Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 700 / Varför fotograferar du? Bra fråga...!?

 

Fick den här frågan under radiointervjun, och tyckte jag svarade på den, men nu blir jag mera osäker, för jag vet ändå inte riktig, för det här e svårt! ;)

 

 

 

Det känns som jag alltid har fotograferat, och det har gått bra, tills någon frågar! ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jag vet nog inte riktig säkert varför jag fotar, jag kan i alla fall inte säga det tvärsäkert liksom, eller göra någon "konstnärlig" utläggning, utan jag fotar då jag ser något intressant,  jag använder min kamera som en slags anteckningsbok alltså...

Ok, så här är det nog, tills någon frågar nästa gång!  ;)

/Bengan

 

 

Inlagt 2010-04-22 17:08 | Läst 4730 ggr. | Permalink
Det där med varför man fotograferar. Det kan bli en intressant psykologisk resa om man börjar gräva i det... Men jag gillar ditt konstaterande:
"Det känns som jag alltid har fotograferat, och det har gått bra, tills någon frågar..!"
:)
Går det egentligen att svara på en sån fråga. Jag har egentligen ingen aning och samtidigt vet jag precis.
Jag fotograferar nog för att jag inte kan låta bli..../PE
Det är skojigt att höra om varför folk fotograferar. Varför fotograferar t ex du? :-D

Jag har gjort det sedan jag var grabb, och ingen har någonsin frågat mig varför, bara jag själv. Men jag har ett svar: jag ville så gärna kunna göra bilder, helst med penna eller färg och penslar. Men jag kunde inte, det blev bara kludd hur jag än ansträngde mig. Så fick jag en kamera i handen, och plötsligt kunde jag!

Så nästa fråga är förstås: Varför ville jag göra bilder? Ja, det vete f-n. Men lusten finns kvar. Mitt problem på senare år är att jag tycker att så många andra gör så jättebra bilder. Det är en sådan otrolig bildflod numer, så det känns nästan odrägligt banalt att göra bilder. Fast å andra sidan, det finns så otroligt många människor som öppnar munnen och pratar. Ändå upplever jag det inte som banalt att samtala.

Det måste ha att göra med att uttrycka sig, att yttra sig. Det kan man göra i både ord och bild, och på många andra sätt. Det är något fundamentalt mänskligt, vi är gjorda sådana.

Så kanske det är onödigt att fråga.
Börjar man fundera så kan man bli sittande länge (och helst med några likasinnade och en flaska vin). Säkert finns det en massa psykologiskt djuplodande förklaringar om att man vill distansera sig från sin omgivning genom kameralinsen och sånt, men räcker det inte att konstatera att man gör det för att man trycker det är kul? Det är väl ingen som frågar varför man tycker om att cykla tex? och det är ju också kul.
Svar från Benganbus 2010-04-22 21:27
Problemet är att jag också cyklar och har även fått den frågan! ;)
Kanske sättet man utövar aktiviteten på lockar till frågan..? ;)
B)
Hm, det låter ju lite trist. Varför skulle någon ifrågasätta att man gör något som man uppenbarligen gillar? Är de avundsjuka? Eller kanske sugna på att göra det själva, men inte riktigt vågar?
Jag blir ofta glad när jag kommer hem och läser in bilderna i datorn och börjar granska dem. Den omedelbara återkoppling som är möjlig med den digitala tekniken har betytt mycket för min egen nytändning. Ett annat motiv är att andra människor ser mina bilder och berörs, det kan vara vänner eller medlemmar på fotosidan eller andra platser på nätet. Det tredje motivet är att jag blir en mer skärpt betraktare. Att gå runt med kameran liknar lite att vandra med ett barn eller med någon som man är förälskad i och vill visa en del av världen för.

Sedan gillar jag också Winogrands tanke. "Jag tar bilder för att se hur världen ser ut när jag har tagit ett fotografi av den."(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg