Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 918 / Har "pratbubblor" tagit över Gatufotopoolen!? ;)

 

 


Sitter och tittar på bilder i Gatufotopoolen och upplever att många bilder har "Pratbubblor" liksom  (Har funderat på det här tidigare)
Typ "Kvinna med cykel och pojke som sitter på huk",
eller "Varför har alla så bråtton i dag i sta'n?"
eller "Två män med handväskor har stämt möte på kajen" osv...

Jag blir litet undrande, fortfarande alltså ;) över alla "förklarande" rubriker?

Är bildbudskapet så tunt så man måste beskriva vad som skall synas på bilden?

Eller är det har bara en modern vidareutveckling från serier? 
En pratbubbla liksom!?

Eller kanske bilder från pressen är förebilden?
Typ: "Här ser ni en bild på hur mannen lyfter på stenen och plockar upp masken och stoppar den i fickan!"

Nåja, bara en fundering från mig som har svårt att se nå't spännande i bilder
där man redan stakat ut den rätta vägen för betraktaren med en lång rubrik! :)

Men som sagts tidigare, alla blir saliga på sin fason! :)

Carpe Diem!

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2010-11-11 11:39 | Läst 4717 ggr. | Permalink
"Ung pojke under torkhuv och med pistol i handen, tänkandes på icke uppätna rätter då efterrätten drogs in, funderar på hämnd" är en kalasbild Bengan.
Svar från Benganbus 2010-11-11 12:22
Tack för ett mycket bra rubrikförslag!! :)
B)
Jag är beredd att hålla med dig Bengt. Dessutom så förekommer det att man dissar bilder p g a "opassande" bildtext. Nej, det enda riktiga i sammanhanget är att bilder läggs ut utan bildtext. Varför ska man pracka på betraktaren sin egen uppfattning om bilden.
Svar från Benganbus 2010-11-11 12:31
Är bilden otydlig vad gäller innehåll och mening, så visst skall man beskrva det hela så inte betraktaren ser helt fel saker i bilden! ;) ;)

Men för att tala allvar, nå'n tex/rubrik kan väl finnas, tex en plats, typ Berlin Alexanderplatz,
för det kan även både vara en plats, men även ge betraktaren en association....
Men som allt annat, speciellt vad gäller bilder, detta är sannolikt en smaksak! ;)
Men jag har i alla fall svårt för styrningar i bilder! :)
Om det inte är rena intruktioner tex! ;)
/B
Personligen tycker jag att det är ett individuellt val om man vill förmedla bildbudskap både med bild och förklarande text eller endast bild. Dock kan vissa bildtexter bli mer en utförlig förklaring snarare än ett namn/titel/slogan för verket.

På samma förhållningssätt gäller ju för den som betraktar bilden. Att godta konstnärens tolkning/idé eller göra en egen. Visst kan man ibland bli färgad, men det kan man ju bli även om det bara visas en bild.
Eller så gör man som Duke Ellington, när han skrev en av låtarna till Sacred Concert.
"T.G.T.T". :-)
Jag tror att det delvis beror på det uppfordrande "Bilden måste ha en rubrik; skriver du ingen sätts den automatiskt till bildens nummer" när man laddar upp en bild. Man känner liksom pressen att prestera något meningsfullt och då blir det lätt långt och krystat :) Det är ju en konst att skriva kort och skall det dessutom tillföra bilden något krävs ju lite eftertanke.

/Kurt
Bra initiativ Bengt, jag ska ta o döpa om några egna bilder omgående med dina funderingar i åtanke!

För övrigt tycker jag din bild "10 årig Pojke funderar innan frukost om han ska ta livet av sig med pistolen eller med hjälp av mammas hemmagjorda elektriska stol, innan pappa kommer hem och tvingar honom att städa rummet" är riktigt trevlig. Du får en 5a ;-) (appropå inflationen i betygsättning, en annan spännande "gren" i andra pooler)

mvh Tommy (m=med, v=vänliga, h=hälsningar)
Jag blir så full-i-Fan, tycker ämnet är rätt roligt.
Har funderat på detta också,.... ((och just nu undrar jag om jag har sådana rubriker på några av mina bilder?? Hehe))
Tycker du har en viss poäng, vi kanske ska göra en tävling med en bild och se vem som kan komma på den bästa innehållsrikaste rubrik.
Jag tillhör dom med "pratbubblor", har inte tänkt närmare på varför, men ibland handlar det nog om att namnge bilderna så att man själv lättare hittar dom, ibland kan det vara en poäng eller en twistning av bilden eller också kan det vara någon form av "förklarande bildtext".

Jag tycker nog till skillnad från Nils att en del bilder kräver text för att rätt förstås, och att vissa bilder kan få en annan betydelse med text. Men den skulle kanske bättre placeras under "Fotografens beskrivning". Däremot detta att namnge bilden som en förklaring av vad som redan är uppenbart när man ser den är väl egentligen ganska meningslöst. Får fundera vidare på detta.

-affe
En bra bildtitel kan ge ett extra bett i bilden. Men den måste vara bra. En del bilder behöver ingen titel. Texten "Utan titel" är bättre än ett nummer.
Pojken under torkhuven här ju en klassiker redan första gången man ser den. Bravo! Ang. bildnamn så kan det ju vara intressant med datum och plats ibland.
Glömde... När det gäller fotoböcker så tycker jag att en bra inledningstext kan göra en riktigt stor skillnad. Det är intressant att veta lite om tankesätt och vem det är som finns bakom kameran. Men en enskild bild...
Inget fel på bildtitlar så länge de inte är tråkiga. Men det är de ju tyvärr ofta, fast då kanske det är en tråkig bild också så då gör det inget.

Bildtitlar är väl en del av fotografiets presentation tycker jag. Men de är inte obligatoriska, en del kan vara utan titel precis som en del bilder kan vara utan färg. Att det blir dåligt ibland händer ju och då kan man påpeka det, precis som man påpekar någon detalj i fotot.

Jag kom på ett exempel när det kan vara befogat med en titel, även en dålig sådan. Det är när bildens innehåll löper risk att uppfattas på ett sätt som man absolut inte vill, alltså att styra betraktaren bort från vissa tankar.

Det hjälper dock inte alla, de som hittat titlar till grabben under torkhuven har en alltför livlig fantasi och skulle inte påverkas tror jag:-)

Ha det gott! /Thomas
Pratbubbelmodellen kommer kanske från boktitelvärlden som började med detta redan 10 år sedan. Typ: "Hon går genom tavlan, ut ur bilden", "Långsamhetens lov - eller vådan av att åka moped genom Louvren" och "Jag har kokat tvåhundratusen potatisar -men kan inte erinra mig en enda av dessa". Kändes nytt och fräscht en gång i tiden, men inte efter ett tag.

Kommer tänka på en dyster tavla som systern min hade målat och döpt till "Graven". Hon hade bokat ett galleri för sina verk för en hel månad, det kostade en liten slant och galleristen skulle också ha provision på sålda verk. Det blev ingen försäljningssuccé. Försäljningen brydde sig syrran inte så mycket om, viktigast var att visa upp det man hade åstadkommit. När utställningstiden var över var dock galleristen tvärförbannad, inkomsterna för henne blev ju minimala, droppen var tavlan "Graven", "...man döper för f-n inte en tavla till Graven!!! En tavla med den titeln går ju inte att sälja!!!" Syrran var bedrövad. Dock hade landets ledande dagstidning skrivit en hygglig recension och det var en välbehövlig motvikt till den rejäla utskällningen.

Jaha, vad är lärdomen då? Kanske att namnet/titeln betyder allt eller inget, beroende vad man är ute efter. Själv tycker jag namngivningen kan vara en trevlig del i den kreativa ;-) processen. Ibland blir det banalt, ibland lite bättre, ibland kort, ibland lite längre, men inte är det lätt alla gånger! Tycker att det är dock praktiskt att använda en riktig titel i stället för t.ex. någon anonym nummerserie; man har lätt att identifiera vilka bilder har fått mest uppmärksamhet på den egna FS-sidan. Om man bryr sig om det, vill säga.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg