Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1009 / Bra billig kameraväska, bra billig analog SLR och ett bra och billigt försvar...?

 

Flera bloggare har bloggat om bra kameraväskor den senaste tiden, så det tänker jag också göra.
Och även om en bra och billig analog SLR-kamera, om nu någon skulle vilja pröva att fota analogt.

Och så en fundering om ett billigt försvar...
Jag menar det Svenska militära försvaret!

 

Men först om kameraväskan! :)

 

Så här har en del av min kameraväska sett ut under en trettio till fyrtio år!

 

 

 

 

Se'n har allt legat i en ryggsäck. Har ofta rygga, det är praktisk, båda när jag åkte till och från jobbet, eller på stads/fjällvandringar eller kortare cykelturer, eller skid/skridskoturer. Och en toppluva är inte så dyr, eller så har man en i garderoben och en rygga är det ofta samma sak med.

 

 

Vad gäller billig analog SLR-kamera, så finns det nog många just nu. Men här är ett förslag!

 

 

En liten Praktisk kamera! ;) Praktica B200. Den har både auto-slutare och manuella tider. Och så finns det många bra och billiga objektiv! Allt från 20 mm till långa telen!
http://www.praktica-collector.de/218_Praktica_B200.htm

 

Å vad gäller förändringen av det svenska försvaret, så finns det en tankeväckande artikel i dagens DN.
Vill först säga att jag är ingen försvarsvän, men det finns alltid en del kringeffekter då man skall göra besparingar och effektiviseringar av rutiner som man kanske inte tänker på.... 
Allt kanske är inte så enkelt, som att lägga kameran i en toppluva i ryggan .....
http://www.dn.se/ledare/signerat/vem-avvecklade-forsvaret

 

 

För övrigt så har jag lagt projekt Biometar och M Leica på hyllan. Jag har ju fått låna en adapter av Olle Jansson, föra tt kunna använda Contax-objektiv på M Leica, men vissa objektiv funkar inte. Tex Biometar 1:2,8/35 mm.
Nu är det objektivets konstruktion som det är fel på!  Objektivet har en för lång krage baktill, som gör att kragen går emot M Leicans avståndsmätarhjul.
Normalobjektiv för Contax, typ Sonnar 1,5 går bra att ha på M Leica via adaptern.
Så jag kör nu Biometaren på en Contax II. Där passar den fint!

 

Biometar 1:2,8/35 mm.  (På en Contax IIa)

 

 

Cafeteria

Biometar 1:2,8/35 mm (På en Contax IIa)

 

Och så skall jag försöka ligga i fas vad gäller min egen bloggnumrering och Fotosidans räkneverk framöver, så att nästa jubileum med 2000 bloggar, stämmer bättre! :)

 

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-01-23 10:26 | Läst 6182 ggr. | Permalink
2011-01-23
Hej Bengan! Läser din blogg med jämna mellanrum och gillar dina Leica-tester. Men jag förstår inte din vurm för andra objektiv än Leicas egna? Är inte de tillräckligt bra eller för dyra? Skulle själv inte vilja hålla på och testa andra gluggar som du gör, när du (troligtvis) redan har originalen?
Hälsningar från Tyresö!
Lars Ternblad
Svar från Benganbus 2011-01-23 16:49
Hej Lars.
Är uppvuxen med Leica-objektiv (från 1959) så visst gillar jag dom.
Har några stycken moderna Leica-objektiv. Nu vill jag inte säga mycket mer, vad gäller antal, typ osv, för då blir jag trackad av några avundsjuka Erstgatsfotografer! ;) Och visst är Leicas objektiv bra, tillräckligt bra!
Men tycker det fantastiska med M Leican är att den ger sådan frihet!
Jag kan ju använda olika fabrikat, tex Nikon, Canon, Zeiss, samt ett antal andra objektiv på min M Leica. Och det tycker jag är intressant och spännande!
/Bengan
Den där kameraväskan är ju av typen never-ready. Lika illa som Leicas originalväskor m a o. Men ok, billigare.
Ahh, Praktica. Mig veterligen den enda kamera som låter som den heter =)
Svar från Benganbus 2011-01-23 16:56
Herr Fotograf Meldert!
I en så'n här kameraväska (toppluva och i en rygga) där ligger bara kameran när jag åker i fyra meter lössnö! Eller cyklar i skyfall!
Annars hänger kameran i en rem runt halsen så klart!
Eller så har jag den i handen!
Trodde min herre förstod det!? ;)
Ville bara visa på ett budgetalternativ! :)
/B
Trodde det bara var jag som använde vanlig ryggsäck och någon typ av tyg som kameraväska :) Smidigt, diskret och funktionellt!
Svar från Benganbus 2011-01-23 17:09
Kul att höra att det finns fler som använder nå't liknande!! :)
/B
Hej!
Vill bara berätta att jag nu har provat Amedeo-adaptern. Först ut blev en efterkrigs-Biogon, den som sticker in måttligt i kamerahuset. Den monterade jag på en M3:a och tog några bilder i svartvitt som nu är framkallade och ser helt okej ut. Nu sitter adaptern på en M2:a med en förkrigs-Biogon som gick att montera utan problem.
/Jan-Olof
Svar från Benganbus 2011-01-23 17:13
Den här grejen hade jag ingen aning om! Amadeo!?
Så nu måste jag Googla! :)
Tack för tips!
Det verkar hända grejer! :)
/B
Jag följde länken och läste artikeln på DN, intressant. Dessutom kunde jag konstatera att DN inte länkat tillbaka till din blogg, som brukar ske under deras artiklar. Det tyder på att fotosidan inte pingar twingly när man gör ett nytt blogginlägg, lite synd tycker jag.

Men ungefär lika viktigt som märket på fotoväskan :-)

Ha det gott! /Thomas
Försvar.... hum? Tyckert att det alltid är av vikt att kalla saker och ting vid deras rätta namn. Med den nuvarande inriktningen på militära insatser utomlands under andras ledarskap, är det rätt uppenbart att vi inte har någon försvarsmakt - vi har en krigsmakt. Man kan alltså inte tala om försvaret. Vad skall man då säga? Kriget kanske. Faktiskt inte så tokigt som det låter - det är ju ändå vad man sysslar med.
Svar från Benganbus 2011-01-23 17:03
Tror man skall kalla saker vid dess rätta namn, så numera har vi inget försvar. Utan det här handlar om något helt annat.
Vi skall skaffa en liten insatsstyrka, som störra nationer kan få "hyra" vid olika uppdrag.
Hyra = man byter tjänster liksom.
Det finns många väskor som är bra. Jag kör också med en vanlig 30 liters ryggsäck ibland. Den rymmer en 300/2,8 och extra kläder utan att tillföra så mycket onödig vikt.
Svar från Benganbus 2011-01-23 16:59
Nu har jag ju haft en ganska "enkel utrustning" under åren,
därför har det här funkat bra för mig! :)
Trots att kameran ofta delat plats med thermos och mackor!
Men nere i ryggan har kameran bara legat under krävande transporter! ;)
Det var en riktigt praktiskt kameraförvaring och eventuella extra objektiv går säkert att stoppa i raggsockor :) Min lilla diskreta kameraryggsäck har inget vadderat fodral för en laptop och istället för att köpa en dedikerad ryggsäck för 1495 kronor så förvarar jag laptopen i en stötsäker jiffybag som jag hade liggande!
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-01-23 17:44
Har faktiskt haft ett kort tele i en strumpa när vi cyklade i italien! :)
När man cyklar med en racer uppför serpentinvägar och se'n skall åka utför,
så kan man inte ha rygga, utan då hade jag en liten styrväska innehållande vindjacka, plånbok, M Leica med 35 mm OCH en Summicron 90 mm i en strumpa! :)
Se'n att jag knappt använde 90:an, det är en annan sak! :)
/B
Jag fattar, men gillar att retas lite =) Trodde att du förstod det.
Svar från Benganbus 2011-01-23 17:50
Jag fattar inte så lätt! ;)
/B
Ryggsäck och cykel är ingen bra kombo, jag brukar sätta ryggan i en barnstol när jag cyklar (såvida sonen inte åker med)! Hade du inte haft med 90:an i cykelväskan så hade du saknat den :) Jag har saknat objektiv när jag har varit ute och rest och gången efter har jag tagit med dem och knappt använt dem :)
//Chasid
Ingen dum väska Bengan. När jag gjorde mitt sista repmöte hade jag en Leica IIIf med en infällbar Elmar 3,5/50mm i det mjuka fodralet till fältflaskan. Det hela förvarades tillsammans med AK-magasin i stridsselens vänstra bröstficka. Det blev massor av fina bilder - och inte en skråma på Leican.
Sista kapitlet i analysen av svenska försvarets avveckling är ännu inte skrivet. Jag jobbade i försvaret under en del av avvecklingstiden, 1972-1982, och jag vill påstå att okunnigheten om vad som höll på att ske inte var så kompakt som Agrell tycks göra gällande. Försvarets viktigaste politiska roll under den här tiden var att vara stödverksamhet för ett antal kommuner som hade svårt att klara näringslivets strukturella omvandling. Vilken försvarsmateriel som skulle beställas, vilka förband som skulle bevaras resp läggas ned etc styrdes i praktiken av de kommunalpolitiker som hade det starkaste inflytandet på rikspolitiken och slog vakt om sin egen orts militära eller industriella verksamhet. Men självfallet fanns detta inte tydligt uttalat någonstans. Socialdemokraterna ville inte ha en öppen debatt om försvarets avveckling. Det var dock tydligt från de olika försvarsministrarna att de var inställda på den processen. De trodde inte på ett försvar av det slaget vi hade vid ingången av 1970-talet. Och det gjorde inte ÖB heller. ÖB har i åratal velat avveckla den allmänna värnplikten, som kostade för mycket och gav för lite. När arméchefen Nils Sköld någon gång på 1970-talet (?) förespråkade ett segt djupförsvar (de s k sega gubbarna) var det delvis styrt av behovet att hitta en användning för en mobiliseringsorganisation och ett värnpliktsförsvar som kostade alldeles för mycket. Men jag tror inte att många riktigt trodde på det där med svenska cykelskyttebataljoner som skulle försvara oss mot ryska stridsvagnar. Fast politikerna brydde sig inte. Ur deras synvinkel handlade avvecklingen av det gamla invasionsförsvaret bara om vad som var politiskt genomförbart. Att det var irrationellt oavsett från vilken punkt man såg det förmådde de inte göra något åt.

Min egen uppfattning när jag jobbade i försvaret var att Sverige efter kriget började bygga upp förmågan att utkämpa det krig som just avslutats. I ett slags eftertankens kranka blekhet. Den processen rullade på av sin egen kraft ända tills pengarna tog slut och armén i panik tvingades inställa ett antal planerade repetitionsutbildningar för de sega gubbarna. Men att pengarna faktiskt skulle ta slut hade de räknat ut redan på 1960-talet. Så varför satte man inte i gång en mer rationell förändringsprocess redan då? Jo, man började med det, men det är svårare att avveckla än att utveckla. Mycket svårare.
Svar från Benganbus 2011-01-23 20:20
Vad gäller en slags "Allmän värnplikt" så tycker jag ideén inte är så dum.
För jag tror att med en slags "allmän värnplikt", som inte bara skulle gälla försvar, utan kanske även innefattar "värnplikt" på tex sjukhus, på ungdomsgårdar, på äldreboende, i kommunal verksamhet, så skulle man kunna skapa en bättre sammanhållning inom "laget Sverige".
Även ge en bättre religiös förståelse.
Att få vara med och se hur vissa gemensamma samhällsinsatser fungerar,det tror jag att det skulle vara bra för "laget!"
Även om en del såklart skulle påstå att det skulle bli för dyrt och otidsenligt!
För på lång sikt så skulle man sannolikt spara stora resurser på flera plan.
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg