Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1019 / Mera om Finepix X100! Om responsen! Och kan den funka som gatufotokamera?

 


OBS! Detta är inte en Finepix X100!

 

Jag har plockat ut några punkter ur specen för X100!  Och det ser bra ut tycker i alla fall jag, för kameran borde kunna funka till gatufoto och snapshot!?


How long is the shutter lag?
The exact lag time between the shutter release being pressed and the picture actually being taken is still to be finalised, but it is expected to be around 0.01 seconds. This is extremely quick, making the X100 comparable with DSLRs and ensures that those photographers looking to capture instantaneous images with the camera won't be disappointed.
The X100 will bring out the Cartier-Bresson in you!

Does the X100 have a filter thread?

Yes, 49mm filters can be screwed in using the optional adapter ring. This ring is attached by removing the existing metal lens surround and then screwing the adapter ring into place. A lens hood can also be attached using the same method. Having a 49mm thread ensures that users will be able to purchase most popular third party screw-on filters.

Does the camera retain its existing settings when it's turned off?
Yes. This is a real benefit to photographers who like to set the camera up for a specific use rather than general picture taking. Whereas some cameras will revert back to default settings when turned on, the X100 retains the last settings selected, so users can tailor features including exposure mode, metering pattern and white balance setting to their needs


Så som jag fattar så kommer responsen att vara tillräckligt snabb på kameran för tex gatufoto eller snapshot!?
Eller e det nå'n annan som fattar bättre?

 

 OBS! Det här är en X100

 


Oroande intressant kamera liksom! ;)


/Bengan

 

Ps. Fast det finns ett litet problem...  ;)

 *
Will the X100 be available in black?
No concrete plan is currently in place to produce a black model, but Fujifilm are aware that a large number of people have requested this option.

 

 

Inlagt 2011-02-01 09:03 | Läst 5261 ggr. | Permalink
Det artar sig =) Men svart kan kvitta. SIlver går bra ihop med mitt hår och bleka nylle.
Man kan ju måla den svart, när den sen blir lite sliten så blir den värd en förmögenhet ;-)
//Claes
Den väldigt korta slutarfördröjningen verkar ju lovande. Den kan behövas på gatan i dag när allting går så fort :-).
Svar från Benganbus 2011-02-01 09:34
Och när man fotar Roffe i Agility! :)
Men hur lång tid tar den på sig att fokusera, kan man undra? Från vilket utgångsläge gäller 0,01s. Före eller efter fokusering, det är frågan?
Claes idé är ganska intressant för övrigt. En slags pensionsförsäkring för oss ungdomar =)
Svar från Benganbus 2011-02-01 10:46
Vad gäller pensionen, ta ut pensionen tidigt och ut och fotografera!
Om framtiden vet du intet!
Vare sig värdet på kameror och annat! ;)
/B
0,01 sekund är nog inte hela sanningen dessvärre;) Som sagt, hur lång tid tar den på sig för att fokusera?
/Stephan
Svar från Benganbus 2011-02-01 10:42
Dessa ungdomar! Hålla på att ifrågasätta allting! ;)
Misstänker att det tar viss tid att ställa in kärpan på en M Leica också va..? ;)Och vad jag läst, så kan man förinställa avståndet på X100!
Hyperfokal liksom!
De ni analogister!! ;)
B)
Är inte hela meningen med kameran att man ska fokusera manuellt? Och då har ju hastigheten mindre betydelse. Men om det är sån där "motor" fokusring så kommer det aldrig att funka. Äsch... GF1 duger för mig med extrasökare på. Den är ju svart också:)
Svar från Benganbus 2011-02-01 10:44
GF1 är överspelad, gammalt tänk, gammal teknik liksom! ;) :)
Å en svart X100 kommer!
B)
En tidsfördröjning på 1/100 s. Är mycket bra för en digitalkamera. Ändå hinner det hända en del på en 1/100 s. - det vet alla när det gäller rörelseoskärpa. Vad jag minns av det testet vi gjorde vid tidningen FOTO vid slutet av 1970-talet, räknades tidsfördröjningen för en M-Leica i ett tvåsiffrigt tal av millisekunder. Tusendelar av sekunden alltså. Vad det gäller fokuseringen så är det ju en annan sak. När det gäller de riktigt snabba motiven är det förinställning som gäller - vare sig man har autofokus på kameran, eller manuell inställning. Då är det slutarfördröjningen som fäller utslaget.
Manuell fokusering och hyperfokal är nödvändigt för att den ska fungera på gatan. Sedan om den inte kommer att finnas i svart så kanske Leica kan andas ut en del och fortsätta att hålla sina höga priser.
/John-Erik
"Tvåsiffrigt tal av millisekunder" låter mycket bättre än hundradel. ;)

Analoga M-Leica är snabba men de digitala M8 och M9 är mycket slöare! Jag har för mig att det beror på att sensorn i de digitala först behöver laddas/förberedas. I jämförelse med fotografens reaktionstid i kombination med vald slutartid på t.ex. 1/60s kan jag dock inte tycka att det är så stor skillnad.

/Jocke
Nu har vi hört och läst om den här här fantastiska kameran i snart ett halvår. Kommer den någonsin att finnas på riktigt eller är det något Fuji har
hittat på för att få in sitt namn i fotobloggar. Kan man undra...
Svar från Benganbus 2011-02-01 13:10
Ingen som vet här på FS!
Fuji vet nog! ;)
/B
Vad vi ser och läser är kanske en ny strategi för produktutvecklingen ;-) ? Eftersom stor del av egenskaperna i en modern digitalkamera styrs av "firmware" (särkskilt när det gäller handhavandet och interagerandet med fotografen) så kanske man inväntar marknadens reaktioner innan man "bränner minnet" till den första versionen av firmware till denna kamera? Bara som idé alltså.
Det är ju rätt kraftiga saker man kan ordna den vägen, som när en Canon-kamera nyligen fick full HD-filmning med även europeiska bildhastigheter genom ny release av firmware. Eller så hade man bara inte hunnit göra jobbet klart i tid!
Men en gissning är i alla fall att tillverkarna kan "känna sig för" litet grand, särskilt med så kräsen publik som det gäller här!
Jag hoppar nog över den här nostalgikameran. Inväntar med spänning framtiden från Apple med iSnap ;)
Jag tror inte på manuellt motorfokus! Men om det har fått en bra lösning på FX100 lovar jag att backa :-)

Fast jag misstänker att din förtjusning i den beror på att den nästan ser ut som en Leica :-)
Det finns nog en del som underskattar denna kamera... Å det är bra, för den blir då litet billigare för oss andra :-) Det där med slutarfördröjning... det kan ju enkelt lösas (har lösts redan) med en "mekanisk" tryckpunkt där autofokus och exp.inställning görs "before the decisive moment", som salig Cartier-Bresson skulle kunna ha sagt. Resten av fördröjningen är kanske
ingen tusendel men gott och väl i klass med den mekaniska "Arbetspferd der Photographie" som Leica M skulle kunna kallas.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg