Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 973 / God Jul

 

 

 

Jul är en högtid i slutet av december som firas till minne av Jesu födelse, tidigast känt från år 336. I dag firas dock julen av många med färre religiösa inslag än tidigare. Den officiella svenska julhögtiden börjar den 24 december (julaftonen, aftonen före juldagen) och avslutas den 13 januari (Tjugondag Knut) då "julen dansas ut".

1960 sändes Kalle Anka och hans vänner för första gången på julafton vilket sedan blivit en tradition klockan 15 varje julafton. Samma år slog julstjärnan igenom som julblomma. Senare har även Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton blivit en tradition på TV. 1961 sändes den första julkalendern på TV och det förekommer även en i radion.

 

1945 återfann man en koptisk handskrift daterad till mitten av 300-talet. Några äldre papyrusfragment på grekiska finns också bevarade och dateras till 200-talet. Detta var det sk. Thomasevangeliet.

Jesper Svenbro har skrivit en julbetraktelse om Thomasevangeliet.
http://www.svenskaakademien.se/web/Jesper_Svenbro.aspx


Kamelstig.
Och det hände sig strax före den koptiska julen att Muhammads Alis kameler satte sig i rörelse mot al-Qasr. Jag kan se horisonten gunga där jag sitter högt uppe på min kamelrygg.

För eftersom jag aldrig kommer att få se Nag Hammadi måste jag anstränga mig alldeles speciellt när jag föreställer mig omständigheterna kring transporten-  Liksom själva ökenlandskapet: Nilen är inte långt borta, nakna klippblock i sluttningen-  Den sena eftermiddagen i öknen är kylig.
Och på kamelryggen känner jag himlen gunga, fast jag vet att det är kamelernas rörelse som är orsak till gungningen.

Sadelsäckarna är fulla av kväverik jord som Mohammad Ali skall använda till gödning på sina fält. Papyrusböckerna har han lindat in i ett tygstycke.
Thomasevangeliet ligger med andra ord inlindat i egyptiskt bomull.
Det vilar i hans armar som ett lindebarn.
"Det är den koptiska julen" säger jag till mig själv och känner hur adjektivet får meningen jag yttrat att stråla. Den koptiska julen strålar.

Liksom Mohammad Ali är jag obevandrad i koptiska men känner igen några grekiska ord i texten. Här färdas Thomas-evangeliet som ett nyfött barn i famnen på en som inte vet vem det är. Längs koptiskans gamla kamelstig.

Det nyfödda barnet sover i famnen på honom som inte vet vem det är.
Kamelen bär en gungande himmel på ryggen.

 


God Jul önskar Bengan

 

 

 

Inlagt 2010-12-23 22:57 | Läst 4071 ggr. | Permalink
god-jul önskar jag dej=)
mvh
peter
Jul lär ju ha firats redan under förkristlig tid men exakt vad "jul" stod för vet man väl inte riktigt än. Mystiken kring julen lever alltså kvar ytterligare en tid.

God Jul
önskar
Torbjörn
God Jul från junioren i Vasastan!
En riktigt God Jul!
Hälsa Roffe!
En synnerligen god jul, Bengan!

Johan
Bra påminnelse om julens innebörd. Numera är det en hetsjakt efter "den perfekta julen" samt ett smörgåsbord för de som kan vinna av det rent kommersiellt. En långhelg fylld av stress och onödig förväntan.

Ha en bra långhelg!
Bofills Båge? Och ett gammaldags fik?

Somliga vill att vi firade jul i höga norden redan på hednatiden. Fast ett annat slags jul. Men några säkra kunskaper om det finns det nog inte. Det senaste jag läst är att det kan ha förekommit en fruktbarhetskult knuten till midvinterfirandet. Det berömda midvinterblotet till Oden är nog en ren skröna. Och det där berömda Uppsalatemplet också.
God Jul Bengan!
/John-Erik
Idag, julafton damp årets sista nummer av tidningen FOTO ner i brevlådan. Där finns otroligt vackra bilder från den amerikanska västern, "in the tradition av Ansel Adams" skulle man kunna säja. I svartvitt, fast fotografen Mitch Dobrowner jobbar med en digitalkamera, inställd på svartvitt. Sen använder han filter precis som A.A. gjorde på sin tid. Och jobbet i Photsohop sker ungefär som i det klassiska mörkrummet, skuggning, efterbelysning osv. Svartvitt lever vidare i den digitala eran.

I samma tidning presenteras vinnaren av "Mästartävlan" som FOTO haft i många år. I år heter vinnaren Joakim Kocjanic. Bilden är en typisk gatufotobild. Leica M och Tri-X är verktygen och i mörkrummet drar han sig inte för blodlutsalt och selentoning. Livet går vidare. God Jul Bengan!
Jag kan ju inte säga God Jul, och grått nytt hår - för det har det varit bra länge redan. God Jul i alla fall Bengan!(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg