Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 984 / Varför är bloggar populära? Kommer bloggarna att ta över bild-Poolerna på Fotosidan?

 

 

 

Gatufoto...?   Nej, för folktomt, men det kanske varit någon här och försvunnit..


Å vad gäller Bloggar, dom e mer fria! Poolerna är begränsande!

Har tänkt på det här när jag lagt fel bilder i några Pooler, bilder som jag tycker passar i en pool ;) men som kanske inte riktigt följer poolens regler, och då faller det sig lätt att göra en blogg och där visa mina tveksamma bilder, fast dom kanske e litet fel liksom!  :)

 

 

Gatufoto...?  Tror inte det, för det är ingen gata inom synhåll, för det här är ett kiosk i en park, ovanför Lilla Mejtens Gränd, å så tittade en av tjejerna upp när jag tryckte av, agerar med fotografen...? Det borde väl vara fel...?

Å vad gäller Bloggar igen, där får man lägga ut bilder litet mer fritt än i en Bild-Pool.  Så det här är nog en av anledningarna till att jag Bloggar mest numera.  Har alltid gillat någon form av frihet..

 

 

 

Undrar i vilken Pool den här bilden passar...?
Å rubriken: "Lagerararbetare från 1964 tänder sin pipa under fikarasten"

 

 

 

Gatufoto..?
Knappast, för det här är ingen gata! Det här är en perrong ser du väl! ;)

 

Hoppas ingen nu tar illa upp med mina exempel, för ingen behöver känna sig träffad, men jag tycker ibland att intressegrupper blir för introverta efter ett tag, får med tiden för täta gruppregler, ingen nämnd och ingen glömd, det blir lätt en fråga om det "gyllene snittet" hela tiden liksom...
Å då kanske man stänger ute dom riktigt intressanta fotograferna, ni vet dom där med litet konstiga och underliga bilder!  ;)

Som sagt, det här här är bara en idé-diskussion!  Inget personligt! :)
För det här gäller Dogma-Poolen också!

 

Å vad gäller Bloggar då, så finns det självklart andra anledningar till att man bloggar, man får ju visa upp sig som person, både i text och bild, på gott och ont! ;)
För en blogg blir ju även som en CV det kanske man inte tänker på.
Så för att tala äran och hjältarnas språk, "Folk dör, fänaden dör, men ett vet jag som aldrig dör, eftermälet efter död man" :)
Så man kanske som bloggare skall fundera över varför man får många läsare...!?  Läsarna kanske tycker det är en intressant blogg,
eller så är dom bara inne och tittar på en pågående "olyckshändelse"....

Hoppas inte min blogg är en ständigt pågående "olyckshändelse!" ;) :)


Men som sagt, vad gäller bilder, jag uppfattar i alla fall att bloggen ger mig mer bildfrihet, även om jag ibland fyller upp med text som kanske inte har med foto att göra alla gånger!

Å så får jag ju även chansen att via texter berätta om mina intressen, vilka böcker jag läser, vilka kameror jag använder  ;)  och mina funderingar i livet, tex över Higgs Boson eller varför jag tror att Thomasevangeliet (Oxyrhynchuspapyrerna)var de första nedtecknade orden av vad Jesus sade.

Men det blir självklart en mycket tillrättalagd och partisk CV!
Å de e väl bra! :)

Å glöm inte Carpe Diem som vanligt!

/Bengan

 

 

Journalist

 

 

Inlagt 2011-01-07 07:33 | Läst 5465 ggr. | Permalink
Bloggandet är det roligaste med Fotosidan. Och din blogg är läsvärd och roande.
Svar från Benganbus 2011-01-08 09:32
Tack för vänliga om om mitt bloggande!
/B
Ps. Vågade inte säga tack till dig förrän nu, för de flesta vet nog att vi fikar tillsammans på Ellens! :)
Jag som nybörjare måste säga att jag nog gillar poolerna ändå.
Kan ju va så att jag inte riktigt lärt mig detta med bloggande men
chansen till feedback är bättre i poolerna, och som amatör/nybörjare är det guld värt :)
Svar från Benganbus 2011-01-07 09:13
När jag arbetade som skidlärare,
då fick den skickligaste läraren och mest pedagogiske skidläraren ta nybörjarna...
Vet inte om det har med det här att göra, men kom bara att tänka på det... ;)
Mvh Bengan
Jo bloggarna verkar ta över. Jag tycker man märker tydligt senaste året att man får mer feedback på blobbinlägg än på bilder i pooler, med vissa undantag.

Bra eller dåligt? Det spelar nog ingen roll, antingen följer man utvecklingen eller så håller man emot och bli förbisprungen.

Bild nr=Gatufoto? Både ja o nej. Ja, eftersom det är på gatan. Nej, eftersom det saknas mänsklig närvaro. Fast du vet allt det där redan....

Tommy, skogsmulle
Svar från Benganbus 2011-01-07 09:11
Tiderna förändras, helt klart! ;)
http://www.fotosidan.se/pools/view/73/524480.htm
/Bengan
(Som även gillar att vara skogsmulle då och då! Balans e viktigt här i livet)
Hoppsan! Ja den där bilden är ju kanonsnygg men det hade blivit ett jäkla liv om den las in i GF poolen idag ;-) misstänker jag...

O det är en jädra tur att tiderna förändras...

Tommy, resefotograf
Svar från Benganbus 2011-01-07 09:30
Suck... ;)
Men visst va det väl litet mer frihet förr..? ;)
/Bengan
Snaps-fotograf
Din blogg är utmärkt Bengan. Den har även mestadels alerta läsare som ger läsvärda kommentarer.
Ändå tvingas man att konstatera att det mesta i bloggvärlden är just pågående olyckshändelser. Det gäller både bloggarna och kommentarerna. Här en lätt parodi på en svensk normalblogg:

"Vaknade rätt snorig. Såsade omkring hela förmiddagen, det regnade ute. Käkade köttkonserver med blåbärssoppa till lunch. Skitbra kombination. Pröva, pröva, pröva!!! Lekte med min vandrande pinne - den är så intelligent. Det ringde på dörren, men det var till grannen. Satt på muggen. Somnade framför TV:n. Missade "Alla vi i såpebyn gifter oss med bönder"

Kommentarer:

"Skiter du blåbärssoppa också?" Hä, hä."

"Bryt den vandrande pinnen, så får du två".

"Skjut grannen fööö fan".
Svar från Benganbus 2011-01-07 10:34
Peter!
Du lever farligt! ;)
Att tala i klartext så där!! :)
Men som jag sa, alla gör sin egen personliga CV...på något sätt! ;)
Och man har ju möjlighet att välja vad man vill läsa, så är det också!
/B
Ps.
Men jag måste själv erkänna, visst kan det vara spännande att stanna och titta på en olycka ibland, man är ju inte mer än människa.. ;)
Det finns i alla fall en pool som dina bilder passar i: Svartvitt.
Om jag tar några bilder idag så ställer jag in kameran på gråvitt eller använder appen Gråvitt på RAW-filerna.
/John-Erik
Svar från Benganbus 2011-01-07 12:42
Funderar på en egen Pool...
"Analoga M Leicahus-Poolen"
Bilder tagna med ett analogt M Leicahus är bara välkomna! :) ;)
/B
Är Robert Frank gatufoto? Har han bara visat bilder på gator? Det skulle ju vara skitenkelt att ändra reglerna lite i gatufotopoolen och ändå hålla fokus. Jag är inte intresserad av poolerna för att det bara i regel går att visa en bild som passar. Enligt min def. skulle nästan alla mina bilder passa i gatufoto om de presenteras som en serie. När jag försöker mig på gatufoto brukar jag ofta tänka översiktsbild, ett skeende i halvbild och en detaljbild och då är det oftast bara halvbilden som är gatufoto enligt den snäva tolkningen.
/Jonas
Svar från Benganbus 2011-01-07 12:39
Med fungerande och fasta regler, så hade sannolikt inte vårt universum funnits! ;) För den här kvantfluktationen, den va mycket osannolik!
Då är det bättre att ha fast normer och regler så det inte händer igen! ;)

"Fasta regler skapar inte nya infallsvinklar, skapar inget nytänk, det blir bara en plats för de som är rädda för det okända, och vill skydda sig från dom okända..."
Kommer inte ihåg vem som sa det här, kanske va det jag..? ;)

Nu får vi kanske se det så här, vi är på en kommersiell Fotosida, och här uppstår nog inget nytt universum, men man kan allid diskutera olika möjligheter till nyskapande!
/B
Staffan J. Kanske du läste min kommentar ett par bloggar sedan?:

"...här går det kort sagt till som på den gamla tiden. Det är så, därför att den gamla tidens koncept under tre generationer har visat sig vara så framgångsrikt. Man lever ett kultiverat lantliv, skild från den överhettade urbana miljön och dess kortsiktiga opportunitet..."

Vem fasen bryr sig om vad som är "hett" just nu? Inte jag.
Jag tycker nog att poolerna överlevt sig själva som koncept egentligen. Vore bättre om man kunde tagga bilderna bättre och att man jobbade mer med sökfunktionerna för att utveckla FS tycker jag. Intressegrupper skulle ju kunna vara kvar i vilket fall, fast mer som diskussionsforum eller "fotoklubb".

När det gäller till exempel gatufoto så är det ju en genre som inte är definierad egentligen, en sorts flanerandets fotografi där de som nött trottoarerna huvudsakligen i städer fått benämningen gatufotografer och deras bilder således gatufoton. Som jag uppfattat det är det egentligen mer en benämning av fotografens verksamhet än bilderna i sig.

Att man "skärpt" reglerna för vad som gäller i gatufotopoolen på FS handlar nog ganska mycket om att det dels finns konkurrerande pooler som arkitektur och cityscapes till exempel, och dels vill man säkert bli av med "blåsippor i trottoaren" och liknande, som var ganska vanligt förr.

När det gäller bloggande tycker jag att detta egentligen är en helt annan grej än att lägga ut bilder i pooler. När jag bloggar handlar det ganska sällan om de publicerade bilderna i sig, ofta är de bara utfyllnad, utan att det finns något jag brinner för och funderar över. Ofta vill jag starta debatt om något och ibland vill jag ruska om lite. Om man lyckas får andra avgöra ;) Men helt klart har jag ett annat syfte med mitt bloggande än att exponera mina bilder i bloggen.

Jag tycker dock att det är synd att till exempel dogma har avstannat, men hoppas givetvis att den tar fart igen. Kanske fler som gjort som jag själv, legat lågt med fotandet ett tag :)

-affe
Svar från Benganbus 2011-01-07 21:53
Intressanta funderingar Affe. Tiderna förändras, begreppen likaså.
Tycker kanske Gatufoto skulle kallas för "Fotamänniskorpåsta'nbakifrån" i stället! Ursäkta! ;)
Och alla blir saliga på sin fason, och vi på vår!
Å det hela handlar bara om en Fotosida på internet!
Inget livsviktigt! :)
Å visst finns det ett antal intressanta fotografer i Gatufotopoolen, självklart,
och några av dom e kvinnor!
Så allt är inte svart! ;)
Vad gäller Dogma, så har jag lagt en fråga på Anslagstavlan där.
Det är välan inte så konstigt att man hellre bloggar än strular med bildpoolerna, det är ju mycket roligare!

Men för dem som avskyr att skriva är det ju tur att bildpoolerna finns i alla fall.

Sen får du förklara varför alla bruttorna i bilderna ovan är så svarta i nyllet. Är det en speciell artistisk touch? :-)

Genren perrongfoto kan vara ganska kul. Tunnelperrongen, monumentet över samtidsmänniskans alienation! Men 1964 års lagerarbetare var ett härligt släkte ...
Svar från Benganbus 2011-01-07 21:37
Bra sammanfattat Ernst Göran, det är mycket roligare med en blogg! :)

Vad gäller tejerna, du skall titta på andra saker i bloggen! ;)
Nåja, vet inte riktigt varför dom svarta i nyllet, kan vara att vi sitter på olika bildskärmar...!?

Kul idé, Perrongfoto!
Det kanske kan vara nå't att bygga vidare på!

1964 va ett härligt år, då va jag 24 år! :)
Time Pass liksom! ;)
Om jag inte ska titta på tjejerna, då undrar jag varför du plåtar dem :-)

Jag prövade att krana upp min skärm till maxljus, men det blev ingen större skillnad. Och ifall min skärm är för mörk så borde ju lagerjobbaren vara rätt svart i synen också, men det är han inte. Fast det är himla svårt att reda ut sådant där nät man tittar på olika skärmar.
Svar från Benganbus 2011-01-08 09:21
Har kranat upp brudarnas face litet... ;)
Tror det blev litet ljusare i alla fall!?
/B
Hej Bengan,
Puttar in en länk till en bekant Leica på din blogg.
Utropspris 104.000 USD.
http://cgi.ebay.com/Leica-MP-36-old-type-camera-famous-photogra-/350426253298?pt=Film_Cameras&hash=item51970847f2
Senast synlig via LP-foto - Nu på Ebay
God fortsättning på det nya året!
Hälsningar Ronny Persson Helsingborg
Svar från Benganbus 2011-01-08 09:27
Tack för den morgonväckningen Ronny! ;)
Satt lugnt och fint framför bildskärmen, hade nyss beställt pellets från Stora Enso, och gick så in på Fotosidan för att se om något hänt,
och så gick pulsen upp! ;)
Som sagt, tack för den väckningen! ;)
Mvh från Bengan

Ps. Dom här svarta, slitna, gamla M Leicorna, där mässingen tittar fram, dom berör mig litet extra i själen liksom...
Synd bara att samlarna också fått korn på dom...
Bloggandet ger context till en bild och i många fall stödjer den bilden. Skall en bild "överleva" i poolen så måste den vara väldigt stark i sig och det är väldigt få som är det, enligt mig.
Din blogg är både se- och läs-värd. Sedan om bilder inte är exakt "rätt", so what...
/Peter
Svar från Benganbus 2011-01-08 09:29
Tack för en intressant synpunkt!
Och tack för vänliga ord om min blogg!
Mvh Bengan
Kanske lite ljusare ... jag har ju inte förra versionen framför mig. Antingen är det bättre, eller också är det självsuggestion från min sida :-) Men det är för lustigt, nästan alltid när jag tycker att en svartvit bild här på FS är för svart så är det en analogfotograf som laddat upp den. Så jag har funderat över om det är någon psykologisk mekanism inblandad där. Ville jag själv ha mörkare bilder när jag jobbade analogt?



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg