Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 778 / Ordningen kryper närmare...?

 

Tillfrågad. (Om jag fick ta en bild alltså)

 

Läser DN och SN på morgonen (som vanligt) och kom ihåg att för några dagar sedan så va det också något intressant i tidningen!

Alltså, då skrev Magadalena Ribbing i DN om "Bilder på nätet".
"Sommarlov och semester brukar betyda bilder – foton som man tar själv men också foton som andra tar och där man finns med, kanske ovetande. Plötsligt är ens bild ute på nätet, Facebook eller annat. Vem som helst kan se var man har varit, vad man gjorde, vem man var med, hur man såg ut. Precis som att vara avbildad på en affisch uppsatt på synliga platser överallt."

Här är artikeln.
http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/07/04/etikettspalten-bilder-pa-natet-7686

Det här tangerar den ständiga debatten om "konstnärens frihet", eller för att hårddra det hela med en följfråga, hur skall då samtiden kunna dokumenteras om man måste fråga alla?

 

 

Obs, personen är inte tillfrågad om att vara med på internet...

 

 

 

Personen inte tillfrågad..

 

 

 

Inte tillfrågade..

 


Nu skulle jag kunna raljera med att säga att vi får väl ta våra "dokumentärbilder" för framtiden där människor är uppställda och har godkännt att jag tar en bild av dom om en stund. När dom hunnit kamma sig! ;)

Det blir som en teater, eller som att uppträda i Tv liksom. Med smink å sån't. Inte så mycket dokumentärt alltså, även om det är direktsändning! ;)

Men vi är inte där ännu, men... 

Jag är själv litet indragen i det här till och från då jag tar bilder till turistbrochyrer. Beställaren vill numera att jag får ett skriftligt godkännande av personer som kan identifieras på bilden.

 

 



Naturbilder borde vara Ok för framtiden! ;)
Men man kanske ändå undrar då dom ser alla naturbilder ", "Var fanns alla människor?" "Å vad gjorde dom?"

 

Nu finns det ju fortfarande andningshål :) som tidningsutgivare och som "fotokonstnär".  ;)
Så mina utställningsbilder är "fria" än så länge! ;)

Så på mina egna bilder kan jag visa människor på sta'n som dom är i verkligheten. Utan smink å PhotoShop å sån't! ;)

 

Så här kan jag se verkligheten! :) Och utan att ha fråga om jag fick dokumentera det hela och visa upp! :) 

 

Men vad ordningsmän/politiker/skribenter ofta inte tänker på när dom kommer med olika förslag/tyckanden, det är att vi då kanske närmar oss samma planhalva där de länder som vi kritiserar för sin yttrandefrihet befinner sig. 

 

I dag i DN  finns även en artikel om vad regeringens beslut vad gäller statliga bidragen till kulturtidskrifter kan leda till. (Står att läsa om i dagens DN alltså)
"Att makten tidigare gav utgivningsstöd till sina kritiker har varit den Svenska domokratins signum. Vi har varit överens om att det inte skulle vara pengar som bestämde vem som kunde komma till tals i Sverige".

Nu är det nya tider,
men visst får kulturen stöd, "Lyrikvännen, Nutida musik och Teatertidningen ligger nog bra till" enligt skribenten i DN.

 

Så är nuleget i Konungariket Sverige!
"Leve konungen och fostervattnet!"  som någon sa i ett Tv-program på 1960-talet.. 

Och vem vet, så kanske det blir litet mer "ordning och reda" framöver,
och inte så mycket tjafs! ;)

Så passa på att dokumentera nutiden nu, Carpe Diem, för om framtiden vet vi inte ett dugg, bara att den sannolikt ändrar inriktning...!? ;)

/Bengan

 

 

Ps. Här är nedan är en framtidssäker dokumentationsapparat från 1960-talet!

 

 

Inlagt 2010-07-07 08:16 | Läst 4063 ggr. | Permalink
The times they are a changing. Finns mycket trender i tyckande och i fotograferande, men bilder på människor i vardagen håller för evigt.
Ribbings åsikter ger jag inte mycket för, oavsett vad hon pratar om.
Men det du tar upp, på ett mycket bättre sätt än henne, är intressant och viktigt. Jag tror att det kommer att ta ytterligare en tid innan vi har vant oss hur vi vill ha det. Anonymitet, integritet, publicitet, idolskap, trakasserier m.m. -Allt väller fram i en vild ström. Lite krasst kan man säga att det var bättre förr, före internet. Men nu har vi det, vilket är bra tycker jag. Vi måste bara vänja oss vid hur det ska användas.

Hur vi ska använda oss av våra kameror tycker jag vi har vetat länge.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Benganbus 2010-07-07 23:01
Såna här grejer, som det som sker på Facebook, brukar tyvärr ge ordningsmännen fler anhängare...
Å dom brukar ha dålig koll på vad som e vad....
/B
Vi har ju en frihet i Sverige att vara och röra oss på offentliga platser och där med också att avbilda och fotografera de människor som rör sig där oavsett om de är privata eller ute på officiellt uppdrag. Och det är en frihet vi ska värna om. Men samtidigt tycker jag att vi som fotograferar i offentliga miljöer också har ett ansvar för de bilder som vi publicerar så att de inte kränker eller utsätter någon för obehag. Det är givetvis självklart.
/John-Erik
Vi måste hålla gluggarna öppna så vi inte endera dan får fotograferingsförbud på allmänna platser! Det är märkligt vad en del är rädda för att bli fotograferade. Men de har väl något att dölja...
Svar från Benganbus 2010-07-07 10:42
Vi influeras på gott och ont av företelser från andra länder.
Så det gäller att veta vad vi har, och veta hur det fungerar, annars kan vi lätt bli bortdribblade!
Tryckfrihet, Meddelarfrihet, Mötesfrihet, Yttrandefrihet och inte att förglömma Allemansrätten tror jag börjar att urholkas då många får sin samhällskunskap via Tv..!?
Å tyvärr så finns det nog ett litet allvar i mitt påstående...
/B
Fina tidsdokument du har, Bengan. Jag läste lite i artikeln, och jag ser inte själva fotograferandet som problemet, utan mer Facebook (som håller på att bli ett gigantiskt register över vad människor gör, tycker osv). Där publicerar man bilder, och "taggar" dem med för- och efternamn på de personer som är med på bilderna. Och det ser jag som värre än att lägga upp den här typen av bilder som du visar här i bloggen, där personerna inte är medvetna om att de är fotograferade. Men visst ska man vara försiktig med vad man publicerar för bilder, så att man inte kränker människorna som är med på bilderna. Jag kan ibland tycka att man ser den typen av bilder i gatupoolen, tyvärr.
Svar från Benganbus 2010-07-07 22:41
Min misstanke är att Facebookarna lätt kan förstöra för oss andra...
Såna här grejer svämmar lätt över liksom,
och sedan kommer ordningsmännen och ropar på lag och ordnung över hela linjen! :)
/B
Jag tror att många som skriker om restriktioner och förbud inte riktigt har tänkt klart innan dom reagerar, folk tenderar att ryggmärgsreagera. Och den egna eventuella kränkningen finns alltid där i universums mitt, fan går det att göra något i dag utan att kränka någon!?

Smoliansky svarade en journalist jäkligt bra på frågan: Varför man inte frågar först?
- Nej det går inte, jag är bara intresserad av bilden innan jag finns! Efteråt kan man snacka.

-affe
Svar från Benganbus 2010-07-07 22:45
"Ingen tar skit i de lättkränktas land"
av David Eberhard ;)
"Tryckfrihet, Meddelarfrihet, Mötesfrihet, Yttrandefrihet och inte att förglömma Allemansrätten tror jag börjar att urholkas då många får sin samhällskunskap via Tv..!? "

Intressant läsning och jag håller med, vi närmar oss hårdare tider gällande t ex det som står ovan, men det som är det lite underliga är att det som kallas sovjetstat, där pressfrihet osv inte existerar införs av höger regeringar(du vet dem som pratar om frihet) runt om i vår värld,, oftast sakta och säkert lite i smyg, så som Italien eller Ryssland och dem som försvarar pressfriheten osv är oftast dessa galna kommuniströdingar, sossepack och vänstergalningar, du vet dem som gav oss röst rätt osv...

Det är en mycket intressant debatt det här, det stora hela dvs och sen så är det väl bara om man ska använda bilderna för kommersiellt bruk som man behöver fråga?
Svar från Benganbus 2010-07-07 22:56
Den viktigaste friheten i dag, som det verkar, de e konsumtionsfriheten!
Det andra, vad det nu hette, de e gamla och överspelade grejer! :) ;)
Konsumenter i alla länder, förena eder!
B)
Ribbing väcker en svår fråga, och hon behandlar den alldeles för ytligt. Enda förtjänsten med hennes debattinlägg är att hon inte ropar på lagstiftning och förbud.
Svar från Benganbus 2010-07-08 08:47
Förfinad retorik, kan ändå få oönskade konsekvenser..
Tänk på Markus Antonius.. ;)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg