Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 972 / Historien om Carl Zeiss Sonnar 1,5/5 cm

 

 

 

 

Jag fotograferar med ett Carl Zeiss Sonnar 1,5/5 cm objektiv i olika former.  
För er som inte är så bevandrade i den här optiken, berättar här Peter Hennig en intressant historia.

Artikeln här nedan har Peter skrivit för Journal of the Zeiss Historica Society.

Var så god Peter, ordet är ditt!

 

 
 

 

Inlagt 2010-12-22 17:09 | Läst 3048 ggr. | Permalink
En sån där fin träbox med objektivsamling är ett måste för varje hängiven analogfotograf. Men du är inget duktig på att matcha svart och krom ju!

Om jag blev analog (fast det blir jag inte) skulle jag not helst vilja ha en nytillverkad kamera. Med Zeissoptik. Men sedan är frågan: Rolleiflex eller Zeiss Ikon? Tur att jag aldrig behöver ta ställning, jag blir helt förlamad bara jag tänker på det :-)
Träboxen med objektiven hade nog varit mumma för den trägne amatören - om han hade fått tag på någon, vilket han inte fick. Den sortens boxar levererades strax efter kriget och representerade ett värde på över en årslön för en medelinkomsttagare i Sverige. Zeiss använde dom här uppsättningarna främst som mutor till nyckelpersoner i den Sovjetiska militäradministrationen. Den här avbildade boxen kommer från Ryssland, och har varit en gåva till en sovjetisk general. Samlarvärdet i dag är i det närmaste astronomiskt. Objektiven är aldrig använda, och i skick som när dom lämnade Carl Zeiss i Jena.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg