Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1043 / Funderingar om den nya tiden! ;) * Uppdaterat!!

 

Hittar inte det ena halkskyddet, utan är tvungen att köpa ett nytt, fint modernt halkskydd....

 

Det tidigare halkskyddet va en liten plåtbit med en rem över framfoten och en gummisnodd tunt hälen. Funkade utmärkt och vintrarna gick!

Det nya halkskyddet har rem över framfoten, rem framåt tån, kardborrband som låser det andra bandet, och så en gummirem runt hälen.
Det låter väl bra!?

 Men det där gamla halkskyddet hade en liten klurig grej som det nya inte har,
En litet uppvikt spets på undersidan av halkskyddet som gör att skyddet satt fast och stilla mot skosulan....

Det nya fina gummi/plasthalkskyddet med kardborrband och reflexer och snygga metalldubbar i små röda fästen, det sitter inte stilla under foten...!!

Man kan dra i banden så man får blodstopp i foten, det hjälper ändå inte!

Den här gamla plåtbiten, va enkel, MEN genomtänkt!
Problemet e att vi hittar inte den andra "plåtbiten",
och att den här konstruktion finns inte att köpa längre...


*
Har hittat den gamla brodden i några butiker, den finns fortfarande att köpa!!  :)  Framtiden e inte helt nattsvart alltså! ;)
http://www.yngsjobrodden.com/development.php5

 


Brukar tänka på det här, även vad gäller andra saker.  (Har väl att göra med att jag sett en del saker under åren)

 

Som när jag står i köket och skall öppna en konservburk som inte har snabböppnare på locket, utan jag tar fram min lilla öppnare med trähandtag, inga rörliga delar, mycket omodern alltså, har haft den iöver trettio år, men den fungerar alltid, för den rörliga delen står ju jag för!  ;)

Eller thermos, jag använder thermos ganska ofta, både på enklare turer i hemmaterängen som på fjällvandringar.

 

Den bästa thermosen jag har är en tjugo år gammal thermos köpt på IKEA-family. Stålthermos, med skruvkork och en påskruvbar hätta/mugg. Straight Thermos liksom.
Nu har thermosarna ofta en serveringsventil i skruvkorken, "smart" hällafunktion liksom, som snart börjar läcka i ryggsäcken... :)

De e väl så med det mesta, numera räcker det inte med en röd Tenson bomullsanorak för fjällbruk, utan det skall vara expeditionsskalkläder från Extremutrustningsmagasinet!  ;)
Det blir litet humoristiskt ibland det här med friluftsliv!  ;)
"Ska dom upp på K2?"
"Närå, bara ut i Tantolunden med sin säkerhetslina, GPS och skalkläder för att fika ur medhavd läckande thermos!"   ;) :)

Nu kan väl någon tycka att jag är en bakåtsträvare, men jag tycker jag har lika kul med de här äldre grejerna, och får ofta mindre besvär och problem när jag har dom, och det tycker jag är bra.

Man undviker en del onödigt så att säga! Det är det som är frihet! :)

Carpe! :)


/Bengan

 

Ps.
Hittade förresten ett objektiv till min Contax 137 MD. Fick det här objektivet av en fotohandlare en gång!   M 42-gänga.

 

Inget märkvärdigt objektiv eller dyrt, men det fungerar mycket bra!

 

 

Inlagt 2011-02-21 08:28 | Läst 4550 ggr. | Permalink
Bra exemåel på en helt onödig utveckling som ingen tjänar på, mer än möjligen fabrikanten. Som tur är finns det utveckling som är förtjänstfull t.ex. utvecklingen av digitala kameror där man har förenklat för fotograferna som slipper slabba med framkallning mm =)
/John-Erik
Jag håller med dig. Det enkla är det geniala. Jag gillar grejer som håller i ur och skur, och avskyr slit och släng. Det är därför det är så kul att fota med gamla mekaniska kameror tror jag.

Jena T, det är ju en östtysk variant av Zeiss Tessar. Med tanke på hur många Tessar, Elmar, Xenar, Skopar, Solinar, och japanska varianter av samma konstruktion som tillverkats är det snudd på förra århundradets objektivkonstruktion. I alla fall för amatörer.
Du förstår väl att tillverkarna måste få oss att tro att utvecklingen går framåt, så att vi måste köpa nytt, nytt, nytt... Hur skulle det annars gå med BNP:n?
Jag har också såna där Yngsjöbroddar. Skaffade dem när vi skulle segelflyga från en norsk is (Vågåvatn) för många år sedan. Då kunde man skjuta kärran dit den skulle, och sen lätt ta av dem och stoppa i fickan innan man hoppade i.

Förresten är den där lilla konservöppnaren man hade i lumpen inte så dum heller. Där man kunde vika in bladet och stoppa den i myntfacket på plånboken.

En "Jena T". :-) En Tessar, alltså. Fast tillverkad på "fel"sida.
Gamla "hederliga" grejer tycks funka bäst i alla lägen =)
Zeiss Tessar - din kameras örnöga, kom ju redan 1902. Jag skulle tro att Tessaren med dess kopior fortfarande är det mest tillverkade objektivet. Just den 2,8-Tessar från VEB Carl Zeiss JENA som Bengan visar, har tillverkats i enormt stora serier i över fyrtio års tid. Lägger man sedan till alla kopior - och då betänker vilka enorma kvantiteter som har tillverkats i Sovjetunionen under namnet Industar, så är nog saken klar.
Jo det där med broddar är svåra grejor ;)
Själv hittade jag dessa som jag tycker är överlägsna därför att de dels är lätta att sätta på, inte ramlar av och har dubbar både på hälen och framtill.
http://www.scanshop.se/isbroddar-original/173-1

Du får ge en recension när du kört de nya ett tag, däremot originalet som du visr upp kom jag aldrig överens med, gummisnoddarna gick av och man vandrade i en ständig uppförsbacke och var tvungen att gå på tå hela tiden ;)

-affe
Tänk om jag vetat var det fanns gammaldags broddar att köpa när jag bodde kvar i Sverige! Vi kom över något slags gummihistoria med däckdubbar på undersidan. Jag fick förskräckligt ont i fötterna av att gå med dem. Den sort vi köpt här har halkskydd i form av stålspiraler under skosulan. Det fungerar, men de där enkla, gammaldags broddarna var oöverträffade.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg