Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 836 / Så är det nog, svartvit fotografering kräver ett annat bildtänk...

 

 

Roulette 5.

 

Kommer att tänka på det här när jag växlar mellan digitalkameran och M Leican. Med digitalkameran kör jag nästan alltid färg, i M Leican eller liknande kamera, nästan alltid svartvitt = Tri-X.

Och det blir stor skillnad i bildtänk! I alla fall för mig!

Visst kan man ta liknande bilder i färg och svartvitt, men det svartvita kräver ofta litet mer dramatik i bilden för att den bilen skall kunna stå själv.

 

#1261263

 

För det kommer ju att saknas hjälpkomponenter i den svartvita bilden, färgen alltså, så då måste det tillföras något annat i bilden, eller man måste ta hjälp av något annat, som en bra komposition, stor "dramatik" eller något liknande iögonfallande.

Det betyder nog också att själva motivet måste vara intressant för att fungera i svartvitt...?

Ta tex landskap i svartvitt, det är få förunnat att kunna skapa något intressant av ett landskap utan att använda färg!

 

Fårö 1

Landskap med färg!  :)


Och jag tycker det även  är svårt att växla mellan svartvitt och färg i kameran.
När jag går och "letar bilder" på sta'n, eller när det dyker upp bilder, så är jag inställd på ett "svartvitt tänk", men om jag har färg i kameran, då funkar det här dåligt.  Och varför det inte funkar, det kan jag inte riktigt svara på... 
Jag kanske måste börja tänka!  ;)

 

 

Hornsgatan


Och det här hänger nog också ihop med den fotografi som man själv gillar, och har fotat mest. Det blir som en vana liksom, allt flyter automatiskt, tills nå'n frågar, "hur håller du balansen när du cyklar?" ;)


Men för att återgå till vad det hela handlar om,
att om svartvit fotografi kräver ett annat bildtänk,
så tycker jag det är så!

För jag tycker färgfotografering är svårt!

/B

 

Eriksdalshallen

 

 

Inlagt 2010-08-31 08:53 | Läst 7957 ggr. | Permalink
Jag har börjat fotografera i raw-format efter lång övertalning av en kompis. När jag fotograferar tänker jag svartvitt och importen gör att bilderna blir svartvita direkt. MEN nu tjuvkikar jag på en del bilder hur de skulle bli som färg och en del blir (kors i taket) bättre som färg även om jag tänkte svartvitt när jag fotograferade. Det är ju en rolig sak med digitalt. Nu är det bara kanske 3 av 100 som blir färg men ändå.
/Jonas
Håller helt med om att färg är svårt. Förr tyckte jag tvärsom men när man kört sv/v ett tag så märker man hur svårt det är med färg egentligen.
Visst kräver det ett annat tänk. Själv tycker jag att en svartvitt bild behöver mer grafisk slagkraft, eller hur man nu ska uttrycka det.....
Kompositionen behöver vara mer genomtänkt, man behöver visualisera gråskala och kontrast. Jag märker också att jag har väldigt svårt att plåta både färg och svartvitt vid samma tillfälle. Det är enklare för mig om jag ställer in mig mentalt på antingen svartvitt eller färg när jag går ut för att plåta.
//Claes
Vi skall kanske inte glömma att den stora frustrationen när fotografin introducerades på 1830-talet, var att man inte kunde få färg. Verkligheten har färger - och såtillvida är det svartvita något konstlat. När man väl har sagt detta, kan man börja diskutera om det inte rent av många gånger är en tillgång med en uttrycksform där formspråket är det viktiga, där styrkan i ett uttryck måste vara så god att den ersätter en felande komponent.
"Och jag tycker det även är svårt att växla mellan svartvitt och färg i kameran."

Och jag som trodde du höll på med dogma ;)

Johan
Har nog tagit oändligt många fler färgbilder jämfört med svartvitt i mitt fotoliv så jag får väl erkänna att jag även föredrar att se motiven som icke färgblind;) Det kan säkert vara en nackdel vid fotografering i svartvitt men trots det tycker jag att väldigt många av mina färgbilder vinner på att bli svartvita.
/Stephan(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg