Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 871 / Nu ställer jag kanske till det, eller trampar nå'n på tårna, men jag tycker så här i alla fall! ;)

 

Explore the Mars!  ;)


Efter att  "kollat runt" under c:a en veckas tid på "Photokina" så undrar jag, vad är problemet med de flesta av oss sk. amatörfotografer!
Varför räcker aldrig prylarna till!?
E de nå't behov av tröst, att ständigt leta/längta efter nå't nytt!?  ;)

Å så kollar jag på bilder, på Fotosidan, på Flickr, osv, osv...
Å inte verkar den tekniska utvecklingen hänga ihop med några bättre bilder precis!? ;)  Ursäkta meeeej!  ;)

Å då skulle jag vilja föreslå,
för den som törs och vill alltså ;)
att pröva att fota en tid med en enkel analog kamera, inte Holga eller nå't liknande, utan seriöst, där man måste lära sig att ställa in bländare, tid och avstånd efter din egen bedömning.
Och sedan ta litet bilder, porträtt, landskap, gatufoto osv.

För det här är inte alls svårt, men kräver ett litet eget tänkande, och är såklart litet krångligt om man jämför med en automatkamera,
och blir då litet utmanande i vår tillrättalagda värld! ;)

Jag vet att det kan bli kommentarer som,
"Varför inte använda den teknik som finns?" 
Jor'å, men det är inte till dom som jag föreslår det här ;)
utan till dom som fortfarande e nyfikna!
Nyfikna på sin egen förmåga!
Och som vill undersöka okända saker!
Och pröva okända stigar...    :)


/Bengan

 

 

Inlagt 2010-09-27 16:43 | Läst 9165 ggr. | Permalink
Aah, nu förstår jag. Micke använde en Mars för att mäta ljuset med ;-)
Eller är det du som ställer in avståndet på den?
Kul att se Micke så glad.
//Claes
Det handlar nog ganska lite om fotografi egentligen, utan behovet av att göra alla så där lite lagom missnöjda med det de har hela tiden. Det är liksom en grundbult i marknadsekonomin ;)

Till något närliggande: Det har varit ganska dålig fart i Dogma på senare tid tycker jag. Jag skulle personligen vilja se lite fler Björkbommare i poolen. Och så hoppas jag att den där Johan Phil tar sitt förnuft tillfånga och återvänder med nya bilder :)
-afe
Svar från Benganbus 2010-09-28 09:15
Vad gäller Björkbomare i Dogmapolen, om du menar bilder alltså, så har Björkbom satt sig i en knepig sits genom att lägga sina exponerade filmrullar i kylskåpet ett tag...
Efter några månader så kanske jag byter optik, bara märke, inte brännvidd,
och då är ju bilderna inte aktuella längre för Dogmapoolen om jag framkallar dom som jag lagt i kylskåpet...
Jag är ständigt i ofas liksom! :)
..som vill undersöka djupet på hålet.
Det har nog alltid varit en jakt på teknik. Men nu märks det nog mer, tack vare dom sociala nätverken. Dom sakerna som fanns på min önskelista när jag började fotografera, gör mig mörkrädd idag. Vilken tur att jag inte hade råd :) Med en Mars så mäts ljuset på ett mycket fördelaktigt sätt. Chocolat 16 rules :)
Tjena Bengan, glömde att Micke åt upp min Mars..i alla fall. Det finns bara en väg att gå, visa egna bilder, bjud in folk till utställning, grupputstä'llning osv.. hela det här gänget i skolan(Ellens) borde väl vara intresserade av att ställa ut korten, ha en fest osv...en lokal, en helg, thats all,,,

all the best annars,,
Vi ska väl inte vara så kaxiga. När M-Leican kom var den ju senaste nytt den också som alla ville ha. Att några nöjde sig eftersom kameran inte kunde slitas ut var väl bara bra. Dagens elektronikstinna apparater kommer inte att hålla lika länge. De kommer att bli utbrända ganska snart och duger bara till återvinning.
Apropå Chocolat 16. Blir negativen sepiafärgade då?
Vad är problemet med de flesta sk. kamerasamlare! Varför räcker aldrig prylarna till!? E de här nå't behov av tröst? Att ständigt leta efter nå't nytt!?
;-)
Teknik och kameranördar är vi allihopa och det är klart att det är enklare att beundra en 5D mkII än en 1000D och man vet att begränsningarna inte bara sitter i egna händer med en lite lyxigare variant. En Leica är lättare att beundra än en Voigtländer vito kanske och visst finns en skillnad i kvalité osv i olika objektiv m.m Du själv har ju 100 kameror, det skulle jag också vilja ha men jag gillar ditt budskap, det ska vara enkelt och roligt! Jag tror det känns roligare helt enkelt med lite finare grejer i händerna. Jag har ju köpt en fin Hasselblad 500C/M, bilderna blir inte så värst bra men det är ju roligt att få utvecklas och jobba med riktigt bra kameror och objektiv. Även om bilden är vkigast så blir ofta samma bild lite bättre med bättre grejer, kontrast, skärpa, djup osv..

Som vanligt en bra och rolig och intressant blogg! Tack!
Ja, mina tår ömmar inte i varje fall. Även om jag gillar teknik, i viss mån, Även om jag nog plåtar ganska analogt med min digitala kamera. Men visst är teknik kul. Mer ISO åt folket...... :)
Fast, tekniken, kan ju aldrig "bemästra" bildseendet och skapandet. Som då också är subjektivt i sig.

Och varför inte, nytt och gammalt i en skön kombination.
Jag säger som Svenska Spel, "13 Mpixlar, det ger respekt", NOT.

Mars? Japp!! /Peter-L
Nya saker i ens ägo, även begagnade är alltid kul

Denna vecka blir digital, bilderna skall levereras på söndag
Nästa vecka blir analog har jag bestämt
Jag tackar för teknikhetsen, den betalar min lön.

Teknikutveckling är i grunden positivt. Det tråkiga är när tekniken står ivägen för bildskapandet. Det kan vara digitalsvärmeri eller kugghjulsromantik.

Lagoma doser teknikinsupande gör nog bara gott.
Svar från Benganbus 2010-09-28 09:29
Vi får inte glömma det som i förlängningen skapar ditt "levebröd", som varken har några större miljöaspekter eller konstnärligt bildskapande i åtanke, utan det är företag som bara har ansvaret att tillfredställa de som satsat sina pengar, aktieägarna.
Och där det finns skickliga marknadsavdelningar, för att få oss att förstå att utveckling är viktigt och om det gäller fotografiapparater, det ger oss en personlig "konstnärlig utveckling" eller liknande! ;)

Den konstnärliga eller bildskapande utvecklingen får man nog stå för själv...
Eller hitta vägar utanför allfartsvägarna.... ;)

Men visst kan en ny kamera var inspirerande...
Eller att återanvända en äldre kamera,
det kan också vara inspirerande..
Att kasta sten i glashus lockar nog många läsare, likasom att stryka medhårs. En mycket bra bild den sista.
/Jonas
Är bilden från Bofills båge?

Tråkigt att det inte finns någon digital kamera av Holga-typ. Det finns visst en digital Yashica som är väldigt enkel, men den säljs bara i Japan tror jag. Min egen lilla point- and-shoot-kamera är egentligen alldeles för komplicerad för min smak, med menyer och program för allt möjligt. Det var egentligen inte vad jag ville ha, men det var vad jag kunde hitta.
Yashica betyder just enkel kamera - Yas-hi-ca.
Upp till bevis!
Den som har minst prylar är utan skuld;)
/Stephan
Svar från Benganbus 2010-09-28 09:10
Kan inte återanvändning av gamla prylar ge några pluspoäng...? ;)
/B
Kul från dig som säkert har miljoner kameror....
Nej, skämt och sido.
Förr pratade man om vilka filmer man använde, vilka framkallningstider och vilket papper, i dag pratar man om vilka kameror, pixlar och vilka objektiv man köper...
mvh
Morgan Larm
Svar från Benganbus 2010-09-28 09:17
Det går att fixa allt med PS! ;) :)
/B
Det är klart att återanvändning av gamla prylar ger rejäla pluspoäng. Gamla prylar representerar redan uttagna resurser - som är och förblir uttagna, vare sig någon använder prylarna eller inte. Ny prylar däremot, representerar nya och kommande resursuttag - miljöbelastningar som dock minskar ju fler som använder gammalt i stället för att köpa nytt. Ett mycket enkelt sakförhållande som det inte råder den minsta oklarhet med.
Alltså, Summa Sumarum: Vi som samlar på oss gamla kameror - och använder dem, vi tillfredsställer vårt pryldille på ett högst resurseffektivt sätt. Vi kan ur miljö-, resurs-, och moralaspekt luta oss tillbaka helt lugnt, under det att vi häcklar nyköparhetsen. Ändå är det ju så att en nörd alltid är en nörd - därför retades jag lite med dig här ovan Bengan.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg