Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 868 / Normalobjektiv är inget för mig, men det finns ändå ett undantag...

 


Jag gillar ju vidvinklar av olika anledningar, bla för att jag ofta är nära mina motiv, dels för att en vidvinkel lättare går att "köra hyperfokal", dels för att en vidvinkel ofta är ett litet objektiv, som gör att kameran blir liten och smidig!

Men det finns alltid undantag! Alltid!

Ett ständigt undantag är ett litet, kompakt, mycket kompetent objektiv som även har en spännande historia!
Ett Zeiss Sonnar 1,5/5 cm!

 

Här sitter ett sådant objektiv på en gängleica, kanske inte den bästa lösningen, då gängleican har en ganska kort mätsökarbas, men ibland skall man inte bry sig så mycket, utan bara fota!

 

Håller också på att ta några rullar med en Contax IIa och med Biometar 35 mm, men kunde inte hålla mig, så jag satte på ett ryskt objektiv, ett kompakt Kievobjektiv, ett Zorki 1,5/5 cm från 1949.

Зоркий  = Zorki, betyder skarpsynt!  :)

 

Och det blir en liten, kompakt och mycket kompetent fotoutrustning!


Men så är det något annat, det här Zorkiobjektivet döljer en hemlighet  :)
Det ser en någorlunda invigt redan utanpå objektivet!  ;)

 


Och det blir klart när man skruvar ur objektivhuvudet och hittar en liten nummerserie, och se'n kontrollerar man den här nummerserien i en gul bok för att även se så objektivet är tillverkat, och när, och ev till vad! :)

Objektivet är en Sonnar 1,5 / 5 cm.    (serienummer)  845929
Objektivet ligger i en serie  2.845.301 - 2.847.300   Fertig 01-01-1946.  T-Belag. (Ingen notering till vilken kamera objektivet var avsett för)

Små dolda saker kan göra helheten ännu mer spännande och kul att fota med! :)


/Bengan

 

Ps. En annan Sonnar 1,5/cm, också den i Rysk fattning, funkar mycket bra på en M Leica! :)

 

 

Inlagt 2010-09-26 11:36 | Läst 3188 ggr. | Permalink
Å´sså triggar du mig naturligtvis genast till en kommentar, Bengan!
Denna serie tillverkades troligen i huvudsak under det sista krigsåret och låg färdig när ryssarna stormade in i Jena. Zeiss hade stora problem med att klara de enorma kraven på objektivleveranser till Sovjetunionen enligt krigsskadeståndsavtalet. Vid sidan av färdiga Zeissobjektiv, valde man att leverera färdiga objektivkroppar - där ryssarna alltså kunde stila till det och sätta sina egna namn på objektivringen. Du och jag som skruvar i saker och ting avslöjar genast fuskerierna.
Jag vet att svenska ledande kommunister efter kriget slog sig för bröstet och talade lyriskt om den fantastiska industriproduktionen i Sovjetunionen så snart efter kriget - hå, hå.
Det står väl 3K också, kantänka. Sonnar Krasnogorsk.
Du bara retas, Bengan. :-)
Svar från Benganbus 2010-09-26 12:17
Retas...? ¿qué? :)
Appropå objektivstorlekar, Bengt. Jämför det här http://www.fotosidan.se/cldoc/53625.htm med ett normalobjektiv med samma ljusstyrka ;-) Nu blir inte skillnaderna så där stora med mätsökarobjektiv. T ex är Leica 28/2 ett par mm kortare men lite tyngre än 50/2.
Det är lite synd att det har konstruerats så få riktigt kompakta objektiv till mätsökare med bra ljusstyrka. Summaronen är den enda jag kan komma på. Nåväl 2,8 är väl ingen höjdare heller...
Sonnar 1,5/5cm kom på marknaden 1932, och har fortfarande ohotat världsrekord när det gäller förhållandet ljusstyrka - brännvidd - uttecknat format - volym och utstick från kamerakroppen.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg