Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1038 / Undrar om inte kamerorna (och relationerna) ändå va bättre förr..?

 

 

Fast det är ju klart, det beror på med vilka kameror man jämför med, och hur mycket förr man menar. Efter att ha läst artikel här på Fotosidan så tittade jag på en SLR från förr, tidigt 1950-tal, och vill nog påstå att material och tänket på den kameran var inriktat på en lång tids funktion.

 



Kollade även i service/reparationshandboken, och det va intressant.
Inget plast här inte!  ;)




I dag har man litet kortare tänk liksom! Och det här har såklart med masskonsumtionen att göra, alla skall kunna köpa allt, fast billigare, och då är det intressant att ha en snabb omsättning på prylarna. För tillverkaren alltså!

Då behöver inte hållbarheten va så lång, utan det blir sopberget som får ta stöten i stället! ;)

 

 

Som sagt, Praktina är en väl fungerande SLR med utbytbar Zeiss-optik från tidigt 1950-tal. Den fungerar utmärkt fortfarande!  Alla tider fungerar oklanderligt, även de långa!
Den kostade väl litet mer än en Pentax Spotmatic som kom ett antal år senare, men Praktina håller en mycket högre kvalitet, så uppfattar jag i alla fall det!

Och det är så man får se det! Att grejerna va dyrare, och höll längre, men det blev billigare på sikt ändå!  Tänker på hus man bygger idag, jämfört med hus man byggde förr!  Fast det går att beställa tätvuxet virke än i dag, det som va normalstandard förr, fast det blir dyrare, fast kanske inte på längre sikt!

Det är nya tider nu liksom, omsättningen på det mesta går snabbare, konsumenten vill ha nytt kök tidigare, för grannen har det ;) eller ny kamera tidigare, eller ny bil, eller ha en ny relation tidigare, för allt hänger ihop liksom, även om man inte vill låtsas om det, otåligheten alltså!  ;)

Och då behövs det inte vara så mycket kvalitet, utan bara att grejerna blänker och lockar i början, och så att dom funkar några år i alla fall! ;)

 

I dag blev det även en skidtur med grannen! Tur man har grannar! Å vi hinner avhandla en hel del också! Medhavande thermos och mackor såklart!  Men det va kallt och blåsigt på hemvägen, jag fick göra som i fjällen, snusnäsduk upp!
Men ändå, det här tycker jag är livskvalitet!

 

 

Skall se om jag hinner beta av något i mitt pågående projekt..? :)

Å Carpe liksom!

/Bengan

 

Ps.
Jag gillar långvariga relationer, även om det verkar litet gammalmodigt! :)

 

Inlagt 2011-02-17 14:40 | Läst 4787 ggr. | Permalink
Det är inte så lätt att skiljas om man har funnit en som VILL att det ska fungera hela tiden =) En del kameror är bra på det där med relationer...
Det är ju därför jag inhandlade en leica, just därför att jag vill ha en lång och fin relation med min kamera och min dslr var inget att lita på och min kiev hade gått sönder så leican var det som kändes rätt om jag ville ha en kamrat ett tag framöver.
Sedan så lagade den legendariska Peter Hennig min kiev så nu har jag ju två kamrater som kommer vara med mig ett bra tag framöver...
När vi når gränsen för vad vår försörjningsbas klarar av, då blir det plötsligt väldigt gamla tider igen. Rent av plågsamt gamla tider, ha, ha.
Å andra sidan behöver jag inte vara med då.
Tror det var Kar de Mumma som sade att hans Rolls var den billigaste bil han någonsin köpt. Det ligger nog något i det.

Johan
Praktina, Praktika, Exakta -- tydligen samma tillverkare bakom allesammans. Men åtminstone Praktika och Exakta var inte så dyra. På 50-talet hade jag fördomen att det var lite sämre grejor, de var ju från öststaterna. Nä, Leica eller Contax skulle det vara. Sedan kom ju japanerna och vände uppochner på kameramarknaden. Om de var bättre än östtyskarna vet jag jag inte, men det var nog vad många trodde.
Svar från Benganbus 2011-02-17 19:23
Vi var mitt inne i det kalla kriget på 1950-talet, och det fick många varor från Öst känna av. Vissa Östyska kameror, som Praktina tex, var av mycket hög kvalitet.
Och hade ett framåttänk, som Nikon senare använde i sin Nikon F.
Se'n fanns det skräp också såklart.
/B
Det är intressant det här med byggandet, kameror och konjunkturens styrspak. Var tid har sina brytningstider med det gamla, reaktioner och motreaktioner av varandra, men det känns som dessa brytningstider kommer allt oftare nu för tiden. Det finns alltid något nyare. Vad är typiskt byggande för idag? och vad är typsikt för kameror idag? Överetablering i utbudet kanske. Till och med jag som är född i mitten av 80-talet och den postmoderna eran har svårt att veta vad man kan hålla fast vid idag. Det gamla och beständiga har kännts som det tryggaste valet hitills. Det känns som en slags 'kvalitetsinflation' som har kommit ikapp oss. Kvantitet sätts före kvalitet. Kanske detta inte bara gäller kameror utan också bildtänket? Kanske är det bra att saker förändras också...

Ha det bra!

/Fredrik



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg