Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 995 / Subjective and personal opinions continues! Bästa Nikon-kameran alla kategorier!

 

Att fråga efter den bästa kameran, det är nog lika begåvat som att fråga efter den bästa ölen, eller efter den bästa maten!
Men jag vill ändå påstå att den här Nikon-kameran är speciell, och att den nog kan anses vara den bästa Nikon-kameran någonsin!?

Och vad menar jag med den bästa då!  :) Jo, den här kameran användes av många proffs och yrkesfotografer under ett stort antal år, och även av många amatörfotografer, det tycker jag talar starkt för saken.

 

 


Och den kamera jag menar är Nikon F3. Kameran kom ut på marknaden 1980.
Här sitter ett 1:2/24 mm på en Nikon F3 HP.

 

Sedan fanns det såklart andra kameror från andra tillverkare, men just under Nikon F3-åren, så va dom andra kamerorna nog mest utfyllnad! Ursäkta!  ;)

 

 

Å så mycket större än en M Leica är det inte!

 

Och varför blev Nikon F3 så populär bland fotografer då?
Lätt att förklara, den fungerade mycket bra för sitt ändamål och var mycket slitstark. Det är ju vad yrkes/pressfotograf behöver, en slitstark och funktionell kamera att kunna lita på i alla väder!

Se'n fanns det inovationer också, bla så kunde man köra den som automatkamera! Och med en MD-4 påsatt, så va det bara att trycka på avtryckaren! De va nå't ganska nytt för yrkesfolk, det här med "automatkamera", men uppfattades snart som mycket praktiskt!

Jag skall inte lista upp andra finesser med kameran, utan det räcker att titta på kamerahistorien, och att kameran användes under så många år av yrkes/pressfolk!

 

 

 

Å ni som fotat med en Nikon F3 och MD-4, ni känner igen den där lilla grejen till vänster...   ;)  Lätt att tappa bort liksom!

 

Tänker på Nikon F3 när jag läser i nå't forum här på Fotosidan och nå'n frågar,
"Jag tänker pröva analogt, vilken SLR-kamera skall jag köpa?"

Mitt förslag är alltid Nikon F3!
Dels för att den är mycket slitstark, och fortfarande mycket modern, och dels för att det finns mängder av bra billiga begagnade objektiv att köpa, och så är det en historisk kamera, det är nog den kamera som rest mest i världen vad gäller tidningsreportage i olika former, och en så'n kamera tycker i alla fall jag känns inspirerande att fota med!

Som sagt gott folk, den bästa Nikon-kameran! :)


Det finns mycket att läsa om kameran, här är ett förslag:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf3/f3.htm

 

Carpe liksom!
/Bengan

 

 

 

Inlagt 2011-01-19 08:23 | Läst 5586 ggr. | Permalink
När man monterar motor på F2 måste man ta bort låsvredet (för bakluckan) under filmspolen. Det kan man dock parkera i ett eget uttag på motorn, så man slipper tappa bort det.
Hade den konstruktören slutat när man tog fram MD-4?
Svar från Benganbus 2011-01-19 09:09
Det finns ett eget fack för den här lilla grejen också,
men ändå så försvinner den ofta av någon underlig anledning!? ;)
Jättebra arbetshästar, men jag gillar nog FE eller FM bättre i såna fall. Lite smidigare och väcker inte så mycket uppmärksamhet.
Svar från Benganbus 2011-01-19 10:23
FE och FM e säker bättre för amatörer..!? ;) :)
Det var alltid så häftigt att komma hem till min släkting som var DN-fotograf. Han hade 5 st Nikon F3:or med motor (winder har aldrig funnits till F3 ;) ). Sen hade han ju givetvis också 5st Minolta 9000 med autofokus för sport och 1 st M6:a och givetvis en bladarutrustning....

Själv köpte jag Canon F-1 new av Årets Pressfotograf 1988, Per-Anders Jörgensen. Den var supersliten, supertung, men the real shit...
Svar från Benganbus 2011-01-19 10:24
Skall ändra i texten! ;)
Den drar fram filmen bra i alla fall!
B)
Har kört sönder två Nikon FA för att de inte är slitstarka nog. Om jag köper en ny analog kamera någon gång så blir det en F3'a. Så är det.

Var i HongKong över nyår och i en butik där hade de en Nikon SP, en F2 och en F3 Hp på hyllan. Inplastad i nyförpackning. Det var inte illa må jag säga.

/ Alex
Jag ångrar lite grann att jag sålde min. Bara ljudet av motorn!! Det måste vara det som samplats och som spelas upp varje gång någon "tar ett kort" på film.

Visst Nikon FM är väl skön att hålla i, men vill man lära sig att tajta upp kompositionen ska man nog välja något som visar 100% sökarbild. Vill man printa med negativramarna inkluderade, så är FM:n lika usel som Leica M6 med 50:a på.

Johan

ps. Boogie skjuter med F3: www.artcoup.com ds.
Hej Bengan,
En Nikon F från 1959 och framåt är inte heller fel.
Då behöver man inte tänka på batterier.
S16 och en Tri-X då och då räcker fullt ut.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Nja - nog blir det en bra bit större än M-Leica. Vill man ha en ESR som är i paritet med M-Leican vad det gäller storlek och massa, får man tänka sig något i stil med Pentax MX eller Olympus OM-1.
Själv använder jag Olympus OM-1 och OM-2 en hel del. Lika små och nästan lika tysta och vibrationsfria som en M-Leica, men ändå en större sökarbild än andra ESR. För den som sysslar med kompositionsfotografi, är denna sökare något extra.
Sålde min till förmån för en F4 som nog jag tycker är den bästa (F3:s märkliga blixtlösning störde en del...)
Svar från Benganbus 2011-01-19 18:31
Intressant, kanske något att spinna vidare på en annan blogg... ;)
Jag gillar också F4:an liksom.. :)
Jo, F3 var en dröm jag inte hade råd med en gång i tiden. Jag fick harva vidare med min OM2:a i stället. Sedan skaffade jag en F2 som jag personligen kanske håller som favorit jämte Canon F1.
-affe
Har du testat Pentax motsvarighet? LX? Har alltid velat veta hur dessa två står mot varandra.
Svar från Benganbus 2011-01-20 19:04
Hej Axel, har inte testat Pentax LX.
Nikon F3 har "sålts in" till mig via tidningsreportage,
samt att jag sett många proffs använda kameran under åren från 1980 och framåt 2000-talet.
Men vet i stort sett inget om hur Pentax LX skulle klara sig i en jämförelse, tyvärr!
/Bengan
Peter:

Såg inte detta förrän nu, men kände att jag var tvungen att fråga:

"För den som sysslar med kompositionsfotografi, är denna sökare något extra."

Vad menar du? Skjuter du mellan benen eller blundar när du 'knäpper kort'? Komposition är det enda som kan förändra det banala till det sublima.

Johan



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg