Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1059 / Kameratips för en uthållig planet!


Och hur man moderniserar en äldre gäng-Leica för gatufoto på 2011-talet! Eller man tager vad man haver i vitrinskåpet! ;)

 


 

Jag har sett fotografer här på fotosidan som tänker på miljön och inte köper en ny kamera varje år. Det är bra och beundransvärt och även ett föredöme! Tänk om fler ville leva så på planeten! ;)
Men det kan vara litet problem med äldre utrustning, typ gäng-Leica, om man vill hänga med i dagens snabba tempo, och jag tänker då speciellt på att använda en gäng-Leica som gatufotokamera! :)

Man behöver ofta en vidvinkel vid gatufototo, 28 mm eller 35 mm, en bra sökare och att även kunna mata fram filmen snabbt.

En gäng-Leica har en äldre sökartyp, ganska osäker och trång, och Leitz vidvinkeloptik på gäng-Leicatiden hade som mest ljusstyrka 3,5 och kameran har ett vred för filmframmatning/slutarspänning, mao inte så snabba grejer för gatufoto liksom... ;)

Men det finns lösningar!

1. Man sätter på en snabbframmatning i botten på kamerahuset!

2. Man sätter på en modern extrasökare!

3. Man sätter på ett modernt och ljusstarkt objektiv med gängfattning, 1,9/28 eller 1,5/35 mm!

Voila! :)

 

Med Canon 1,5/35 mm

 

 

Med Voigtländer 1,9/28 mm

 

Nu kan även en ägare av en gäng-Leica hänga med i dagens gatufototempo! Man kan köra hyperkokal, eller kasta en snabb blick genom den exakta och fina sökaren och inte minst, snabbt mata fram bild efter bild efter bild efter bild efter bild med snabbframmatningen! :)

Ett litet kvällstips till alla gäng-Leicagatufotoentusiaster! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-03-03 21:33 | Läst 2674 ggr. | Permalink
Mycket vackert! Är den inbyggda sökaren för 50mm eller hur är det egentligen?
Svar från Benganbus 2011-03-03 21:57
Ungefär 50 mm ;)
Snabbframmatningen är riktigt snygg och fyller ju helt klart en mycket större funktion på en gäng-Leica än på en M-variant.
Ser ju riktigt fräsigt ut. :-)
Gäng-Leica är vackrast!
Den där snabbframmatningen skulle jag behöva. Trodde inte att det fanns till gängleica. Men nu vet jag bättre. Tack för det! Ultronen blir väldigt snygg på en gängleica. Riktigt maffig. Men kromad är extra snyggare...
Svar från Benganbus 2011-03-04 12:43
Leicaviten, snabbframmatningen för gäng-Leicor är billigare än den för M Leicor. Den brukar finnas på LP för en 4-5000:-
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg