Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1050 / Varför M Leica är bättre än min Canon G10! Klassik fysik, käre Watson!

 


Gatufoto

När jag fotar höjdhopp med min M Leica så tas bilden i stort sett exakt när jag trycker av! Därför e det ganska lätt att fota en så'n här bild med en M Leica!


När jag försöker fota ett hopp av Roffe med min Canon G10 så tas visserligen bilden, men då griper Heisenbergs osäkerhetsprincip in!
Du kan inte veta läget och hastigheten på Roffe samtidigt! ;)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Os%C3%A4kerhetsprincipen

Det beror på att Canon G10 arbetar i en annan del av den fysiska världen, som är osynligt för oss, kameran använder sig av elektroner, fotoner å sån't, och då gäller kvantmekaniken.

Jag har försök fota Roffe ett antal gånger i olika hopp med G10:an, men aldrig kunnat frysa Roffe i högsta läget, för när jag trycker på avtrycket, så antingen har han inte börjat hoppet, eller redan landat, och det syns helt klart på bilderna!
Och allt stämmer mycket bra med kvantmekaniken och Heisenberg! :)

En M Leica ligger fortfarande i Einsteins fysik med sunda förnuftet och bestämda lägen, saker du uppfattar med dina sinnen. När du trycker på avtryckaren, då tas bilden! En enkel och lättfattlig del av den klassiska fysiken!

 

 

Men idag lyckades jag faktiskt fånga Roffe i högsta läget med Canon G10!!

Ännu ett handgripligt bevis på att Kvantmekaniken faktiskt fungerar!
För det är inte omöjligt att fånga Roffe i luften,
utan bara en fråga om sannolikheter!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvantmekanik


Men med tanke på sannolikheten, så jag föredrar jag fortfarande Einsteinkameran för höjdhopp och sån't, även om det kan uppfattas som litet gammaldags! ;)


Ha en fin fredagskväll,
önskar Bengan

 

 

Einsteinkameran!

 

Inlagt 2011-02-25 19:40 | Läst 4056 ggr. | Permalink
Underbar bild på hunden! Han ser verkligen ut att ha full kontroll. Att öronen indikerar 1-0 är snällt av honom. Eller kanske är det en illustration av din devis om 10 000 övningstimmar.
Hans ögon kanske är det finaste i bilden.
Svar från Benganbus 2011-02-25 20:14
Tack Hans!
/Bengan
Hehe, jag tror snarare att mr Shutterlag är skyldig till dina G10 problem än hr Heisenberg :-)
Det handlar om Murphys lagar. 1:a lagen: Om något kan gå fel så gör det det. 2:a lagen: Om ingenting kan gå fel så gör det det ändå. Det är enkelt och rättframt och ingen Einstein behövs =)
ASG! Härligt inlägg.
Thomas, jag gillar O'Tooles kommentar till Murphys lag: Murpy var en optimist! ;)
-affe
Hej igen Bengt!
Kul inlägg, om än en aning tendentiöst om man säger så! Du jämför här äpplen och päron när det gäller slutarfördröjning!

Din Canon G9 för 4000 kr är en slö men billig och rätt kompetent kamera med många fördelar jämfört med en film-baserad kamera.

Din Leica M6 för - då för tiden - 20-30 tusen kr, är en exklusiv mekanisk "Fotoapparat" som är snabb som tusan (bortsett från antal bilder per sekund) men som saknar massor av de fördelar som Canon G9 har! Det är kanske pga dom fördelarna som du flitigt använder G9 som blogg-kamera ;- ) ...

"Vanligt folk" (ursäkta KD...) har kanske inte högre krav på sin vardagskamera än vad du själv har på din kamera för bloggen. Vanligt folk kanske så att säga bloggar sig fram genom livet och är nöjda med det?
Men för avancerat och diskret gatufoto etc. är nog M6 bäst.

Men det finns alternativ till sekund-fördröjningen i en billig kompaktkamera. Och till betydligt lägre pris än vad en ny Leica M kostar.
Ett exempel: Canon G9:s storebror, 5D Mk II. Den kostar mindre än en tredjedel av en Leica M. Slutarfördröjningen är 73 millisekunder och den tar 4 bilder per sekund. Då är exponeringsmätningen inräknad, om den nu till äventyrs skulle variera mellan bilderna.
62174 2011-02-26 00:46
Sorry... Canon G10 ska det vara. Kanske inte så stor skillnad men rätt ska va rätt.
Svar från Benganbus 2011-02-26 10:10
Tack för kloka och tänkvärda ord som vanligt Staffan!
Tex det här, "Men för avancerat och diskret gatufoto etc. är nog M6 bäst"

Och jag vet att det finns snabbare saker vad gäller det digitala, som 5D Mk II,
men då blir det ju SLR.. ;) .)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg