Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 666 / Att hinna komponera bilden i gatufoto!?

 

Har funderat på om jag komponerar bilden i gatufoto eller om jag bara trycker av. Tänkte på det idag när jag tog en bild. Och på andra bilder jag tagit tidigare. Och tror faktiskt att jag ofta hinner med en komposition.....

Nu finns det ju gatufoto och gatufoto! ;) Men om vi pratar om det här ögonblicket som plötsligt dyker upp framför dig, och du höjer kameran och trycker av! Eller hinner du nå't mer? 
Jag tror det!

 

Solregn 2

 

Jag får en känsla då jag fotograferar att jag inte riktigt centrerar på motivet. Det låter kanske underligt, men jag har tänkt på det här den sista tiden, så det verkar som det är så. Och vad jag gör är sannolikt att försöka få en slags komposition i bilden. Och då ofta genom att sätta föremålet litet utanför bildcentrum.

Det här kan låta litet yxigt eller enkelt, men jag tror det är så!

Och vad kan det här betyda?

Att bilden får en bättre inramning, bättre balans, en komposition liksom...?

 

cleaner....

 

Nu blir det här inte så uträknat eller planerat, då allt går på känslan, och så har man c:a en sekund på sig att ta bilden, inklusive den här "kompositionen!"

 

 

 

#1428587

 

Å så här funkar det såklart inte alla gånger, ibland blir gatufotot taget via en reflex i pekfingret, och så är den bilden tagen!

Men det här att fota litet ocentrerat verkar ändå vara det jag gör ganska ofta, jag ser händelsen i ett vidseende liksom alldeles innan avtrycket!
Så tycker jag det funkar för mig i alla fall! :)

Å hur skall man träna det här då? Går det att träna på? Har funderat på det också, om man nu tror det skulle tillföra fotograferingen något!  ;)

Jag tror faktiskt att det går att träna! Och det handlar nog bara om att fylla på med "bildmallar" i huvudet....

Å då sannolikt att titta mycket på bra gatufoto! Och det skapar "bildmallar" i huvudet, mallar som man sedan använder omedvetet under den här halvsekunden innan avtrycket trycks ned! :)

Jag tror jag det funkar i alla fall!

Ha en fin helg,
önskar Bengan

Inlagt 2010-03-26 21:59 | Läst 4057 ggr. | Permalink
Hmmm, mallar var det. Ja så kanske det är Bengt.
Rulltrappsbilden och Stadsbiblioteket gillar jag bäst, hälsar /Claes
Hej Bengt!Bra som vanligt,härliga bilder.

Någon du känner,är din bäste vän,
är beredd att ge dig allt
utan att begära någonting igen.

Någon du känner,har för dig idag
lagt ett ord av guld och har,
trogen i sin kärlek,trätt till ditt försvar.

Någon du känner,vill dig altid väl,
vill i nöd och glädje gå
hemlig vid din sida,aktsam om din själ.

mvh Rolf
Jag tror inte alls på att skapa bildmallar i huvudet.

Däremot kan man ha en utvecklad känsla för form och känns när det finns balans i en komposition, då kan man komponera blixtsnabbt.

Och ju mer man utvecklar denna förmåga desto konstigare komponerar man, tycker folk.
Svar från Benganbus   2010-03-27 00:49
"däremot kan man ha en utvecklad känsla för form"...
Å man bara har den här känslan?
Den bara finns där alltså??

Fast jag tror ändå på litet inlärning liksom! :)
De kan nog bli konstiga kompositioner av det också! ;)
Jag tror inte alls på att skapa bildmallar i huvudet.

Däremot kan man ha en utvecklad känsla för form och känns när det finns balans i en komposition, då kan man komponera blixtsnabbt.

Och ju mer man utvecklar denna förmåga desto konstigare komponerar man, tycker folk.
Flickan med cigaretten blev min favvis i dag.

Henri Cartier-Bresson hävdade att kompositionen måste sitta som en reflex: 1. att se bilden i motivet; 2. att rikta kameran rätt och skjuta. Om det inte sitter som en reflex hinner man inte. Det gäller alltså gatufoto.

Fast det finns kanske flera sätt. Som att stå på post med kameran färdiginställd och lurpassa på att ett lämpligt motiv ska dyka upp kanske. Jag vet inte. Men rätt komposition i fotoögonblicket är en stor konst, som jag själv ännu inte behärskar.
Bilden är en avgränsad representant för den obegränsade verkligheten. Om man inte komponerar (i någon form) - så kan inte den avgränsade bilden likna den obegränsade verkligheten. Mallar kan man kalla det om man tillämpar någon princip - exempelvis det gyllene snittet. Komposition kan man kalla saken rent generellt. Kravet är att man medvetet måste hantera bildens komponenter inom bildbegränsningen. Annars liknar det inte verkligheten, eller någon aspekt av verkligheten - och man får ingenting sagt. Du har en naturlig känsla för det där Bengan. Du behöver inte gå på analys ;)

/Peter Hennig
Ja, det gäller att vara snabb om man ska hinna komponera bilden vid gatufotografering. Framförallt när man, likt H C-B, inte beskär bilderna efteråt! ;)

Bildmallar i huvudet funkar nog tyvärr inte, då man måste komponera bilder på olika sätt beroende på vilka motiv det är. Så känner jag iaf.

Gillar bilden på kvinnan i rulltrappan bäst!(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg