Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 867 / A small, and compact streetphoto Contax!

 

 
De har varit så mycket bildtittande de senaste dagarna, bla på Ellens  ;) så jag tog en dag ledig med litet kamerateknik!  Man måste blanda intrycken liksom!
Så här blir det några bilder på en liten och mycket kompetent gatufotokamera från tidigt 1950-tal!

Zeiss i Västtyskland kom med en ny Contax på tidigt 1950-tal som påminde mycket om den tidigare modellen, men invändigt så var det mesta omarbetat och nytt.

Kameran var även litet mindre än den tidigare modellen, och hade en annan utformning inuti objektivfattningen mot ridån, som gjorde att det tidigare vidvinkelobjektivet, Biogon 1:2,8/3,5 cm inte längre gick att använda.

Zeiss i Jena, som nu låg i Östtyskland, gjorde fortfarande vissa objektiv till Contax, och då bla ett 35 mm objektiv, Biometar 1:2,8/35 mm.

 

Här ser man skillnaden, Biogon till vänster, Biometar till höger.

 

Här sitter Biometaren på en Contax IIa.
Och sammantaget så blev det en liten kompakt och mycket kompetent gatufotokamera som funkar utmärkt med Tri-X!  :)


Slut för idag, tack för idag! :)

/Bengan

 

Ps. Men även en Contax II från 1930-talet, med en Biogon, är även det en mycket fin gatufotokamera fortfarande efter dryga sjuttio år! :)

 

"Inga nyheter är bra nyheter!" ;) :)

 

Inlagt 2010-09-24 17:22 | Läst 4595 ggr. | Permalink
Härliga ekipage! Och snyggare än min Kiev med J12 på. Dina har ju metallrattar på taket!
Synd att jag missade Ellens i onsdags. Bildlektionerna är de allra bästa. Men det kommer väl flera?...
Jag är imponerad av alla dina olika kameraexemplar. Hur många kameror har du egentligen? Och det är ju reliker också. Du måste ha samlat ett bra tag.
Härligt Bengan! Sådant skall man visa. Det är riktiga "Boys-Toys". Själv äger jag Contax IIa Nr: 34, tillverkad 1949. Den har troligen kommit hit till Sverige som displaykamera samtidigt som det första Photokina i Köln 1950.
Här en notation som kan vara kul även för andra än oss Contaxnördar:
Contax IIa utvecklades nästan färdigt i Dresden åren efter kriget - inte i Stuttgart. Under Zeiss Ikon AG:s första bolagsstämma efter kriget 1947 som hölls i Stuttgart, inkom så alarmerande uppgifter om tvångsåtgärder, och till och med avrättningar, i den östra delen av Tyskland (detta var före DDR) - att stämman på stående fot beslöt att flytta företagets huvudkontor från Dresden till Stuttgart, och även då utvecklingen av Contax IIa - så att ryssarna inte skulle kunna lägga beslag på även denna kamera.
Det är alltid trevligt att läsa bloggar utan nyheter också ;)
Särskilt när de är som ett litet museibesök ;)
Trevlig helg!

/Fredrik
Det är ju helt klart en av dom snyggaste kamerorna som gjorts. Men jämfört med en M-Leica så är frammatningen omständig och sökaren lite för mörk. Men vilken skönhet det är och historien som serveras av dig och Henning, är ju fantastisk.
Svar från Benganbus 2010-09-25 10:12
Kameran e liten, kompakt och mycket, mycket tekniskt!
Det var nog det som va en av Zeiss "svagheter", dom berättade sällan hur tekniskt förfinade Zeiss prylar va inombords...
Dom kanske trodde att konsumenten skulle fatta det ändå!?
Jag fattar det numera!
/B
Du överraskar med fototeknik!

Dessa gamla Contax är sådana skönheter, minst lika vackra som Leica. Och kanske lika bra. Jag har en bekant på ön som plåtade med Contax förr om åren, hon har lovat att ta med den på nästa Saltspring-Ellens. Den har ett sådant där objektiv som får Martin Hertsius att kvittra som en lärka av lycka, jag har sett prov på det. Bilder som liksom blir tredimensionella. Är det bara Zeiss som lyckats med det, eller har Leica något liknande?

Det sitter en yttre sökare på, funkar inte mätsökaren med vidvinkel?
Här finns inga nyheter heller..

Intressant att se en Biometar. :-)
Svar från Benganbus 2010-09-25 10:07
Biometaren är intressant, och udda! :)
/B
Biometaren räknades av professor Harry Zöllner som kom från Voigtländer och tillträdde som chef för Zeiss beräkningsbyrå 1946. Konstruktionen blev mycket framgångsrik som 6x6 objektiv: Biometar 2,8/80mm och Biometar 2,8/120mm. Harry Zöllner firade sin 95-årsdag härom året. När han var 93 hade vi en längre korrespondens. Han berättade att hans hustru var svårt sjuk i Altzheimer, och att han då fick sköta hela hushållet. För att hålla sig i form, gick han två gånger i veckan till ett "Fitnes Center" och lyfte skrot (!). Det här var gossar som hade som vana att göra saker och ting.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg