Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 703 / Ïðîïàãàíäà "Þïèòåð-12 è M Leica

 

 

 Så här skulle texten egentligen ha sett ut i rubriken! 
Пропаганда "Юпитер-12 на M Leica  

 

 

Här kommer några bilder till tagna med det utmärkta gatufotoobjektivet Jupiter-12! Som jag skrivit i några tidigare bloggar så är den här optikkonstruktionen från 1930-talet, och gjord hos Zeiss för Contax och uträknad av Ludwig Bertele.
Optiken hette Biogon (1:2,8/3,5 cm) hos Zeiss och är en Sonnarkonstruktion.

När optiken togs över till Sovjet kom den att heta Jupiter-12 efter några år.

 

 

Å visst tappar optiken litet kontrast i motljus som på den här bilden, men jag tycker den klarar sig hyffsat bra ändå. Å på den här optiken finns ingen Multi Coating å sån't, utan bara en enkel antireflexbehandling, men det verkar ju funka bra ändå!

Då optiken var konstruerad innan antireflexbehandlingens tid på 1930-talet, så försökte man konstruera optiken med så få fristående linsgrupper som möjligt, och när man sedan fick tillgång till antireflexbehandlingen, så blev det ganska bra.

 

 

Ni som kan er fotohistoria, ni vet var det här är!
Och det var en annan tid, när fotograferna hängde mer bilder utomhus liksom! ;)

 

 

 

Men nu är det en annan tid, med masskommunikation, massrörelser och bilder på internet!   ;)

 

 

 

Längre ned på gatan fanns en portal som fick mig att tänka på en annan portal...

 

 

/Bengan

 

Inlagt 2010-04-26 12:29 | Läst 4364 ggr. | Permalink
Propaganda för återvinning. Och vilken vinning sen! Underbara bilder med historisk touch. Skateboardåkarens telefonerande är osannolik och samtidigt så närvarande. Portaler och vägkorsningar betyder så mycket mer också när mätarställningen visar på siffror över 21.
Youth is wasted on the young.
Objektivet är trots allt sekundärt när en skicklig fotograf träder fram istället!
/H
Jag förmodar att du tänker på portalen "Arbeit macht frei" vid ingången till Auschwitz. Den som stals men som sedan återfanns i norra Polen. Ett antal personer är gripna, bl a en svensk, och rättegång pågår. Det ger en viss känsla att träda in under portal tycker jag. Har vi inte för få portaler egentligen?
Apropå Lilla Mejtens gränd; Jag hoppas det blir en Planketutställning i sommar. Jag missade fjolårets för då var jag till Taxinge slott och tittade på Bella Picturas utställning. Och fikade förstås!
Bilden på skejtaren är fin med härligt djup.
Som vanligt säger jag suckande, kunde jag göra sådana svartvitbilder vet jag inte om jag skulle bry mig om färg.
Bengan, ge inte upp Planket bara för nåra ungdomar har testat litet olika grejer där de senaste åren! Dom tröttnar nog snart; sista året var det ju rätt avslaget om man säger så. Varför inte "samla styrkorna" av bloggare och fotografer på Fotosidan och andra ställen och ta tillbaks Planket! Reclaim the Plank!(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg