Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 985 / Fotografiska förebilder är viktiga, här är William Eugene Smith!

 

Förebilder är viktiga i alla sammanhang. Dom ger ofta nya infallsvinklar, ger inspiration och trygghet. Läser just nu i en bok jag fått i födelsedagspresent av några fotovänner, "The Jazz Loft Projekt", boken handlar om ett fotoprojekt av fotografen William Eugene Smith.

Ni som inte vet vem fotografen är, här finns information:
http://en.wikipedia.org/wiki/W._Eugene_Smith

 

 

Här står fotografen och ser ut från sitt fönster..

http://www.jazzloftproject.org/

 

 

 

Som sagt, förebilder är viktiga!

Ett tack även till Hans Jonsson! :)

 

 

 

Se'n kan man alltid gå till Pantbanken, eller gå till ebay, när projektet drar ut på tiden och pengarna börjar tryta...

 

Som sagt, förbilder är viktiga, men bra förebilder!  :)

Kortblogg idag! Men kolla gärna vidare på nätet vad gäller William och hans historia och bilder. Det är en tung fotograf!!

 

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2011-01-08 13:36 | Läst 4876 ggr. | Permalink
Sökte vidare,mycket intressant läsning.Det finns ju en sida just om "The jazz loft Project"
Lite så där brukar det se ut även på mitt bord. Bra att veta att man har förebilder. Hustrun brukat frambringa med klagande röst: "Varför skall du ha så mycket kameror på bordet??" "Det är mina fetischer" framhåller då den för heminredning obildbare maken.
William Eugene Smith är en av mina favoriter. Har en liten bok som innehåller en kort biografi och bilder från hans olika projekt. De där "jazzbilderna" som han tog hemma i sin lägenhet tycker jag är de minst intressanta. Han var ju krigsfotograf och dokumenterade samhällen med industrier och gruvor. Med mera.
Det som jag mest imponeras av är hans bildkompositioner. Och hans snygga kopior. Jag fattar inte hur han kunde göra så fina kopior, eftersom han gick på amfetamin. När jag kopierat med den drogen har jag haft ett helvete att se de små nyansskillnaderna och haft väldig beslutsångest, vilket resulterat i att det blivit drösvis med olika versioner innan jag ansåg mig nöjd. Sedan var kopiorna inte så bra ändå.
Spännande snubbe det där, och en av de absolut största. Han gick in stenhårt för det som intresserade honom och just The Jazz Loft Project är ju också helt unikt. Vilka personer som passerade detta loft! Tycker att det är spännande att få en inblick i såväl Smiths mer "privata" sidor som alla dessa musiker.

Sitter och bläddrar i Bruce Davidson mastodont retrospektiva Outside Inside, dedikationen lyder:

W. Eugene Smith
Henri Cartier-Bresson
Robert Frank
Diane Arbus

who have led the way

-affe
Förebilder är bra i många sammanhang. Dock tycker jag att man kan finna mer inspiration i de som tagit dåtidens fotografi till nutid och för fotograferingen till nya marker.

Ifall man strävar efter dåtidens resultat, så är givetvis de gamla fotograferna en bra källa för både teknik och inspiration.
Jag har faktiskt en digitalkamera! ;)
B)
Håller med Nils, språket är det samma även om berättelserna är nya. Tycker att ganska många fastnar i att försöka göra om språket i stället för att hitta berättelsen. Lättare med photoshop, extrema vidvinklar, sneda horisonter och desaturerade färger än att verkligen säga något, och så har det nog alltid varit.
Fotografi där fotografen valt att spegla omvärlden genom sig själv, alltså riktat kameran utåt i stället för inåt, kommer alltid att vara aktuell. Den introverta navelskådande skiten däremot lyser upp som ett snabbt slocknande tomtebloss på natthimlen :)
-affe
Kom att tänka på en sak!
Det här navelskådandet som man ser ganska ofta inom den "konstnärliga" fotografin, det finns ju även inom bloggandet, och kanske även på andra platser, kanske även i personliga samtal...?
För någonstans handlar det nog om, att se mig, hör mig, bekräfta mig..!?
Så det kanske e vår tids rop på hjälp i en opersonligt miljö!?

Och det här finns ju som sagt även inom bloggandet..
"Jag har det svårt, nu äter jag, igår hade jag det ännu svårare, i dag va jag hos läkaren"
Och det behöver inte vara fel, men man kan väl fundera över orsaken till berättandet?
Och vad gäller fotografin, om det för bildskapandet framåt...?
/B
Jag är verkligen fascinerad av bilder, utrustning och arbetssätt från dåtidens fotografering. Men när jag bemästrar det gamla sättet att fotografera, så kommer jag att fortsätta att inspireras av nutiden och framtid. Att försöka kombinera det gamla med det nya. Att se möjligheter istället för begränsningar. Och inte måla in sig i ett hörn. Kanske skär såsen sig, men prövar man inte, så vet man inte.
En kompromisslös och rent av fyrkantigt tjurskallig snubbe, verkar det som. Visst kan man bli impad av mycket av det han gjorde. Men förebild? Han drogade ju ihjäl sig. Nej, man måste ha balans i livet. Det får inte bli för mycket av något, inte fotografering heller. Och man dör inte av att lyssna lite på vad sådana till synes ovidkommande personer som ens arbetsgivare har för behov av en.

Sicken massa SLR-kameror på bordet -- är det sådant du tänker skeppa till skroten? :-D
Det är väl totalt ovidkommande om han knarkade eller inte?

Johan
Tack själv Bengt för dina intressanta och läsvärda samtalsöppningar om bilder!

Det är också intressant att se hur William Eugene Smith använder sina verktyg för olika situationer. Han hade inga problem att använda en mängd olika fotografiska verktyg för att uppnå sin målsättning med sina bilder.

/H

För mer läsning i ämnet fotoapparater rekommenderar jag Dante Stella's länk http://dantestella.com/technical/gearheads.html
Svar från Benganbus 2011-01-14 17:15
Tack för länken!
Intressant resonemang, men håller inte med i allt! ;)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg