Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 982 / Råd till en fotograf i tiden!

 

 

Här är ett exempel på en Modern bild!  Förstora gärna bilden!

 

 

Läste nyss Göran Rosenberg i dagens DN, Kolumnen, och får tankar om dagens bilder och fotografi. Göran skriver, "Folk sägs skriva och läsa mer än någonsin"
Och fortsätter, "det vi skriver och läser är korta texter för ögonblicklig konsumtion och omedelbar förgänglighet".
Med nätet exploderar inte bara snabbheten och räckvidden i kommunktionen utan också snabbheten i språket".

Det här kan man ju se på olika sätt, man kan ju även påstå att man har fått mängder av nya vänner/kontakter, som man "talar" med var dag....

Och bilder...
Man kan titta på mängder av nya bilder var dag...

Men en tanke som ändå slår mig är, hur räknas vänner/kontakter, är det antalet som räknas. Eller bilder, är det antalet bilder man tittar på, eller som man hinner att titta på som räknas..?

Och om man skall hinna läsa vad de många vännerna skriver och hinna svara,
så bör det inte vara för långa eller för invecklade texter, jag menar, det varker hinner eller orkar nog någon läsa...

Och bilderna då, även här är det nog en tidsfråga!  :)
För att få en bild att bli intressant så måste den fånga betraktarens uppmärksamhet direkt!!  Att lägga in nå't litet dubbelbottnat eller subtilt funkar nog lika litet här som i en text numera...
Good luck Dante! ;)


Nu fattar nog de flesta vad jag är ute efter...   ;)
Så här kommer moderna råd till en modern fotograf alltså!

För att hinna visa upp din bild, så får bilden inte vara för konstig eller invecklad!  Man kan ev tillfoga en text till en otydlig bild, så det uppfattas snabbt vad bilden föreställer!  (Så har jag sett att man ofta gör så numera) 
Tex "Ensam äldre man sitter på en soffa utomhus i parken"

Men utan bildtext, då måste bilden snabbt fånga betraktarens uppmärksamhet själv och direkt!  Som en reklambild alltså!  På stört!
Litet snack och mycket bildverkstad! ;)

Och det handlar inte så mycket om innehållet i bilden numera, som jag nästan sagt tidigare, utan om ytan!

Former, färger och enkelhet!

Det här är mina råd till en fotograf i tiden!

Good luck in the Brave New World! :)

 /Bengan

 

Ps.
Pictures from an older and maybe a little more sentimental time.
Men obs, det är inga rubriker på bilderna, eller hjälptexter vad bilderna betyder...
http://www.youtube.com/watch?v=fXu1R5a8Kug

 

 

Tydligt och enkelt som sagt!  Det finns översättningsfunktion i Google, men jag översätter texten för säkerhets skull, så ingen bara lämnar bilden utan att ha fattat texten!  "Vandringsleder i bergen", kan man kortfattat säga att texten betyder! 

Och även för att undvika missförstånd, så nå'n inte tror det står "Den upplysta stigen"!   Sendero luminoso alltså! ;)

 

Inlagt 2011-01-05 07:13 | Läst 4793 ggr. | Permalink
Och finns det inget av värde i bilden så måste den i alla fall vara skarp och ha en vågrät horisont. Då kan man få uppskattning och en ryggdunk. Suck.
Svar från Benganbus 2011-01-05 08:47
Det är ytan man ser snabbast! ;)
/B
"Good luck in the Brave New World"... Tack Bengt, det kan behövas.

För övrigt tycker jag bilden "Vägvisande gul skylt på kraftig stål stolpe, med två förnicklade bultar" är enkel, tydlig och vågrät ;-)

Ha det bra idag Bengt!

Tommy
Svar från Benganbus 2011-01-05 08:46
Tack Tommy, och ha det bra du med!
/Bengan
Hej Bengt.

Jag har faktiskt stängt min blogg några gånger den senaste tiden trots att jaghar en fem, sex hundra läsare om dagen. Varför? Jo, därför att kommunikationen funkar inte. De kommentarer man ofta får är rena idiotin. Det är jobbigt när man är ute i seriösa syften. Jag har själv märkt att det är mycket svårt att läsa böcker då man har en dator. De fungerar inte ihop. En bok kräver en viss långsamhet. En dator kräver snabbhet och jag försöker allt mer lämna datorvärlden för att få ro i själen. Samtidigt, då man läser bloggar som din,Affe, Carlzon, osv,, bloggar som är ute efter den seriösa människan, så känns det som om det finns ett forum som borde kunna fungera. Ta Facebook, det är ju fullständigt horribelt skitdåligt. Jag får nya vänner hela tiden, Jag känner dom inte,, men de står som mina vänner.

Vad det gäller bilder på nätet så fungerar det inte. Det går inte fram helt enkelt, så visst förändrade nätet våra liv, men blev det bättre, blev det snabbare och framför allt, kom vi på djupet? Tveksamt, tycker nog vi har förytligats rejält, MEN, det borde gå att ändra på,
Svar från Benganbus 2011-01-05 08:32
Hej Micke
Jag tror att den här "masskommunikationen" är en illusion...
Jag tror att en öppen (och ärlig) kommunikation, vad än ämnet gäller,
bara kan ske mellan fyra ögon, eller i en mindre grupp....

Sedan kan man kanske uppehålla en redan tidigare skapad relation via nätet tills man se's igen....

Att tänka tar tid, att uppehålla en relation tar ständig tid, att formulera sig i ord, i texter och bilder tar tid, och att läsa och förstå tar tid,
så fungerar nog fortfarande vår inneboende verklighet trots alla "hjälpmedel".

Så allt blir nog ett val...?
Vad man vill göra, och var man vill vara,
och med vilka man vill umgås med...!?
Under tiden som går...
/B
Varför skall man sätta bilder i händerna på sådana som inte kan (vill) titta? Varför skall man skriva texter för sådana som inte vill (kan) läsa? Före internet behövde man inte komma i kontakt med sådana, det fanns en redaktör som använde papperskorgen för material som hör hemma där. Numera råder internetfrihet utan ansvar. Med andra ord - om man ger sig in i den leken, då får man stå ut med de idiotkommentarer Micke snackar om.

Jag har avstått från att ha en konventionell blogg, av de skäl som Micke anför. Jag fläker inte heller ut mig på Facebook.
Svar från Benganbus 2011-01-05 11:12
Hårda ord Peter! :)
Men jag håller med i stort!
Den här att öppna upp sig för mycket för "kommentarer" har en del företag börjat ändra på.
Det är för lätt att slänga iväg ett mail, och då anger företaget i stället postadressen.
Det verkar vara så att många internetanvändare inte vet hur man skriver och formulerar sig i ett brev, eller så tar det för lång tid,
och då blir det lugnare i företagets inkorg! :)
/B
Jag sitter och läser tidsskriften Västerbotten "Åtta texter om Sune Jonsson" och läser din blogg samtidigt. Det är ett hårt arbete att komma bort från nätet men jag kämpar på i långsam takt. Jag tycker att enskilda bilder och korta bildberättelser kan funka men fixar inte långa bildserier och längre texter.

Frågan är då varför (om jag ser till mig själv) jag de senaste 5 åren allt mer tittar på enskilda bilder och läser korta texter? Den verkliga underhållningen som ger lugn och harmoni vore ju om jag satte mig i soffan och läste "Åtta texter om Sune Jonsson" i lugn och ro. Så gjorde jag ju förr.

Sen en liten brasklapp om såna här smileys, utropstecken och korta stycken. Ta inte illa upp B, de flesta gillar det säkert. Du skriver bra och det finns en substans i dina texter, varför måste du ändå göra känslotecken, radbrytning och utropstecken efter varje kort mening? Texten blir ganska svår att hålla samman på det sättet.

/Jonas
Svar från Benganbus 2011-01-05 11:04
Hej Jonas, och tack för kommentar.
Jag försöker skriva litet modernt...
så inte läsaren tappar tråden ;)
Nu menar jag inte dig!

Och jag har blivit missförstådd i några bloggar då jag utelämnade några smilies,
då jag antingen skrivit otydligt,
eller så förstod inte läsaren den humor jag försökte förmedla,
det är därför jag skriver som jag gör! :)
/Bengan
Spekulativ konst har väl funnits i alla tider och inte bara inom fotografin. Att hela tiden ta bilder med den enda utgångspunkten att den ska locka bloggläsare mm att titta på dem och avge kommentarer är nog ingen hållbar strategi för det egna skapandet. Samtidigt är det ju tråkigt om ingen vill titta på dina bilder som du själv uppfattar vara väldigt bra.
Drivkraften i det egna skapandet måste ändå vara vad du själv tycker är bra fotokonst. Med ett öppet sinnelag tar man till sig hela tiden av det man gillar från andra fotografer och då kan FS fungera som en inspirationskälla att ösa ur. Jag tror ju att även om ens bilder inte får så många kommentarer har de kanske trots allt inspirerat många. Men visst är det svårare att göra sig hörd i en större församling än i en liten. Jag tror ändå att "droppen-som-urholkar-stenen" är en bra utgångspunkt för allt skapande. God fotokonst får för eller senare sin publik.
Svar från Benganbus 2011-01-05 11:16
Hej Torbjörn
Tror inte våra värderingar gäller numera, som hållbar strategi alltså! ;)

Nu gäller det att synas! Och det snabbt!

Men håller med dig i det du säger...
Vi är en utdöende bildgeneration, men vi ger inte upp!
Venceremos!
/B
Jag läste Rosengren efter din blogg. Mycket bra och tänkvärt! Och med en bra knorr på slutet.
Svar från Benganbus 2011-01-05 11:20
Kul!
Kan rekommendera en bok av honom,
"Plikten, profiten och konsten att vara människa"
/B
Jag tänker på "Fruarna i Stepford", en roman av Ira Levin och senare filmad under samma namn, när jag ser din bild. Där är fruarna alltigenom perfekta, skrämmande perfekta.
/John-Erik
Svar från Benganbus 2011-01-05 12:16
Jag anar en viss besvikelse mellan raderna, i så fall delar jag den med dig. Ibland åtminstone. Men jag tycker att Torbjörns kommentar är bra, "en hållbar strategi för det egna skapandet" är ju vad man vill hitta.
Ibland måste man blunda hårt för omvärlden för att kunna hitta sig själv, sedan är det bara att hoppas på att någon gillar det man gör. Annars kan man välja att göra något som man själv inte gillar men som kanske uppskattas av andra. Jag väljer nog att ha mig själv som störste beundrare :-)
Det är ett oerhört intressant ämne, nu ska jag skynda iväg till Ernst Görans blogg och skriva några rader. Tusan, jag är ju lik förbannat fast i internethetsen...

Ha det gott! /Thomas
Det är klart att Internet som informationsbärare har ändrat det sätt på vilket vi kommunicerar. Den stora skillnaden mot förr är väl "snabbare" och "mer" då vi inte längre behöver bry oss om de logistiska utmaningarna som hänger ihop med att producera papper med tryck på och sedan skickat ut dessa i världen.

Hur vi stackars människor skall hantera den informationsflod som blir resultatet av detta får väl framtiden utvisa. Det enda man kan vara säker på är att vi inte kan behålla våra gamla inkörda vanor och förhållningssätt.

Men det är ju också fantastiskt vilka levande samtal det går att föra med den nya tekniken. Som det här just nu :)
Har inte någon DN-prenumeration, men letade ändå upp Göran Rosenberg kolumn och läste denna (nästan från början till slut).
Kollade också på ditt youtube-klipp (dock inte hela). Läser sedan alla kommentarer och svarar till sist med en egen kommentar.

Informationsfloden påverkar ju även bildskapandet och bildpresentationen och vi får väl alla så gott vi kan försöka hitta strategier som gör att vi inte tappar andan helt och drunknar.

Simma lugnt

Kurt
Svar från Benganbus 2011-01-06 11:57
Hej Kurt
Problemet med The New Brawe World är att det är någon som presenterar den för oss, kommersiella intressen, och då kanske eftertänksamhet eller kvalitet inte är så bra komponenter att väva in...!?

Och det här "drabbar" nog vår "egen privata kultur" också.
Snabba puckar liksom er'e som gäller, både vad gäller bilder, arbete och relationer...
Så visst tror jag det finns människor som kan handskas med den här nya tiden, och plocka fördelar...
Så jag simmar lugnt! ;)
/Bengan
Visst ändrar internet mycket - vilket inte betyder att man måste svälja hela paketet. Man lever naturligtvis som man väljer att leva. Långa rader av medvetna val leder fram till hur man disponerar sin tid i dag.
Vad kan vara roligare än att citera sig själv, och jag gör det ur en av mina DVB (företeelse känd av invigda). Saken är den att jag genom arv för ett par år sedan tillträdde ett ganska stort landställe (2,7 hektar) i skärgårdsmiljö:

"Det fina med att äga fast egendom är att man är sin egen patron. På Hasselvik lever 1900-talet kvar - för att jag har bestämt så. De som besöker oss förväntas använda sina sällskapliga talanger - inte sitta vid någon dator (finns ingen på Hasselvik), men vill man sitta en stilla kväll vid stranden så gör man det. Vill man dricka whisky varje dag, så gör man det. Vill man röka, så gör man det - var det behagas. 2000-talets hälsofascism beaktas inte.
Här går det kort sagt till som på den gamla tiden. Det är så, därför att den gamla tidens koncept under tre generationer har visat sig vara så framgångsrikt. Man lever ett kultiverat lantliv, skild från den överhettade urbana miljön och dess kortsiktiga opportunitet..."

Som sagt, vill man pausa det här med datorer, och ägna sig åt verkligheten och verkliga vänner - så går det hur bra som helst. Jag önskar Micke Berg lycka till. Ställ fanskapet i garderoben ett tag, så rinner oumbärlighetsmyten av.
Svar från Benganbus 2011-01-05 17:18
Vi har i alla fall "valt" bort TV! :)
Nåja, dom ändrade till digitalt för några år sedan, å då blev vi utan TV-bild... :(
Men man vänjer sig ganska lätt, så nu går det mycket bra utan TV! :)
/B
Diskussionen om huruvida en bild måste ha en text som ackompanjerar den är nog viktig och jag håller med dig, Bengt, om att den åtminstone inte ska vara bara utförligt beskrivande. Då blir det tråkigt och är helt onödigt. Men texten kan vara som poesi och kanske i så fall lägga något till bilden. Man begär ju inte av en dikt att den skall ha en bifogad utförlig förklaring till vad man läser. Lika lite behöver en bild ha det. Men en poetisk, icke-beskrivande text, som ett ackompanjerande instrument, kan vara fint ibland. Malcolm
Svar från Benganbus 2011-01-05 17:22
Det här med långa förklarande bildrubriker i tid och otid,
det tycker jag många gånger stör mitt betraktande av bilden.
Jag kanske ser, eller vill se nå't annat i bilden!?
Om jag får? ;)
/B
Intressant att du tar upp detta. Just tron att man har en massa social samvaro över nätet kan nog vara förödande. Dels får man respons i mycket för att man förväntas ge respons. Alltså, många gånger ges inte responsen av ett genuint intresse för mottagaren, utan främst för att man söker egen respons. Detta skiljer sig en hel del från hur vi umgås "i verkligheten". Jag tror också att detta förklarar en stor del av "snuttifieringen", intresset ligger egentligen inte hos mig som person eller min bild osv utan om att tala om att man finns för egen respons.

Det finns en fara i detta tycker jag, och det är just detta att man vartefter man tycker sig skaffa fler och fler kontakter på de "sociala medierna" blir mer och mer isolerad i realiteten. Snuttifieringen kan även bidra till en fördumning då det knappast manar till dialog och eftertanke. En viktig diskussion du tar upp här tycker jag.

-affe
Det här är inte bra Bengt, ett sådant här blogginlägg tar det för lång tid att smälta. Och se vad folk har sett sig tvingade att jobba med kommentarer. :-)

För att nu prata allvar: jag funderar över är vart du vill komma. Du har har ofta samtidskritiska inlägg i din blogg, men det verkar som om du ändå var road av att hänga med i tiden. Ett dubbelt budskap på något sätt. Kanske du letar efter din egen sendero luminoso mitt i samtidens buller och bång?
Svar från Benganbus 2011-01-06 10:43
Just den här frågan du ställer, "vart jag vill komma",
tycker jag har fungerat som en bra inbjudan till en intressant bloggdebatt.

För jag har såklart mina funderingar på en del av nutidens fotografi, men har såklart inga sanningar, och har fått många intressanta synpunkter!
Så tack för alla kommentarer!!

Se'n kvarstår nog min egen åsikt, att tidens lösen numera är snabbhet, inte eftertänksamhet (eller kvalitet) och då blir det viktigt att direkt fånga åskådarens/kundens uppmärksamhet när man tar en bild som skall visas upp!
Och att det blir bilder som håller i det långa loppet, det är jag nog mycket tveksam till, men det är nog inte det man är ute efter.

Men jag tänker inte ändra på min egen stil, snarare renodla den!
Envis gammal gubbe liksom! :)
/B
Då återstår bara en fråga, vars svar jag förgäves grubblat på: Är bruttan på bilden tillverkad av plast eller av emaljerad plåt? :-)
Svar från Benganbus 2011-01-14 17:22
Det är en fotografisk bild! Jättestor! Sannolikt med mycket PS.
(Den satt utanför en butik på flygplatsen i Bergamo)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg