Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 815 / Om refusering på Fotosidan, tex i Galleri FS.

 

 

 

Livets nödtorft! ;)

 

Har skrivit om det här för inte så länge se'n i en blogg, och undrade om inte Magister Jan Björklund skulle blivit mycket oroad just genom att det finns så många outbildade "fotolärare" här på Fotosidan! ;) ;)

För att lägga ut bilder för kritik, eller få kommentarer, utan att veta kompetensen eller erfarenheten på "fotolärarna" som synar det hela, det måste nog vara en liten chansning!?  ;)
För det är sannolikt bara fotointresserade människor, ofta väldigt trevliga och som i all välmening har synpunkter eller tyckanden om dina bilder här på Fotosidan!?

 

Färjeläget i Bodö.

 

Och vad gäller Fotosidan, så är det här ju en del av konceptet,  och vill man inte vara med så!  ;)

Men jag tror ändå det viktig att komma ihåg det här, och att se'n inte tappa sugen, eller ta illa upp, om en bild ligger okommenterad en längre tid, eller om man blir refuserad i nå't galleri någonstans! ;)

För så här hårt kan livet vara för en konstnär till och från, glöm inte det!  ;)

För allt är ju en smaksak!  Även vad gäller bilder tyvärr! ;)

 

 

Fiket i ....?  Just det, va någonstans?  Nå'n som känner igen det?

 

Min egen lösning, som jag också sagt tidigare, det har varit att ingå i en mindre grupp här på Fotosidan, en intressegrupp liksom, som Dogma 07 och Slussenbilder. Det gör att jag umgås med mer "likasinnade" fotografer, vi fotograferar liknande motivtyper, och vi träffas och fikar, utbyter erfarenheter och har utställningar ihop och då känner jag mig tryggare, både vad gäller med kommentarer och utan kommentarer!  :)

Och som jag även sagt tidigare, grunden är nog att man måste försöka tro på sin egen fotografi! 

Så gör det!  Tro! :)


/B


Ps.
Å vad gäller lärare och fotokunskap, så tror jag att det är bra att hitta någon/några bra bildföredömen som man gillar. Titta på hur dom fotar, och varför!  Alltså titta på bra fotografer både utom och inom FS. 
Men kanske mest utanför FS?   ;)

Men visst kan du lära dig matematik utan lärare, eller lära dig spela piano utan musikundervisning, eller lära dig hoppa längd utan instruktör,
men det tar nog väldigt, väldigt mycket längre tid att lära sig det då...
Så tror jag i alla fall!

 

Frisören vid Slussen

 

Inlagt 2010-08-15 19:44 | Läst 3305 ggr. | Permalink
Hej Bengt!Mycket bra inlägg.Jag fortsäter att titta på "Magister Bengts bilder"
mvh Rolf
Skolministern bör nog för tillfället vara oroad för andra saker fram till den 19 september men vem vet... ;) Kanske han kan tänka bra saker ibland också... men det ska jag inte spekulera för mycket i när förhoppningarna är rätt körda i botten ;)

Fiket - Jag gissar på Söderköping ;)

/Fredrik
Du har så rätt!

Om man tänker på bildkritik -- det är en väldig skillnad mellan att tycka (mer eller rmindre kritiskt) om en bild och att ge ett "läraromdöme" som hjälper fotografen att utvecklas. Den senare typen av omdömen har jag inte sett mycket av på FS. Tramsigt tyckande överflödar det av desto mer.

Jag är amatör på bilder, men professionell textkritik skulle jag kunna ge. Det är kanske bra att inte fotosidan handlar om språk och text, för det finns mycket att säga om hur det skrivs här. De flesta brukar inte tycka om att få synpunkter på hur de skriver. Men jag tycker faktiskt att det är mycket viktigare att folk sjunger ut med vad de har på hjärtat så gott de kan, än att de låter sig hämmas av att någon kritiker sitter och nagelfar deras subjekt och predikat.

Kanske är det samma sak bilder? Viktigare att vi visar våra bilder än att de uppfyller några krav som andra tänkt ut.

Det du säger om föredömen gäller för text lika väl som för bilder. Den som vill utveckla sig som skribent ska läsa mycket, och läsa författare som verkligen kan språket. Det finns inga genvägar till ett vackert skriftspråk, det är läsning och övning som gäller. Om kritik ska vara värdefull så måste den komma från en som verkligen kan sin sak och kan framställa den pedagogiskt. Det är säkert samma sak med bilder.

Det är tveksamt om fotosidan verkligen motsvarar de vackra pedagogiska visioner som skaparna av FS en gång uppställde. Men det är väl inte deras fel. Fast visionerna var orealistiska. Men vad spelar det för roll? FS är rolig. Men så stor att det inte skulle vara möjligt att jag som enskild användare gillade allt här.

Men jag gillar den här möjligheten att få dela mitt fotointresse med en massa andra människor som det är en stor glädje att få lära känna, om så bara via bilder och bloggar.
Om fotosidan lärt mig något, så är det att smak är subjektivt. Och det är bara att känna respekt för det. En bild, handlar ju igentligen inte om utrustning, inställningar eller så, utan just bilden. Och det är ju just som du skriver en smaksak. Subjektivt.

Sedan är ju kunskap, aldrig fel. Men...
Att gå in i enskilda grupper kan säkert va trevligt och givande för ens intresse. Men kanske också "begränsande". Likformighet...
Jag tror mer på på "the red pill". ;) Att se, annat, värdera, utveckla. Fast, man har sin stil, sin smak, sitt tycke.....

Eller som jag brukar säga..... "It's about taste, the rest i photography" :-)

Allt gott! /Peter
Svar från Benganbus 2010-08-17 10:31
The Red pill, det tror jag finns överallt, bara man söker! ;)

När jag va yngre, då måste The Red Pill vara mera klang och jubelförställning liksom, "Pang! Titta hit alla! Å titta på mig, jag går ju på sidan om i vardagen!"

Nu när jag är litet äldre, så upplever jag det nog litet mer subtilt i tillvaron,
det som kanske är The Red Pill i "verkligheten"!?
Så tycker jag i alla fall! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg