Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 796 / Döden, katastrofer och kaos är själva livets vagga...

 

 

Förr i världen brukade jag ofta lyssna på programmet Sommar i P1.
Nu har det blivit en gång i sommar, och det var idag.

Det var när jag läste DN i morse när jag såg vem det va sommarpratare i dag,
då visste jag, idag skall jag lyssna!

Sommarpratare var Ulf Danielsson (professor i teoretisk fysik)
"Mitt sommarprogram kommer att handla om tillfälligheter" säger Ulf.
"Hur slump och tillfälligheter styr livet, och universum"

Ulf talar även om det personliga livet, där människor dör, där relationer förändras.....
Varför..!?
Är det också bara en slump? 

Här kan du lyssna
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=3713652

Programmet går även i repris i kväll 22.12 i P1.

/Bengan

 

 

Inlagt 2010-07-22 15:09 | Läst 3546 ggr. | Permalink
Tänk att en professor i teoretisk fysik sopar ihop slump- och tillfällighetsbegreppen på det sättet! Det stör mig verkligen. Slumpen, i naturvetenskaplig mening, har (som jag ser det) inte ett dugg med "tillfälligheter" att göra. Det är den mönsterbildande principen i kosmos, den som skapar vintergator, solsystem -- och liv! Titta på de stora sammanhangen, där slumpen råder! Där finns alltid någon form av meningsfullt mönster. Om man inte ser det i det lilla, så framträder det i det stora.

Jag hör människor säga "bara slump". Vaddå bara? Jag förstår att ett sådant uttryck kunde växa fram som invändning mot idén om att det är pappa Gud som sitter där och spakar. Men det finns inget "bara" i slumpen. Det finns ingenting som är så missförstått i det moderna naturvetenskaplig språket som slumpbegreppet. Om herrar fysiker m fl satte sig ned och analyserade semantiken och de filosofiska konnotationerna i slumpbegreppet skulle de inse det. Men det passar dem inte, eftersom de älskar att se människan som en lekboll för krafter utanför hennes kontroll. Som om detta synsätt är deras metod att hämnas på de religiösa fundamentalisterna. Men det är bara barnsligheter.

Fast jag är ändå inte säker på Ulf Danielsson ser det så. När han blir ställd mot väggen blir han mer nyanserad. Jag tror inte att han har tänkt färdigt. Men hans naturvetenskapliga skolning tvingar honom att tycka saker som kanske djupare sett inte är sanna för honom. Hela idén är ett paradigm, varken mer eller mindre. Sina paradigm ska man alltid vara misstänksam mot.

"Tillfälligheter", det är ett ord från vardagsspråket, som bara säger att man inte väntade sig det som hände. Bakom en skenbar tillfällighet kan mycket väl ligga ett orsakssamband.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg