Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 844 / Billiga prylar...e de alltid bra?

 

 

Fårö 1

 


Obs, några kanske efter ett tag kan uppfatta mina funderingar här i bloggen som politiska, var vänligt bortse då från textinnehållet och titta bara på bilderna! :)

Alltså, när man får tid över, då kommer tankarna över en liksom  ;)
Fritidsfunderingar!  ;)
Jag har ju litet ledig nu, för Konstrundan är över, Roffe har varit ute och e nöjd, pelletspannan e nöjd, och jag e nöjd med en kopp kaffe och en kanelbulle!

Och sitter och läser tidningarna igen.....
Bla Ekonomidelan av DN, "Järnvägen skenar"....
I artikel bekriver man problemen vad gäller järnvägstrafiken i Sverige.
Stopp, förseniningar, underbemanning, ja de flesta känner nog till det här!?

 

Fårö 2

 

 

Nu skall ni inte tro att jag inte gillar billiga priser, visst gör jag det, självklart, men vis av erfarenheten, c:a femtio år av medveten erfarenhet (de första tjugo åren av livet va nog mera en transportsträcka vad gäller erfarenhet) så brukar jag ändå alltid undra "var haken finns" när saker bjuds ut väldigt billigt alltså!

Tex om nå'n bjuder ut en Rolex på Sergelstorg för tvåhundra! ;)

Jag menar så här, om man lägger ut äldreomsorgen till den som betalar minst, då tror jag i alla fall att det finns en hake!?
Se'n kan man ju alltid påstå att det borde finns en kontrollapparat, som kontrollerar så inte våra gamla far illa...
Men om kontrollapparaten också är underbemannad pga konstnadsskäl, så funkar det nog inte heller...

 

 

Mot Sönnertväråklumpen..

 

Och att driva sjukvård, eller tågverksamhet i vinstgivande företag, det påminner nog mycket om varandra, man försöker komma åt lönsamma "delarna" liksom..
Annars blir det för kostsamt och tungrott, och aktieägarna gnäller..
Och de andra "delarna", glesbygden eller avvikande sjukdomar...tja, lycka till!  :)

Men när tex avregleringar och privatiseringar börjar bli ett mantra för politiker, då drar jag i alla fall öronen åt mig, för då blir jag misstänksam...

Alltså, jag tror inte på att konkurensutsätta allt i ett samhälle, tex viktiga funktioner som äldreomsorg, barnomsorg, energi, järnvägar, skolor och sjukvård!

Då jag åkt tåg mycket medvetet sedan 1960-talet,  så saknar jag faktiskt en tid då man kunde spontanåka på tåget! Jag tänkte på morgonen, "jag åker till Åre i eftermiddag", så då tryckte jag ihop min packning, gick ned till stationen och köpte en biljett och klev på tåget!  :)

Obs, jag har försökt åka tåg litet mer spontant även numera, men då vi räknade litet på biljettpriset, så blev det billigare OCH framför allt mycket enklare att ta bilen till Malmö eller Göteborg tex....

Undrar om det inte va litet lättare att leva spontant förr?
Eller så va man mer fri förr!?

Det kanske fanns mer frihet förr!?
Fast det här märker man nog inte om man inte levt förr..!?

 

Sväng

 

Jag vet att det är andra tider, nya tider, där man måste planera sitt liv mycket mera noggrant!  Jag vet det, ursäkta mej!
Tex planera tågresor halvår i förväg, börja planera sin pension via fonder i tonåren, planera livet för sina barn via skolor innan skolstarten, planera sin egen yrkesubildning, kolla förväntade elprisändringar framöver, billigaste telefonabbonemang osv, osv....
 
Men visst känns det ändå litet ofritt liksom...!? ;)
Aningen instängt...?  ;)


Ok, nu skall jag sluta fundera, och sluta läsa DN och gå och "jobba"!  :)

Ha en bra dag!

/Bengan


Ps.
Hallå, jag kom på nå't!!  ;)
För att inte människor skall hålla på och fundera så mycket, på onödiga saker liksom, så skall det finnas mycket att göra, även på jobbet, för då hinner man inte fundera så mycket! ;)
Och se'n skall det finnas mycket kul grejer att köpa, och mycket kul saker att uppleva och titta på, man skall även presentera massor av kul Tv-program, så folk har nå't att prata om!
För då tror jag man hindrar jobbiga fritänkare att dyka upp!? ;)  :)

Så skulle i all fall jag planera ett samhälle för liktänkare!
Vilken smart idé va!?   Som ett stort och trevligt tivoli liksom!  :)

Nu e jag nog ändå inte först med en så'n här bra idé...
Å det ligger nog ingen konspirationsteori bakom, om man skulle tro så,
för det behövs ändå inte!  ;)  :)

 

Roulette

 

Inlagt 2010-09-06 12:58 | Läst 3606 ggr. | Permalink
Man kan bara undra hur SJ hade råde med så mycket personal förr i tiden, dessutom i varenda liten bonnhåla? I Lessebo hade vi säkert minst 5 anställda på stationen förr (som t.ex kunde rycka ut och rensa växlar och skotta snö när det behövdes). idag finns här ingen. Jag tror att de pengarna idag läggs på dyra datasystem och administration. Skulle vara intressant att göra en undersökning och jämföra hur mycket som omfördelats från markpersonal till administration och datakostnader i t.ex SJ.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/v-baesta-taagparti-i-jaernvaegsfraemjandets-enkaet-462465

Undrar om det då gäller sjukvårdspolitiken också?;)
Personligen tycker jag det är absurt att man vill göra vinst i sjukvård osv, för människan är inte en produkt, ett verktyg eller en T-shirt som ska kunna bytas ut efter arbetsköparens behag.

Och på tal om frihet. "Nödställda människor är inte fria människor" - President Roosvelt i kongressen 1944, och med det citatet man man nog säga att Alliansen inte vill att om man är under 27 ska vara fri, för med en halverad lön och provanställning i upp till två år(om dem vinner) så kan man inte vara fri, inte flytta, inte leva.

(Detta är inte politiksnack, detta är ju bara lite funderingar och allmänna påståenden;))

/Micke
Juste, SJ drivs som ett Aktiebolag så dem _måste_ gå med vist, och ja, vinsten går alltid före personal och kvalitet.
att privatisera allt det kommer nog att bli åt pipsvängen, finns det nått som blitt bättre eller billigare när det blitt konkurensmässigt?
70 talets oljekris när man gick ut och talade om för folk sattsa på den billiga elen=) hmmm hur bra är det idag?
tandvådrsystemet har ju funkat så bra. ingen jäkel har råd med att fixa tänderna
nä ett ikea land är vad vi håller på att skapa
peter
första bilden den e ju kanon den
Jag vet inte vilken vision vissa av dagens politiker har. Det sveper in en hård, kall vind över oss i dag där det är viktigare att berika f d rektorer m fl som för en billig penning tar över samhällets skolor i egen regi och i en näst intill riskfri företagsmiljö tjänar grova pengar. Skattebetalarnas pengar som var avsedda för våra skolbarns väl och ve. Vilken är visionen? Finns det överhuvudtaget några visioner kvar? Är alla uppfyllda kanske?
Jag tror att det startade med "självförverkligandets mantra" på 80-talet. När man väl trummat in i flertalet att allt handlade om det egna egot var resten ganska lätt. Självklart viktigare med en 25 öring i skattesänkning än att de gamla i äldrevården har någon att snacka med osv osv.
-affe
Jag får ibland samtal från någon som vill ge bort saker gratis. Jag gick på det ett par gånger. Men nu säger jag bara att jag inte vill ha nåt som är gratis. Jag betalar hellre för något som är bra. Då tappar de tråden i sina inövade ramsor och det blir lätt att säga adjö.
Svar från Benganbus 2010-09-06 20:32
Det finns inga gratisluncher Thomas! ;)
De e alltid nå'n annan som pyntar!
/B
För att folk inte ska hålla på och fundera så mycket, så finns underhållningsindustrin. Fotboll, film, musik och allt annat, och kanske det är därför som politikerna värnar så hårt om sändnings- och upphovsrättigheter. De vill inte att underhållningsindustrin ska gå i putten, för då får folk för mycket tid att fundera -och det är "inte bra" för samhället.

Nåja, det här är kanske konspirationsteori, men lite kul att tänka på. Jag har också åkt tåg medvetet en gång i tiden, men numera är det bättre att vara medvetslös när man åker :-)

Ha det gott Bengt! /Thomas
Svar från Benganbus 2010-09-06 20:30
Jag tror marknaden kan fungera som en återhållande politisk faktor.
(Och politiker är inte dummare än att inse det här).
Och det är väl så man borde bekämpa vissa politiska ideer utomlands,
politiker borde se till att det finns skolor, sjukvård, utbildning, bra boende, då slipper man sannolikt växande fundamentala grupper.
Men så vaken verkar man inte vara.
/B
Ja, världen förändras, samhället förändras. Hela tiden. Nya kvastar, nya människor med makt, nya levnadsvillkor. Jag misstänker att det alltid varit så. Fast innehållet i förändringarna förändras. Nu är det inte längre kolera och böldpest som rör om i grytan, utan SJ som inte passar tiderna och inte kan hålla begripliga priser. Och barna skickas inte ner i gruvorna eller in på textilfabrikerna, utan till skolor av diskutabelt värde. Och gubbarna hänger framför TVn i stället för på den billiga krogen.

Jag vill hellre leva i vår tid än i någon annan jag känner till i alla fall. För jag har min frihet. Kanske inte friheten att spontant kliva på tåget till Åre. Men jag är ändå inte så reslysten. Och så har jag ju min lilla bil om jag vill ta en sväng. Och nu på morgonen ska jag gå på fotofrukost på Saltsprings "Ellen". Kunde va värre! :-)
Jo,jo! Köpte lite billigt krafs och föll för erbjudandet free shipping på ebay.
Det var för sex veckor sedan;)
/Stephan(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg