Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1041 / De e mycke snack om mätsökarkameror i bloggarna, det finns faktiskt SLR också!!

 

Jag tycker det har blivit litet obalans vad gäller kamerasnacket här i bloggarna den sista tiden!  Mycke snack om mätsökarkameror liksom!
Å jag som e mätsökarfreak, måste såklart försöka få litet balans i "debatten!" :)

De olika kameratyperna passade nog bäst för olika saker, en mätsökarkamera funkade ofta bäst för snapshots, gatufoto och liknande,  en SLR va bättre för långa brännvidder, typ sportfoto, porträtt, fågelfoto och för närbildsfoto.
Så allt berodde på vad man är intresserad av att fota alltså!  Svårare än så är det här inte!

Nu när det digitala har kommit så har de här gränserna nog suddats ut litet mera, så en bra digitalkompakt e nog nästan en universalkamera, det är både en gatufotokamera, porträtt och närbildskamera!
Och en DSLR e ofta bara stor! ;) Ursäkta! ;)

Nu va det inte det inte riktigt det här som bloggen skulle handla om, utan om SLR, och då passar jag på att visa litet äldre SLR-kameror, kameror som jag tycker är spännande och intressanta!

Så här kommer några bilder!

 

Och skall man börja tala om den moderna SLR kameran, så kommer man inte undan Contax S som Zeiss presentera i slutet av 1940-talet, här hade Zeiss samlat ihop det som senare skulle bli den moderna Spegelreflexkameran!

Allt va nu på plats liksom, nu va det bara en del justeringar kvar!

 

 

Den här kameran  känns mycket modern fortfarande! Och funkar utmärkt!

 

 

Och så Praktina FX, från tidigt 1950-tal, här är det med ljusschakt och lupp, och Praktina hade även en genomsiktssökare för normalobjektivet!

 

 

 

Frisören

Praktinabild.

 

 

Praktina med fjädermotor och prisma. Häftiga grejer!

 

Och några år senare så kom Nikon F och alla de andra... :)

 Och Nikon hade såklart tittat på Praktina, det fanns inte så mycket annat att titta på vad gäller SLR då!

 

 

 

Å redan stora SLR kunde man göra ännu större och tyngre vid behov... ;)
Nikon F3 HP med MD-4 och 1:2/24 mm.

 

 

 

Och Contax kom tillbaka några år senare som SLR igen, här är det en 137 MD med inbyggd winder och handgrepp, ganska kompakt alltså. Här med ett Ryskt objektiv från 1992, 1:2/85  Jupiter-9 MC. Det fanns möjligheter att via en adapter använda andra objektiv på Contax än de egna.

 

 

 

Här sitter ett Ryskt Helios-44-2 på Contax 137 MD. Helios 2/58 är en Biotarkopia. Kopia av det objektiv som sitter på bilden av Contax S och Praktina.
Tror jag gav 40:- för det här objektivet..

 

 

Å det finns många andra roliga objektiv som man kan använda med hjälp av adapter på en 137 MD. Här är det ett 20 mm. Här är det ett omaskerat Zeiss! :)

 

 

 

Å här har vi en liten DDR Praktica BC1. En liten kompakt SLR med utmärkta objektiv! En del av objektiven va Zeiss! 
En utmärkt analog nybörjarkamera, tycker i alla fall jag!
Pris, kan väl ligga omkring 5oo - 700 :- för ett fint ex:-

 

Å de här förevisade "åldringarna" är såklart alla väl fungerande, och det är kul att ta fram dom ibland, alltid retar det någon!  ;)
Och det som behövs är ofta bara ett batteri och en rulle Tri-X!

 

Men vänliga SLR-hälsningar från Bengan

 

Helgumannen..

Foto taget med Contax 137 MD, 2,8/28 mm och dia! 
Så visst funkar det att ta semestersnaps med en SLR! :)

 

 

Inlagt 2011-02-19 16:13 | Läst 4590 ggr. | Permalink
Både Contax och tidiga Praktica hade en ergonomiskt riktitgt placerad avtryckare. Jag har ännu inte sett nån digital med liknande stuk. Men jag tittar ju inte särskilt mycket på dom...
Svar från Benganbus 2011-02-19 17:09
Nå'n uppfinner nog hjulet på nytt även här!
Mannaminnet e kort! ;)
B)
Praktica tysk kvalitet när den är som bäst :) Skämt åsido så är Praktica kamerorna mycket prisvärda för dem som vill lära sig att fota på riktigt och det går nog tom att hitta en fin Praktica med normal för 100-lappen!
//Chasid
Ps: Blev du inspirerad av mitt inlägg?
Svar från Benganbus 2011-02-19 17:08
Provocerad!! ;) :)
Och fick chansen att prata litet SLR! :)
B)
Chasid 2011-02-19 17:21
Det är inte fel att snacka SLR så att "ungdomarna" hör det :) Det går att köpa en hel del helmekaniska mästerverk för kaffepengar på Tradera och det är tråkigt för bra kameror ska användas och kan man bara få ett par "ungdomar" att förstå det så är mycket vunnet och SLR är ju en bra inkörsport för att så sedemera få in dem på mätsökarspåret :)
//Chasid
Ps: Det här med att följa bloggar kan tyvärr straffa sig... Jag missade precis att buda på en Bessa R2 och den gick för bara 2150 kronor...
Nu tycker jag du glömt ett annat Japanskt mästerverk
Olympus OM 1, lite nyare än de du visar men helt underbara kameror.
Liten som en mätsökare, suverän sökare och en knippe utsökta objektiv.
Sedan har vi OM 2 och OM4 med sin fina ljusmätare.
Kul att Bengt Gustafsson tog upp det här med Olympus OM-1. Förvisso ett mekaniskt mästerverk - och faktiskt ingenting annat än en rak utveckling av idégodset hos Contax S. Man skulle kunna tycka att Contax S var väldigt färdig i sin form när den kom 1948 - som Bengan säger, allt var på plats. Riktigt färdig blev den först 25 år senare med Olympus OM-1. Konstruktörerna bakom dessa kameror tyckte att en småbildskamera skall vara liten - även om det är en SLR. En OM-1 försedd med något av de kompakta objektiven av kortare brännvidd spelar lätt på mätsökarkamerans planhalva.
Svar från Benganbus 2011-02-19 20:08
Så här säger en skribent om Olympus OM-1: "The camera was a hot new favorite especially among many traveling professionals because of its exceptional compactness and light weight, it also ranks among the sturdiest camera of its type."
/B
Mätsökare och mätsökare, det viktiga är väl att kameran är analog och funkar utan batteri :-)
Svar från Benganbus 2011-02-20 12:00
De e en bra tanke! Den lilla Praktican jag visar på bild funkar utan batteri!
Men då går tiden visserligen bara på en 1/90-del.
Men säg de batterikameror som har en så'n backupp! :)
/B
Riktigt härliga bilder! Jag gillar bilden av din 40-tals Contax, härlig kamera! 137:an med flektogonen är asball! Även jag är mycket imponerad av Olympus OM-2 och 4. Snygga och med optik i världsklass. Där har vi priser som verkligen stiger eftersom att folk använder dem på sina digitala Olympuskameror. Sista bilden du visar är också kanonfin! Varför är det så kul att titta på bilder av gamla kameror? Jag får iallafall inte nog. =)
Svar från Benganbus 2011-02-20 12:01
Tack för trevlig kommentar Robin!
Mvh Bengan
Man måste ibland nöja sig med lite kameraporr - bilder alltså. Skaffar man sig allt i verkligheten, vilket i dagsläget inte är omöjligt - då kan det utbryta en familjepolitisk kris ;-)
Mums.
Fina grejer. Fotade med Contax S senast idag. :-)
Kyocera släppte ju sedan Contax S2 1992, för att fira 60 år sedan Contax I. Intressant, eftersom det borde innebära att det nya Zeiss i väst postumt erkände Contax S.
Svar från Benganbus 2011-02-20 12:06
Någonstans i eftertankens kranka blekhet, inser nog Zeiss numera att det va för mycket politik inblandat i kameratillverkningen från 1950-talet och framåt.
Hade Västtyska Zeiss satsat mindre på äldre kameror typ Contax IIa och IIIa , och mera på framtiden och på en kamera liknande Contax S, så hade nog Zeiss klarat sig bättre mot Japanerna...
/B
När kom springbländaren? När jag var ung använde några SLRer utan springbländare, jag kommer dock inte ihåg vilken kamera.
Svar från Benganbus 2011-02-20 11:55
Kan inte svara på det exakt, men borde väl vara omkring tidigt 1950-tal!?
På Praktina-objektivet, 1:2/58, så ställer man in bändaren, och då blir det litet mörkare i sökaren, men på undersidan av objektivet finns en spänngrej som man spänner upp bländaren med. Bländaren ställs full öppen alltså.
Sedan när man trycker av, så går bländare ned till förinställt värde, spegeln går upp ögonblicket innan slutaren öppnar! :)
/B
Svära i kyrkan ska man inte göra, nej då! Men SLR är inte helt fel i vissa typer av fotografi! Jag skulle vilja "ta i" och säga att från 35 mm brännvidd och uppåt är SLR lika användbart som mätsökare. Idag utforskade jag konstmässan "Market" inomhus i delvis rätt svag belysning med en SLR och en manuell Zeiss 25 mm glugg (utbytt mot en skarp sådan...) . Med hyperfokal funkar det precis lika bra som med mätsökare. I nödfall, vid närbild, går det också att fokusera diskret via skärmen med nymodigheten "live view". Och när man inte tittar i kamerasökaren är det precis lika diskret med sensor som med film i själva kroppen!
Kompletterande svar till Olle J
Om det nya Zeiss i väst erkänner Contax S ? Jomenvisst. Till att börja med finns det inget "nytt Zeiss i väst", det finns ett nytt gemensamt Zeiss som har sina anläggningar både i öst och i väst (och åtta helägda dotterbolag världen över). Zeiss stiftelse har dubbelt säte, både i Heidenheim i väst och i Jena i öst . Det är det nya Zeiss policy att erkänna alla produkter från det tidigare Zeiss i öst som Zeissprodukter.
Jag tror min hjärna hade kommit längre på vägen till sängen än fingrarna, igår. -92 hade ju muren fallit och Zeiss blivit ett bolag, om än inte friktionsfritt. Då blev ju även Contax S legitim. :-)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg