Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 754 / Ett varningens ord om M Leica än en gång!

 

 

Leica M6 har faktiskt exponeringshjälp, bara man vet var man skall mäta!


Jag märker att det finns ett intresse för analoga mätsökarkameror, och då gärna en M Leica, även i den digitala eran.

Men det borde ju vara tvärt om, nu när man kan få en modern och mycket kompetent kompaktdigitalkamera för samma pris som man betalar för en begagnad Leica M2.

 

 

Gammalt (och öppnat) Leica M2-hus..


Och den moderna digitala kompaktkameran är avsevärt mycket lättare att fotografera med, och man får fram bilderna mycket fortare, och den moderna digitalkameran är ofta mindre, så vad är då problemet?

M Leican kräver även mer fotografisk kunskap, tex man måste ofta balansera exponeringen om det är stora ljusskillnader i motivet, och kameran rymmer som max c:a 38 bilder, sedan måste man byta film och det tar ett antal minuter, och man kan inte heller kontrollera om bilden blev bra strax efter tagningen, och M Leican har heller ingen autofokus, och den har endast ljusramar för bildbegränsningen, mao man får inte lika fin sökarbild som på en modern SLR eller som på skärmen på en digitalkamera....

M Leican e en ganska enkel fotoapparat,
så kan man nog sammanfatta det hela!

 

 

 


Men utan att göra någon djupare analys till det analoga M Leica-intresset, så vill jag ändå varna nya intressenter för den här "aficionado"-kameran!

För den är speciell, det är inte bara att trycka på knappen så ställer den in avstånd och rätt exponering, utan här får fotografen sköta mycket av tankearbetet själv.
Och det underlättar om fotografen har fotografiska grundkunskaper om man funderar på att skaffa en M Leica!
För det här är ingen instegskamera! ;)

Så M Leican är som de flesta förstår, en udda (och litet egensinnig) och en säregen fotoapparat, men mycket hållbar, för den håller nog i en femtio år, och perfekt om man vill köra Sunny 16 och hyperfokal!
Men det är den här enkelheten i kameran som kräver ett visst kunnande av fotografen.

Och så är det ofta en gubbkamera, tänk på det! ;) 


Så hur som helst, så låt er inte bländas av allt M Leica-snack här på Fotosidan, för allt beror även till syvende och sist på vem som står bakom kameran!
De e som vanligt alltså!

Och har du en gång skaffat en M Leica, så kan det vara svårt att lämna den kameratypen, man kan bli beroende liksom! ;)

Så fundera några gånger extra innan du tänker skaffa en M Leica!

Ord i all välmening alltså! :)

/Bengan

 

Och som här, ingen exponeringshjälp alls i kameran, bara en extern Sunny 16! :)

 

Inlagt 2010-06-14 09:25 | Läst 4031 ggr. | Permalink
En annan som väcker uppmärksamhet är Rolleiflexen. Men den är ju svårare att missa då den är större... Och den ställer samma krav på maskinisten!
Tja - det är väl det där gamla vanliga, att det är kul att göra saker och ting själv. Kan det vara en hobby att trycka på en knapp?
Svar från Benganbus 2010-06-14 19:13
Å få tänka själv, de e heller inte så otrevligt! ;)
/B
Varningen är på sin plats! Man får vara lite udda, mer av en fotografisk poet än en person som ägnar sig åt fotografisk prosa för att M-kameran ska vara det rätta. det gäller för väl egentligen all analog fotografi. Så är det i alla fall för mig. Det blir mycket digitalt, men det svartvita, och mörkrummet har jag kvar i alla fall.
Svar från Benganbus 2010-06-14 19:14
Gillar din poesi/prosa förklaring! :)
/B
Ja man får se upp. En M-Leica är också beroendeframkallande. Vill gärna bli mer än en....
Svar från Benganbus 2010-06-14 19:15
Vi kan tala om nå't annat va? ;) :)
/B
När priset är det rätta så ska man slå till, tänka kan man göra senare :) Jag är numera ägare till en M Leica och ett litet smidigt tyskt Summicron (utan ASPH)! Det gäller som sagt att man kan hantera fotoapparaten för Leicor är riktigt svårflörtade men när allt stämmer så blir det nästan magiskt :) Leican ska jobba i team med min Lumix GF1 och objektivet ska även få extraknäcka som ett kort ljusstarkt tele på Lumixen när så krävs!
//Chasid
Svar från Benganbus 2010-06-14 19:12
I som här inträden.. ;)
Välkommen till de förrycktas skara! :)
B)
Hej!
Nej, Leica M är ingen instegskamera. Det är en utstegskamera i det verkliga fotografiska livet där ljus och bländare ska samverka för att måla tillräckligt mkt ljus på filmen. Där balansen mellan rätt och fel mängd ljus är hårfin, där man finner glädjen och utvecklar sina sinnen.
mvh
Forever "one step forward" där man skyndar sig långsamt.

mvh
Morgan Larm
Svar från Benganbus 2010-06-14 19:20
Kul och intressant beskrivning, "Utstegskamera"! :)
/B
Hej,
Håller med Mikael Good i kommentaren ovan.
Några bra Leica-objektiv på Lumix GF1 digitalt och M Leica med samma objektiv analogt. Bara att skifta, lätt och smidigt.
Sommarhälsningar Ronny Persson Helsingborg
Du har definitivt avskräckt mig från att använda en Leica analog kamera... Trodde du på det påståendet? Nej, kan väl tänka mig detta! Jag var på Öland för ett par dagar sedan och fotograferade med en Hasselblad och en Leica M6. som jag funderar på att köpa, vi får väl se vad kameran (Leican) levererar... Hade tänkt att komma hem med en Leica l f men så blev det inte, jag satsar nog på en M6.

M2:an som sorgligt nog ramlade i gatan och X1 som sorgligt nog ramlade i gatan har för tillfället ersatts av en nyrenoverad RICOH GR ll, som förhoppningsvis klarar sig från att ramla i gatan!

För övrigt så tycker jag att Leican är en instegsmodell ;-)
Svar från Benganbus 2010-06-14 19:21
Vad gäller avskräckning, man gör sina tappra försök! ;) :)
/B
Köp inte gammalt. Var inte teknikfientlig. Skaffa dig en fotoapparat som sparar tid och som ger fantastiska resultat på armlängds avstånd. Film verkar suspekt och en digitalsensor ger dig bra resultat gång på gång. Välj bort krångel. Säg ja till ny teknik. Köp nytt!
;)
Hmm, är det någon som försöker dumpa andrahandsmarknaden här? Påminner lite om de där artiklarna som brukar dyka upp i DN när någon journalists barn skall köpa lägenhet...
Svar från Benganbus 2010-06-16 21:22
Que? Som någon säger... ;)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg