Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 672 / En bra glugg till en M Leica!

 

 

 

Men att föreslå en bra glugg till en M Leica, det kanske inte är så lätt som jag först trodde efter att jag skrivit rubriken. Bara den lilla stunden det tog att formulera den första raden gav mig en hel del tankar om olika objektiv, och inte minst, att M Leica ägare är litet speciella...tyvärr sannolikt även vad gäller objektiv!  ;)
Annars så köpte man nog inte en M Leica! Förryckt e ett annat ord...

Ok, till saken, objektiv var'e ju!

För att starta enkelt, eller dogmatiskt, så universalutrustningen för en M Leica var och är nog en 35 mm optik!? Och som förstavalet så va det nog Summicron 1:2/35mm. (och en rulle Tri-X i kameran, och några rullar i fickan såklart, så sa ju "överheten" förr)

Och åren gick och man fotograferade allt möjligt utan större problem!

Men sedan händer något!

Osäkerheten kommer in i bilden med hjälp av skickliga marknadskrafter!!!!  ;)
"Om du skall ta ett porträtt, då måste du ha ett porträttobjektiv fattar du väl!?"

Och så fortsätter det hela, människorna blir mer och mer osäkra på sitt eget kunnande och sin egen kompetens, så försäljningen av olika objektiv och tillbehör ökar såklart lavinartat!! :)

Jag skall inte nämna nå't om ansiktsigenkänning å sån't!  ;)


Hur som helst, för att försöka återkomma till "En kamera och ett objektiv"
å blir jag litet avundsjuk på några juniorer  som jag träffar då och då
och som envisas med att fortfarande bara fota med sin analoga M Leica och ett 35 mm objektiv...
Det finns hopp för mänskligheten!! ;)

Men för att försöka komma till sak som sagt, så tycker jag ett 40 mm är ett bra alternativ till 35 mm. Jag har haft en Summicron 40:a och det funkade utmärkt och har nu en Voigtländer 40:a på ljustyrka 1,4 och den funkar också utmärkt.

Så ett bra optiktips för en M Leica är även ett 40 mm! :)

/Bengan

 

 

Ps. Men jag har filat i bajonettfattningen på min 40 mm så 35 mm ramen speglas in i sökaren...  :)

Inlagt 2010-03-30 12:01 | Läst 8692 ggr. | Permalink
Själv väntar jag på en Jupiter-12:a. Det ska bli kul att testa brännvidden ett tag, även om jag är medveten om att J12:an inte är det ultimata på en Leica M6. En vacker dag blir det nog en Voigtländer-35:a. Gärna pannkaksmodellen.

/Johan
Jamen, sådär ska ju en M4-2 se ut. Med ett objektiv på alltså. Idag får vi se om något av mina bud går in. Hälsar /Claes
Hej!
Fick hem min Leica M4 från kameradoktorn. Ridån hade släppt och har limmats om. Ett vanligt fel på M4 enligt reparatören. Nu har han blåst rent och smörjt kameran så nu är det bara att tuta och köra. Har en Summicrone cromad 2.0 på..... 50 mm.

mvh
Morgan Larm
Ska bli kul att börja dra fram filmen.

Min Leica M3 gav jag till lillebrorsan så att han också kan börja fota med Leica.
Har lp-foto slutat sälja objektiv osv? har dem helt gått över till auktioner? Skulle precis gå in och kolla vad dem tog för voigtländer 35/1,4(nokton?).
LP Foto koncentrerar sig på en utökad auktionsverksamhet. Det jag har hört är att Peter Gustafsson på Wibergs Foto står redo att ta över Voigtländer - han är ju redan specialiserad på Leica. Han säljer även Zeissobjektiven i M-bajonett. Satt just i dag och fikade hos Peter och tittade på Zeiss Biogon 28mm och 21mm - extremt fint utförande som leder tanken till Leitz 1960-talsproduktion. Den som tänker köpa Leica, Zeiss, eller Voigtländer i M-bajonett kan gå till Karlavägen och snacka med Peter.

/Peter Hennig
har du haft några "focus shift"-problem med ditt objektiv? verkar vara en del sånt om man läser på diverse forum om just CV-objektiven som är lite ljusstarkare
Svar från Benganbus   2010-03-30 22:05
Något sånt har jag inte sett...
(Men jag har nog inte kollat så noga)

Här en några bilder tagna med Noktonen 1,4/40 mm.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1216240.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1229429.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1216251.htm
Någon Leica har jag inte, och om det mot förmodan skkulle bli någon, så lär det bli X1 (eller en senare motsvarighet). Men det är ändå intressant det här. Nämligen funderingarna kring brännvidd.

Så 35 mm är ett slags universalval för Leica? Varför inte, men jag skulle alltså snarare satsa på 40 mm, precis som du säger. För mig har det varit lätt att lyckas med 40 mm. 70 eller 90 mm är väl bara intressant för den som har porträttstudio? Men då är det ju inte fel.

Om jag, som sagt, hade en Leica :-)

Sedan är ju frågan om inte den där 35 mm ändå är det smartaste valet.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg