Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1016 / Att inte utsätta sig för frestelser då man har en M Leica, det är själva utmaningen!

 

Fick en fråga av Magnus Fröderberg under intervjun om mitt bloggande, de va en fråga som jag fått tidigare, en fråga som påminner om en annan fråga som nog de flesta fotografer fått en gång, en fråga som ofta också är svår att svara på, "Varför fotograferar du?"

Nu va det som sagt en annan fråga, som starkt påminner om "varfördufotograferarfrågan", men den här frågan är aningen annorlunda,
men ändå ganska lika, och jag har fått även den tidigare, men inte brytt mig,
men nu satt jag litet mera fast liksom, å med en journalist, å då e det känsligt liksom vad gäller känsliga saker...!  ;) 
Tänkte då på Kamprad såklart, och bestämde mig nu i kväll att öppet redovisa orsaken till att jag har så många objektiv till min M Leica!

 

 

Många och många, allt är liksom relativt också! (Einstein)

 

Och svaret på mångaobjektivfrågan är såklart Dogma!

För jag tycker det är en mycket större utmaning att ta på sig Dogma-tagelskjortan om man har flera objektiv som ligger och lockar och frestar!
Då blir det mycket svårare! Tänker bla på den unge Siddhartha och den andre killen, han i öknen ni vet, som också blev frestad... ;)

Å att somliga här på fotosidan talar om att ha "en kamera, ett objektiv,
när man bara har "en kamera, och ett objektiv", hur svårt är det! ;)

Det svåra, det mycket mer utmanande, det som visar vem den verklige munken med klosterviljan är, det är den som kan gå i kloster med bara ett objektiv,  trots att det finns så många andra objektivfrestelser i skåpet!   ;)

De kallar jag att vara en riktig Kloster-fotograf!
Så var'e med den fredagsanalysen! ;)

Med lördagsklosterhälsningar från Bengan :)


Ps.
Nu har jag ändå gjort det lätt för mig under "Klosterlivet" med mitt val av objektiv, en Biogon 2/35 T* ZM.  För jag valde ju ett objektiv som är litet speciellt. Ett objektiv som kameratillverkaren kallar för "The Powerful Allrounder"
Och jag citerar ( ungefär): "The lens of choise when a single lens can do all!
Ideal for travel, for photojournalismen, for human interest reportage,
for outdoors and indoors reportage and dokumentation!"

Så vad mera behöver man?

 

Bild tagen på söder i Stockholm med  The Powerful Allrounder!  :)

 

 

 

Inlagt 2011-01-29 19:05 | Läst 7611 ggr. | Permalink
Först hade jag bara ett motsvarande 40mm objektiv till min Panasonic och så köpte jag ett motsvarande 28mm också. Nu är det ett helvete att välja vilken jag ska köra med. Det känns som om det är fel objektiv som sitter på hela tiden. Jag vill att 40mm ska vara 35mm och att 28mm också ska vara 35mm. Förstår inte hur du kan leva med så många objektiv... Jag väljer nog 40mm ändå eftersom det är ljusstyrkan som är viktigast för mig som har en brusmaskin.
Haha - den var bra :)
"Så vad mera behöver man?"

Du behöver en Leica M9, det förstår ju vem som helst. Jag är helt allvarlig! Jag kan inte tänka mig någon annan som verkligen skulle ha så stor riktig nytta och glädje av den, för du är nog fan den ende Leica-konässör jag vet som presenterar fler bilder tagna med din digitalkompakt än med filmkamerorna du ständigt skriver om.

;-)

Har för övrigt varit ute hela eftermiddan och plåtat med bara 35 mm. Också Zeiss, men annan modell:-)
Med en Biogon behöver man inget annat. Men det kan vara kul att använda andra brännvidder bara för att få bekräftat att Biogonen är bäst =)
Ett fint möte du fångat :)
-affe
Trevligt inlägg! Dock tänker jag att frestelsen hela tiden finns där - tradera ligger på lur, även blocket. Inte för att tala om folk som "vräker" bort sina objektiv!

Jag har antagit en fet utmaning, bara genom att ha ett objektiv från -58, som inte är vidare ljusstarkt. Fatta vad man kan prestera med din allrounder-biogon. Läcker är den också :)
En kamera - ett objektiv, är en bra filosofi. Även om jag också skulle vilja ha 13!

/Martin
Leica och Biogon -- det är som i den medeltida klostren, där det enda som felades munkarna i frågan om förlustelser och vällevnad var kvinnor!

Det är som att bära en tagelskjorta som är fodrad med flera lager silke :-)
Satan i gatan vilken mängd. Inte undra på att du va med och startade Dogmagruppen. Finns dock inte en endaste tagelskjorta i världen som rymmer alla dom där glasbitarna. Men ska sanningen fram, så skulle en hel del av dom där gluggarna må så bra under mitt beskydd :) Jag har ju iofs en 15mm till Leican och sen finns det ju en uppsjö av andra kameror. Så man e ju ingen renlevnadsman direkt. Dock så är det ju tysken och den Japanska kvadraten som är roligast. Dom andra får bara en välbehövlig motion då och då. I slutändan så är det ju inte kameran som är målet, utan bilden. :)
Jag förstod att det va nåt lurt med det där dogmatiska...Oss emellan, jag trodde aldrig på det! Det roliga är ju i ditt fall att du har balanserat hoppet om en dogmatisk tillvaro med din vurm för samlandet. ... Den delar du med många av oss. Och i mellantiden har du tagit en hel del rätt justa fotografier om man säger så! När du nu har kommit till ro med den bästa 35 mm för Leica som kan köpas för pengar är det bara att koppla av, lägga upp dom andra objekten på hyllan och plåta rent kreativt!(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg