Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1012 / Objektivtest! Canon, Nikon och Leica.

 

Tester av objektiv är viktiga, för då får man koll på om vissa objektiv är användbara eller inte!  Ibland blir jag också nyfiken på olika objektiv jag har har haft under åren vad gäller skärpan. Jag fotade med ett Canon-objektiv några år på min M Leica på 1960-talet utan att märka något speciellt.
Men upptäckte fyrtio år senare att objektivet tecknade litet underligt i hörnen.
Det är ett Canon 1,8/35 mm, och har fotat med det under 2010 också.

Det här har ju tidningarna upptäckt att man får många köpare av objektivtester! Å visst är det intressant! Även att kolla när man köpt ett nytt objektiv så att det verkligen är bra, så man inte köpt något dåligt! ;)

Hittade några objektivtester i tidningen Aktuell Fotografi/FOTO från 1992 på några objektiv jag haft och har.

Fotade med ett Summilux 35 mm under några år, och då märkte jag något speciellt som gjorde att jag sålde objektivet.

 



Skärpan på full öppning!
Men med facit i hand så va det dumt att sälja, för nu är det samlarvärde på objektivet.

Vad gäller Leica Summilux 35:an, så verkar min uppfattning att stämma, på full öppning är det inte bra, och det såg ju tom jag då jag fotade med objektivet.

Nu vet jag såklart att man får räkna med sämre skärpa osv vid full öppning, speciellt vad gäller vidvinklar, men här va det litet för mycket av den sorten.
Tyckte det va konstigt, för det va ju ändå ett Leica-objektiv!?

Jag har även fotat med ett Canon 1,5/35 mm från ungefär samma tid, och där funkar skärpan för mig. Jag menar, visst ser jag att jag använder full öppning, men skärpan e ändå ganska Ok!

Nåja, nog ordat om det här, skulle nog kunna tänka mig att ha ett Summilux 35 mm i dag ändå, även med kunskapen om den dåliga teckningen på full öppning!  :)

 

Men Summicron 1:2/50 mm verkar ju vara helt Ok! :)

 

Å det här har jag haft på en Nikon F3...

 

 

För SLR-kameror, så är den här ju ganska godkänd!

Funderar även på testerna i tidningarna...
Och har objektiven förändrats mycket sedan 1990-talet,
eller är det bara testerna som "moderniserats" för att få bättre objektiv? ;)
Visst har zoomarna blivit bättre, men jag tänker på fasta objektiv, har det hänt så mycket vad gäller fasta objektiv. Ibland får jag för mig, att i ett mellansegment så har man förenklat objektivet, både vad gäller det optiska och höljet!? 

Och så är det nog så, som den kloke Staffan Johansson säger i en kommentar i min förra blogg, tack Staffan! Det är inte optiken det handlar så mycket om!

Och kanske inte så mycket om superskärpa heller, superskärpa är nog mera till för osäkra fotografer som behöver något att stödja sig på, och att känna sig trygg! ;)

För en fotokonstnär skulle ett Summilux 1,4/35 mm funka alldeles utmärkt!  :)
Tycker jag! :)

/Bengan

 

Saturday night...

Gammal bild tagen med ett gammalt objektiv!

 

 

Inlagt 2011-01-25 12:27 | Läst 5037 ggr. | Permalink
Gamla bilder blir som nya när man ser dem för första gången =) Staffan har helt rätt. Innehållet är viktigare än skärpan. men om innehållet inte är någe vidare så kan det vara bra att åtminstone få beröm för skärpan...
Carl Zeiss Planar T* 50/1,4 fungerar utmärkt även på digitala småbildare! Trots att jag har en del "modern" optik till min småbildare så är det bara "gamlingarna" CZ T* 28/2,8 och 50/1,4 som är onödigt skarpa och gör sensorn full rättvisa! Men framförallt är det otroligt roligt att fota med dem :)
//Chasid
Jag ångrar också (lite) att jag sålde min gamla Summilux 35:a för ca 15 år sedan. Men jag hade då under en period "storm i lädret" och fordringsägarna och verkligheten knackade på.
Sen det där med skärpa tycker jag betydligt överdrivet när det gäller bildarbete...gamla gluggar duger rätt bra.
hmm... borde kanske släppa Summiluxen till någon kompetent fotokonstnär med rätta känslan för kreativitet.
/H
Lustigt att Zeiss-gluggen med betyget 5 (alltså högsta möjliga) presterar ganska likvärdigt med Summiluxen (som man anser är nästan oanvändbart på f/1,4) ;)

Man skaffar sig så bra objektiv man själv anser sig behöva, eller vill ha ;)
Själv har jag bytt ut två Leica-gluggar som jag inte tyckte höll måttet:
Summicron-M 35/2,0 v3 som behövde bländas ned till åtminstone f/5,6 för att få skärpa ut mot bildkanterna och bli av med vinjetteringen som var ganska påtaglig på stora öppningar.
Summicron-M 50/2,0 av senaste modell då den (åtminstone mitt ex) var hopplös i motljus.

Dessutom skaffade jag ju den senaste Summilux-M 50/1,4 asph som jag anser är den bästa glugg jag fotat med, även om den gamla Summilux-M 50 har sin charm och sitt unika tumavtryck.

-affe



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg