Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 828 / Bättre prylar, är det den enda räddningen för halvdana fotografer? ;)



Vi lever i en tid av "progress", då det kommer nya förbättrade saker hela tiden.
Och såklart även inom vårt gebit, fotografering.
Och den här utvecklingen går snabbare och snabbare, så snart är det nog bäst att leasa en kamera, för att kunna byta när nästa modell kommer ut! ;)

Se'n kanske det är så, att för de flesta av oss så innebär ett kamerabyte, eller objektivbyte, inte automatiskt "bättre" bilder, utan det är något annat som spelar in, å det här har det redan skrivits spaltkilometer om.

Och ibland hittar vi bilder tagna med äldre objektiv, tex objektiv konstruerade på sent 1920-tal, som i alla fall ger mig en viktig tankeställare.

En av mina vänner, Peter Hennig, har fotat med ett sådant objektiv, här är resultatet.

(Å som vanligt, klicka på bilden, så se'r ni bättre)

 

 

Inlagt 2010-08-25 09:04 | Läst 3939 ggr. | Permalink
Ovanstående DVB säger naturligtvis inte mycket om skärpan - formen nödvändiggör små lågupplösta bilder. Däremot säger den väldigt mycket om en massa andra viktiga bildfaktorer. Den som är intresserad kan maila mig (adressen längst ned i DVB:n) för MTF på denna Sonnar från 1937 - alltså det aktuella exemplaret, och en jämförelse med Planar 1,4/50mm T* av i dag.

/Peter Hennig
Det blir ju inte mycket bättre än så här. I alla fall inte vackrare.
Däremot hade ju Sonnaren pga assymmetrin större distorsion än Planarerna, så något kostade det ju att få bort reflexerna.
Ändå, faktum kvarstår. Bertele visste vad han gjorde, och han gjorde det bra.
Klart att Peter H kan ta strålande bilder när han har Zeissoptik! Fast det skulle inte förvåna mig om han tar bättre bilder än jag gör även med en lådkamera förstås.:-)

Inte för att jag förstår vad det är för fel med att de digitala kamerorna blir bättre och bättre, för det upplever jag att de blir. Det finns ju en hel del saker i dem som jag fortfarande inte är riktigt nöjd med. Som dynamiskt omfång t ex. Optiken är en annan femma, den har nog inte precis blivit bättre. Inte optiken för DSLR-kameror i alla fall. Kanske rent av sämre. Och det är ju väldigt tråkigt. Jag drömmer faktiskt om en Zeissglugg själv. Inte för att jag vet om den skulle göra mig till bättre fotograf, jag tvivlar på det. Men känslan!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg