Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 934 / Skärpetest av Sonnar 1,5/5 cm, och varför gå på Fotomässan 2010?

 

 

Leica-Sonnar!

 

Att ha fotokompisar, det trodde jag betydde stöd och uppmuntran!?  Men ibland undrar man? ;)  Träffade några av "fotovännerna" i går, och vi talade om ditt och datt, mest foto alltså, och då jag nyss bytt Dogma-optik till en Nokton 1,4/40 mm, så tyckte såklart nå'n att jag skulle byta igen till 50 mm!
Bla  för att jag talat så mycket 50 mm senaste tiden i bloggen.  = Sonnar 1,5/5 cm.
Suck...

Jag har svårt för 50 mm, det blir ett teleobjektiv för mig, och jag måste nästan alltid backa några steg när jag tar upp kameran för att fota med ett 50 mm...

Men har i alla fall testat den här 1930-talskonstruktion, den som sitter i en "Rysk överrock", och e märkt 1948.  Och optiken verkar funka bra.
Skärpan ligger rätt, och jag har jämfört den med Nokton 1,4/40 på full öppning, och fotovänner, de är inte alls så stor skillnad mellan Nokton 1,4/40 mm från 2000-talet och Sonnar 1,5/5 cm från 1945...

Nåja, nu beror det här på vem man frågar såklart!  ;) 
Men tror inte objektivtillverkare och försäljare skulle hålla med om det här!  :)  ;)
Eller nå'n som nyss köpt ett av de senare objektiven för dyra pengar,
och nu måste börja leta upp en massa tabeller för att motivera sitt senaste "kap"! ;)

Men jag har fotat likadana föremål med de olika objektiven och sedan förstorat upp bilderna och titta på bilderna liggande bredvid varandra, och måste ändå undra, varför har det inte hänt mera vad gäller skärpa sedan 1930-talet?

Nåja, alla blir saliga på sin fason! ;)

Men har inte bestämt mig om jag skall byta till Sonnaren än, men det som också lockar litet vad gäller Sonnaren, det är att det är en liten utmaning att fota med en så'n här "omodern" optik! :)

 

Här är en av "testbilderna", ett gatufotoporträtt i lätt motljus.
Full öppning på Sonnaren, Bländare 1,5 alltså, och en 1/125 med Tri-X. 

Jag tycker det här ser tillräckligt bra ut, för mig i alla fall!  :)


Å så vad gäller Fotomässan 2010...

När man sett ett antal fotomässor, så blir det som att ha sett samma Tv-program igen, igen och om igen... ;)
Å då säger såklart nå'n, "Men det kommer ju nyheter hela tiden! Å man måste ju hänga med! Och många kamerorna har ju fått nya kläder på sig!"

Jovisst, visst finns det "nya" Tv-program, å "nya" resmål osv, osv! 
Eller e det bara förpackningen som e litet upphottad?  ;) ;)

Nåja, för för att inte låta för blasé, eller trött, eller vad man nu vill kalla det, så tänker jag gå på Fotomässan 2010!  :)

Men inte för att gå runt i alla montrar och köa för att kolla på det "senaste",
utan jag skall gå på mässan för att träffa alla trevliga och intressanta fotomänniskor! :)  Och så finns det ofta några intressanta fotografer också, som visar intressanta bilder!  Inte så många kanske ;) men dom som finns, räcker för mig! ;)

Så jag upplever Fotomäsan som en mycket trevlig och social fototillställning!
Så därför tänker jag gå dit! :)
Så var'e med det!

Så vi kanske se's på mässan?  :)

/Bengan

 

Gunnar Smoliansky på Fotomässan 2006
http://www.gunnarsmoliansky.se/images/

 

 

Inlagt 2010-11-23 11:37 | Läst 3959 ggr. | Permalink
Hur mycket liv är vi tvungna att ge upp för att komma i besittning av det senaste?

Reklamens varuvidskepelse får oss att ständigt lockas av övergående tillfredsställelse. Missa därför inte mässan och det senaste som är källan till det ymnighetshorn som blivit den nuvarande världshushållningens signum. Köp, njut, byt, lockas av siffror och upplevda sammanhang.
Köp inte gammalt och tro inte att livsvisdom finns. Sonnaren är ett gammalt objektiv som du kan ge eller sälja till mig istället. Så får du pengar till nytt :)
Bengt lär inte släppa sitt "tele"
Mer än 1 km bilder räcker för flera timmar. Och så vill jag klämma på X100. Om jag kommer i närheten för alla Ellensfotografer =)
Prylarna kan man säkert klara sig utan, men det finns ju mycket bilder, och intressanta föredrag, och böcker, och...
Jodå, nog ska jag dit alltid!
Svar från Benganbus 2010-11-23 16:22
Just det böcker, det glömde jag!! :)
/B
Förr i tiden var jag väldigt förtjust i normalbrännvidden. Som ju ofta var 40 mm snarare än 50. 50 mm är lite udda, de lär ha skapat den för att göra det lite lättare för optik-konstruktören. Numer har jag börjat bli mer förtjust i kortare brännvidder, så det är bara en tidsfråga innan jag har ett fast vidvinkelobjektiv.

Det här är en för mig överraskande utveckling, som jag inte riktigt kan förklara. Men kanske det förr kändes lite lättare att så att säga skära ut en mindre bit av verkligheten för bildkompositionen, och med växande erfarenhet bemästrar jag nu större ytor.

Jag har aldrig varit på en fotomässa. Men jag känner igen det du säger från den tid jag regelbundet gick på datamässor. Första gångerna var det jättespännande, men med tiden blev man bara trött i fötterna. Och behållningen var mycket riktigt social, ifall man hade turen att möta någon intressant person att gagga lite med. Till sist slutade jag att gå. För övrigt började också de större utställarna överge datamässorna, och i dag tror jag inte att de spelar samma roll. Om de inte vaknat till liv igen. Kanske blir det samma sak med fotomässorna, de viktigaste utställarna ser att det dyra mässdeltagandet inte genererar så mycket affärer. Och när de drar blir det inte så intressant för de andra heller.
Svar från Benganbus 2010-11-23 22:08
Å för mig är det nog en vana det här med 35 mm.
Har ju använt 35 mm mest i stort sett sedan 1962...
Å när jag sätter på en 50 mm, så blir det som ett porträtttele!
Därav den här bilden i bloggen! ;)

Å de e väl även en vana det här med mässor och möten.
Första åren e det kul och intressant, se'n får man hitta på det kuliga själv!
Plock godbitarna ur kakan liksom! ;)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg