuell fokusering. Återstår att se hur kameran kommer att fungera.
Men nyfiken blir man.
/John-Erik
Det hade varit intressant om Fuji hade börjat läcka några häpnadsväckande fina bilder innan de kläckte ur sig vilken kamera som hade använts =) Det är förstås omöjligt tänk hos marknadsförarna. Trummorna ska hamra in de tekniska underverken först. Att den tar bilder om man trycker på knappen är en bisak numera. Suck
När jag såg den där filmen med killarna på lekplatsen första gången så blev jag nästa chockad över hur dåliga bilder de tog.
Det blev nästan dålig reklam för kameran.
Fuji har kört med en utstuderad release av x100 som pågått i månader för att sedan meddela att man inte kan leverera tillräckligt. Det kommer att slå tillbaka när folk tröttnar på att vänta. Fuji verkar inte ha trott på kameran och däröfr underskattat efterfrågan. Man kan bara hoppas att någon mer tillverkare tar fram en liknande kamera så att vi får en fungerande konkurrens.
Peter Gustafsson på Wibergs, Karlavägen, får första leveransen av X100 - bara så ni vet, suktisar.
Svar från Benganbus 2011-03-10 17:33
Gert på Svenska Kort, Hornsgatan, har beställt ett ex! :)
B)
Hej Bengan!
http://farm6.static.flickr.com/5211/5508292067_17b860c597_o.jpg
Fuji Finepix X100 with Provia ISO200 f2.8
Taget av privatpersson, i Japan har dom börjat levereras.

Hälsa till Roffe från våra colliehundar Robbin & Loke
I väntan på Finepixen kan ni läsa manualen här:
http://dl.dropbox.com/u/2138676/finepixx100.pdf
Svar från Benganbus 2011-03-10 17:29
Manualer e fusk! Har knapp tittat i manualen för min G10!
/B
Ps. Men har fått hjälp med att ställa in/låsa två progam,
läge C1 e svartvitt, C2 e färg!
Den enda jag behöver kunna de e å ändra på ISO-knappen vid behov! :)
Distraktionen med ny teknik är underbar. Frågorna, forumen och jämförelserna. Maskinen är en så skön dagdröm om de ännu oplåtade finbilderna. Tänk va ljuvligt det ska bli att flytta fram sina fotografiska positioner med en apparat som ger en så omedelbar behovstillfredsställelse. Å så klarar den högt ISO också. Lyft på en sten i skogen så får du se armstödsfotograferna med fötterna i sina Birkenstockskopior jaga runt och jämföra upplösningen och vitbalansen.
Har nyligen köpt en Canonskanner av god kapacitet. Varför det? Jo, jag plåtar bara med sådana kameror som Bengan snackar om. Äger ingen digitalkamera. Fuji X100 är kul att titta på - men tusan heller att jag hostar upp dom slantarna för en retromaskerad digital massprodukt. Jag har inga som helst illusioner om att nya prylar ger bättre bilder. Tror att det är tvärt om. Gamla välbekanta saker som ligger väl i händerna ger bättre och säkrare fotograferingsrutiner - och bättre bilder.
Svar från Benganbus 2011-03-11 07:57
Fat det är väldig enkelt att fota med dom här digitala, dom sköter sig själva liksom, å så en sladd in i datorn så e dom på plats, å då får man en massa tid över för att träna upp sin bildkänsla liksom, de e det som e det fina med det digitala! :)
Själv har jag fått för mig att man bäst tränar upp sin bildkänsla om kameran är av sådant slag att man håller sig medveten om vad man håller på med. Kan det vara en hobby att trycka på en knapp?
Fotograferar gör man med fötterna (gå till motivet!) och ögonen. Kameran är mest i vägen. Allt som kan göra den smidig välkomnas!
Jag älskar kameran, blev såld redan på utseendet, tyvärr. Det känns nästan dumt att erkänna det, men det är sant. Dyr, ja den är dyr, men något billigare i samma stil det finns inte. Kompaktkamera (med gamla mått mätt) med optisk sökare, slutartidsratt, bländarring på objektivet, kan fokuseras manuellt, blixt-sko å dessutom till råga på allt så är det en ny kamera som är digital. Centralslutaren med blixtsynk på alla tider är ju också klart bra, i synnerhet i solsken. Bilderna på högt ISO är också mycket imponerande. Klart som tusan att jag ställt mig i kö, under tiden jag väntar så funderar jag och tittar runt efter en vidvinkelkonverter av hög kvalitet. Skulle inte förvåna mig om Fuji snart presenterar en och jag tror att det går mycket bättre att optimera sådana riktigt bra när det är en specifik fast optik de anpassas för, kvaliten kan nog bli mycket bra.

Men ju mer jag läser medan jag väntar på leverans, desto mer negativt dyker upp. Någonstans märks det att kameror görs av ingejörer och inte fotografer, dessutom unga ingenjörer. Som tex. att den optiska sökaren inte kan användas för manuell fokus, kameran tänder inte ens upp den valda fokuspunkten som en modern systemkamera gör vid manuell fokus. X100:an gör bara detta vid autofokus. Den enda "feedback" fotografen får vid manuell fokus är en avståndskala i sökaren. Detta är gott nog med en liten bländaröppning, men knappast vid det motsatta. Så manuell fokus är i praktiken bara möjligt med den elektroniska sökaren.

Som någon beskrev det, först skall du trycka på AFL/AEL för en "autofokus burst", sedan skall du trycka in "Command control" för att skifta till en förstorad elektronisk bild av fokuspunkten i sökaren, därefter kan du finjustera fokus på bländarringen som egentligen bara är en elektrisk ratt med noll känsla. Hallååå, vid det laget har ett levande motiv ledsnat och dragit vidare.

Men har detta fått mig att backa ur? Absolut inte, möjligtvis får det mig att bli mer arg på att industrin inte förmår producera en vettig digital kamera till ett vettigt pris.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg