Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 893 / Back to basic som ett trevligt sällskap och en utmaning.. ;)

 

 

 

 

Äldre snapshots från 1964 taget med Canon 1,8/35 mm

 

Som sannolikt några här på Fotosidan märkt så skriver jag en del om M Leica.  :)  Och det betyder såklart att jag gillar den här kameratypen,
en kameratyp som fungerar utmärkt för min typ av fotografering.

Jag fotar i stort sett aldrig närbilder på blommor, jag fotar sällan sport,
det skulle såklart kräva en annan utrustning, utan mina bilder är mest minnesbilder, eller kalla det "Snapshots" av människor och föremål!

Just nu fotar jag med en av de tidigare M Leicorna, en Leica M2. Och varför då, kanske någon frågar?  Jo för en Leica M2 funkar i stort sett lika bra för mig som min Leica M6.  Och med en Leica M2 så blir det även en liten utmaning!  :)  Eller kunskapstest! ;)  Och så är det en trogen gammal kompis också!
Först vi möttes va 1962!

 

 

Leica M2 med Canon 1,8/35 mm

 

De e framför allt en liten utmaning att själv "läsa" ljuset för att ställa in exponeringstiderna/bländaren på kameran.  Även tycka det är Ok att det inte går så fort att ladda kameran.  Och se'n så ser jag inte någon avgörande skillnad mellan mitt Summicron 35 mm och det objektiv jag använder nu på M2:an, ett äldre Canon 1,8/35 mm! :)

Men när jag fotar med min Canon G10, så visst blir det bra bilder!
Och när jag skall fota nå't på beställning, då blir det såklart G10:an. 
Och vilka fina bilder på M2:an jag kan visa här på bloggen med hjälp av G10:an! :)

Men det effektiva och automatiska, det är inte det jag eftersträvar under mitt privata fotograferande, utan något helt annat.....

Men som sagt, visst går det fort och blir mycket bra och skarpt med Canon G10, men det finns andra värden än det effektiva och snabba! ;)

Ok, slut för idag, nu skall jag ut med min Leica M2 laddad med Tri-X och Canon 1,8/35 mm för att ev fota litet på ett galleri, och se'n kanske ta några "gatufotobilder"... :)


/Bengan

 

 

Gatufoto

Snapshots från 2010 taget med Canon 1,8/35

 

 

 

Inlagt 2010-10-16 10:48 | Läst 3856 ggr. | Permalink
Jag tycker som du Bengan. Man kan kalla det en minimalistisk tekniksyn. Jag använder den teknik jag behöver, och ser ogärna funktioner som jag vet att jag aldrig kommer att få användning för. Ett monster till tvättmaskin som erbjuder tjugo program, när jag vet att jag kommer att använda kanske tre, föder köpmotstånd hos mig. Tala sedan inte om mobiltelefoner! Jag brukar fråga: "Har den utfällbar rövkliare också?" De flesta verksamheter vinner på lite sunt "back to basic" -tänkande.
Jag gillar den underbara känslan av välgjord mekanik. Kugghjul och precision.
Möjligen är det en läggningsfråga. Kanske äger den giltighet för stora grupper människor? Hursomhelst känns det bra att vi fortfarande kan använda saker som är gjorda för länge sedan (om vi vill) och att de fortfarande fungerar "klockrent"
Har precis snubblat över en Zorki 2, ett årsbarn med mig, som levererar. Saknar de långa tiderna bara, men det går givetvis att pressa filmen :)
När ålder och erfarenhet ger kunskapsteoretiska privilegier är det bara att tacka och ta emot. En kronologisk och rättvis fördelning över livet som helhet...
Svar från Benganbus 2010-10-16 14:58
De e det här sista du skriver, "kunskapsteoretiska privilegier "
det glömmer man kanske bort när man ger råd och sån't?
"De e bara å köpa en M Leica och sätta i en film och fota"
De kanske inte e så bara liksom.. ;)
Digitalkameror funkar utmärkt till att ta bilder på gamla kameror! Långsamheten är välgörande både för kropp och själ har jag märkt. Ju långsammare, desto bättre. Och visst är det en tjusning i att "läsa" ljuset och tänka själv. När man ser bilderna får man samma känsla som när man gjort något snyggt och bra i slöjden =)
Nog en bättre bild än vad fotografen på bilden tänkt sig *S*

/K
Även jag har numera lite erfarenhet av Leica M, och jag brände en hel rulle senast idag som just står på sköljning:-) Jag tänkte egentligen bara testa den innan jag skulle sälja den, men fan vet om det går att sälja något så trevligt. Det finns massor av "quirks" med kameran, men spelar det egentligen nån roll? Jag tror fan inte det. De gör snarare kameran ännu trevligare.

Men du, Bengt. Hur fan gör du med ljusmätningen på en M2 utan mätare? Jag kör ju M6 och tycker mig kunna gissa skapligt. Men då och då är mina gissningar käpprätt åt helvete jämfört med mätaren.
Svar från Benganbus 2010-10-16 20:05
Att sälja en M leica... ?????
Jag brukar föreslå, ställ den i Vitrinskåpet ett tag,
för annars ångrar du dig när du vill åter börja kolla "hur djupt kaninhålet går!" ;)

Vad gäller ljusmätning och exponering på en Leica M2... :)
Jag har ju fotat i över ett halvt sekel nu :)
och tycker jag fått en viss erfarenhet vad gäller att gissa ljuset! :) Och så "Sunny 16"! :)
Å då jag mest använderTri-X, så blir det ju ganska enkelt!
/B
Ps.
Har numera även en liten Voigtländer II exponeringsmätare i fickan,
eller i tillbehörskon, när det kör i hop sig totalt! :) ;)(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg