Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 809 / Leicaägare, är dom konservativa? Å då speciellt M Leicaägare!? Men ljusglimtar finns! ;)

 

 

 

Har funderat på det här en längre tid varför vissa fotografer håller fast vid en över femtio år gammal kameramodell!
Är det rädslan för en förändring som det handlar om, eller en generell vilja att bevara status quo in absurdum! Eller strukturkonservatism i sin yttersta prydno?`;)

Vi vanliga har såklart också saker vi inte vill ändra på direkten, utan kanske fundera ett tag, men efter moget övervägande så inser vi ju vad som är bra och framåtskridande och söker oss såklart dit.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Digitalkamera

Men att hålla fast vid en över femtio år gammal och i många avseenden mycket svårarbetad kamera, det väcker såklart funderingar hos de flesta av oss vanliga fotografer!

 

Se'n verkar det finnas ännu starkare inlåsningar i den här grupperingen,
tex när man inte vågar pröva ett annat objektivfabrikat på sin M Leica!
Utan måste ständigt ha ett onödigt skarpt original Leicaobjektiv!

Även vad gäller filmen så finns det även här sannolikt psykologiska inlåsningar! För vissa av de här fotograferna använder samma gamla typ av film oberoende av om det är sommar eller vinter eller natt eller dag!
http://www.kodak.com/global/en/professional/products/films/bw/triX2.jhtml

Undrar vad herr psykologen Freud skulle ha sagt om det här betendet!?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud


Nu är allt inte nattsvart som tur är, utan det finns ljusglimtar i mörkret, även om dom är få....
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvasar


För några av de här leicafotograferna, som fortsätter att använda en äldre M Leica, är ju fotokonstnärerer och fritänkare, och det förklarar användandet av tex en Leica M2 :)

En Leica M2, som är ett utmärkt fotokonstnärsredskap (för den som behärskar det) http://en.wikipedia.org/wiki/Leica_M2

Och här i M2-gruppen finns det ofta fritänkare som också vågar bryta mot andra tabun, tex det som att sätta ett objektiv av ett annat fabrikat på sin Leica M2:a!
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/s/data/19-35/s_35_18.html

Det är det här som kännetecknar fria konstnärerer! Inte att tänka rätt, utan att tänka fritt! ;)  Och att våga bryta gränser!  Även i bloggar! ;) Göra paradigmskiften liksom!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Paradigmskifte

Och att bryta sig loss från det konservativa kollektivet, för att våga gå egna vägar, ta det röda pillret alltså!  ;)
Och även att använda en gammal typ av film, men i ett högst konstnärligt syfte, och inte bara i ett tappert försök att stanna tiden!


Den här analysen är bra att ha i bakfickan då ni ser någon gå och fotografera med en över femtio år gammal fotoapparat! :)

För allt är inte bara svart eller vitt! :) Även om det verkar så vid första påseendet! ;)


Ha en fortsatt fin söndagskväll önskar Bengan

 

 Ps.
Å så kvällsmusik!
http://www.youtube.com/watch?v=6eByMZJ9ueA

http://www.youtube.com/watch?v=L9CjfpWq3M8

 

Inlagt 2010-08-08 21:17 | Läst 3323 ggr. | Permalink
Jag älskar min M2:a, den följer med nästan precis vart jag går (och pinsamt nog har den tillbringat en hel del tid på nattduksbordet också) men jag måste säga att jag lite grann börjar fundera på att byta ut den mot en M4:a. Varenda jacka och tröja jag har, har märken eller noppor efter det ganska vassa framdragningsvredet. Visst, det är snyggt och framförallt sjukt skönt att använda, men det är ändå inte särskilt praktiskt.

Johan

ps. Den svarta M3:an med 'lux 50 - något du hittat i samband med röjningen i källaren? ;) ds.
Svar från Benganbus 2010-08-08 22:33
Det går att sätta på ett M4-vred på en M2:a! Funderar på det själv! :)
/B
Ps. Önskar att jag hittat den svarta M3:an i källaren... ;)
Nä inte är Leica-fotografer konservativa.... Men det vissa M-Leica-fotografer som faktiskt är lite konservativa. Och man brukar känna igen dem på att de inte helt har insett att M-Leica i dag är en digital kamera.
;)
Svar från Benganbus 2010-08-08 23:07
Det sägs ofta att den e digital numera,
men jag känner mig inte riktigt mogen för att byte ännu! ;)
/B
Bäste Bengan! För första gången ser jag här i din blogg en mycket mild, och en försynt vädjan om hjälp för ditt missbruk! (Leica addiction). Det är nästan desperat... hjälp mig! Hur ska jag bli fri från mitt beroende? De här produkterna från Wetzlar resp. Leica AG, Solms ger dig ingen ro. Fotograferingen blir lidande, vännerna lämnar dig, sinnesfriden bleknar. " Vad ska jag ta mig till", verkar du säga. Mitt råd: Ta det lugnt. Plocka upp en Agfa Isolette ur lådorna eller en Kodak Instamatic. Gåt ut i lokalsamhället vid nån järnvägsbrygga och skapa bilden av närsamhället.
Svar från Benganbus 2010-08-08 22:58
Det värsta är att jag nog har nå't sånt liggande i källaren...
Isolette och instamatic alltså! :)
B)
Nu var ju inte Sigmund Freud psykolog, utan psykiatriker i grunden, sedan utvecklade han psykoanalysen. En skitsak kan tyckas men för de av oss som är i branschen en monumental skillnad. Lite samma sak med Leica M faktiskt, någon som är ytligt bekant med fotograferande kanske skulle tycka att det verkar korkat att inte använda en digital kompakt med superzoom och jpeg-bilder. Är man hyffsat erfaren och har ambitioner att dels knäppa bra kort, dels att få det slutresultat man vill ha, finns det inget bättre verktyg än en Leica M laddad med favoritfilmen, vilken det nu är. Det är som livet självt, det finns inga snabba fixar. Terapi tar tid, bra fotografi tar tid, och det finns en lustfylld dimension just i det att det tar tid. Konservativ vet jag inte om jag är, kräsen och perfektionistisk är jag däremot absolut, i min fotografi. och hitills är det nästan bara Leica M som lyckats leva upp till vad jag kräver av en, för mig, bra kamera.

Leica M4, M6 och Mamiya 6. Laddade med APX100, Fp4 eller Tx är ren livskvalitet. Dyrt, onödigt, tidskrävande och alldeles underbart;-)
Svar från Benganbus 2010-08-09 20:16
Tack för faktakoll Jan! Det är så här man blir allmänbildad!
Och håller helt med dig, "det finns inga snabba fixar".
(Vare sig i vanliga relationer eller fotografiska)
/B
Det är som en cykel. En velociped. Trots gott och väl 130 år på nacken i sitt "slutgiltiga utförande" ser den ungefär likadan ut idag, och funkar lika bra.
Ska man bara ta sig från A till B (alltså om vi ser bilden som den tillryggalagda sträckan) så behövs inte 27 växlar, fjädring och kolfiberfälgar. Det blir lite stretigare utan, men kanske är färden istället trevligare. Får högre kvalitet:-)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cykelns_historia
Svar från Benganbus 2010-08-09 20:21
Fast har man svarteloxerade Campagnolo Super Record grejer runt om på en italiensk handbyggd racerram, så tycker jag cykelturen går litet lättare liksom... ;)
Ungefär som när man fotar med en M Leica, det går lättare där med! ;) :)
B)
Svarta skall ju de gamla Leicorna vara, och avnötta in på bara mässingen! Men de avnötta mässingspartierna ser väl så mörka och oxiderade ut?! Använder du inte dina burkar Bengan?

/Peter Hennig
Det är väl så. Vi präglas alla av det vi använt mycket i ett tidigare skede. Det kan vara LP-skivor, folkvagnar, eller M-Leica. Själv är jag ju mycket förtjust i Nikon FE2. Analog, om än elektronisk.
Att rebelliskt tänka fritt kan ju också vara att sätta en J-12:a på en Nikon S, eller en NIKKOR-P.C 1:2 8.5 cm på Leican. :-)
Nja.... Nikons mätsökarbajonett och Contax/Kiev bajonetten är bara skenbart lika. Det går att sätta på gluggarna korsvis, men det är inte samma utväxling på gängan. En Jupiter 12 2,8/35mm går väl rimligt på en Nikon S - på grund av det stora skärpedjupet. Längre brännvidder funkar inte.

/Peter Hennig
Hej Bengt! Är det inte på sin plats att berätta att det är Elliot Erwitt´s gamla Leica, den som är mer gul än svart? För övrigt anser jag att han snarast ska ha hasselblads pris.
Hälsningar Jan Kw
PS Planket på lördag 14 aug i Göteborg. DS
PPS Söndag 22 aug är det 102 år sedan Henri C-B föddes. Gå ut på sta´n med en kamera och hedra hans minne! Jag gör det för tredje gången. Låt det bli en tradition! DS
"Fast har man svarteloxerade Campagnolo Super Record grejer runt om på en italiensk handbyggd racerram, så tycker jag cykelturen går litet lättare liksom... ;)"

Fast det är ju samma sak som att kameran har en massa fräsiga funktioner, just för att det ska gå "lättare":-) Jag tänker precis tvärtom.
Svar från Benganbus 2010-08-11 18:30
Kan väl såklart låta litet fräsigt på håll... ;)
Men det finns en känsla även här, då ramen är specialbyggd,
hjulen har jag ekrat upp själv, olika beroende på vilka vägar, låg eller högfläns.
Campadelarna har jag plockat isär och lämnat till en firma för eleoxering...
se'n satt ihop det hela...
HPD liksom! ;)

Visst kanske det e fräsigt...
Som en M Leica med udda handgrepp och ett Sonnarobjektiv.... :)
En växel på cykeln? Det är som en fix slutartid. Hur kul är det? För övrigt kom den senaste viktiga uppfinningen på cykeln 1896. Frihjulet. Lite bättre än att sätta upp fötterna på ett par stödpinnar.
För övrigt tycker jag inte vi ska gräla om cykling. Det är en njutning i klass med att krama av femtondelen på Leican. Och det mest energisnåla sättet att ta sig fram på jorden.
Svar från Benganbus 2010-08-11 18:36
Har hojat på riktigt sedan 1946 eller 1947...?
De e ett njutningsmedel det också! :)
/B(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg