Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 665 / Fotodokumentation och det banala och år 2030!

 

"Tänk va tiden går, och nu är det 2030 och vad Stockholm har förändras. Och nu skall man bygga ett jättetorn till på Södermalm, 222 våningar högt....
Visst e det häftigt!! Å det kommer att stå mitt i en fontän i en park!
Kul me nya häftiga grejer liksom!"

 

 

 

"Jaha, vad är det här då??"

 

"Gamla Slussen säger du!? Vid Saltsjöbanan..? Va häftigt! Kolla träbänkar å galon å vad är det för blått som står där utanför?? Ett tåg? Tur att nå'n fota av det här!"

 

 

 

"Va? Va det en korvgubbe därnere också! Vilket häftigt ställe!!"

 

 

 

 

"Å en frisör!? Skojar du, er'e en frisör, vad är det för grejer i förgrunden då?"

 

 

"Underliga gångar där va? Å vad gör han? Fått punka!? :)"

 

 

 

 

"Samma vänsal va? Fick man bara gå in och sitta där? Utan att behöva köpa nå't i fiket!? Underliga tider...!"

 

 

 

 

"Vilken miljö!! Kul att nå'n fotade av den i alla fall...
Jaha, de va flera som fotade här tror du...kanske..."

 

 

 

"De va ett sunkit ställe va!? Men litet ballt!"

 

 

 

 

"Å kolla, dom cyklade därnere också, å vad är det där i bakgrunden, ett garage?
Å vilka gamla bilar!!"

 

 

 

 

"Å kolla! Här känner jag igen mig, här har jag också gått förbi till bussarna för länge, länge sedan!
Konstigt att man inte tänkte på att fota? Men man tänkte inte på det då liksom, man gick ju här ofta, men det va mer fotande på semestern å sån't...
Å visst e det kul att titta på semesterbilder efteråt, självklart, men fan att man inte plåtade det här också, det ångrar jag nu! Man gick ju här nästan var dag!"

 

Så var'e med det! ;)

/Bengan

  

Inlagt 2010-03-25 20:16 | Läst 4156 ggr. | Permalink
Ja, vardagen är väl så viktig att dokumentera. Att tänka på när man rensar i sitt digitala arkiv; Spara lite vardagsbilder även om de bildmässigt inte sticker ut. Tidens gång kommer att göra dem värdefulla på ett eller annat sätt.
Mycket bra budskap till alla fotograferande människor presenterat på ett roligt sätt. I jakten på den perfekta bilden är det lätt att glömma bort vardagen i nutid. Jag har själv varit mycket dålig tidigare när det gäller att dokumentera min vardag och Eskilstuna där jag bor.
På Fotofika i Eskilstuna har vi genomfört en utställning under namnet ”Eskilstuna 2009” på Café Turbinen i samarbete med Eskilstuna stadsmuseum. Förhoppningsvis så arkiveras bilderna och ger möjlighet att blicka bakåt i tiden i framtiden.
Nu håller vi på ett projekt som heter ”Då och nu”. Vi väljer bilder från 50- och 60-talet för att sedan ta en ny bild av samma motiv och även det ska bli en utställning.
Skrivit lite om Fotofika i Eskilstuna i min blogg:

www.fotosidan.se/blogs/janne/index.htm?tag=13898

Förhoppningsvis så har vi bidragit till bilder av dokumentärt värde i framtiden, vilket känns väldigt roligt.
/Janne
Svar från Benganbus 2010-03-26 06:57
Och ni har ett samarbete med Stadsmuseet i Eskistuna, de va inte dåligt!!
Låter som om det skulle kunna vara ett tips för andra större orter, den lokala Fotoklubben och Stadsmuseet!?

Å se'n kan det väl inte vara mer perfekt att även ha fotofika där! :)
Kul att läsa!
Tack!
/Bengan
Du visar på ett bra sätt att det är viktigt att ta och att spara bilder från vardagen, inte bara de som har ett bra utsnitt eller snygg "svärta", även de andra kan vara värda att spara. Men i de här digitala tiderna är det viktigt att publicera och att spara på papper också (och backa upp filerna).
Underbart! Mer sånna här bloggar! Träbänkar med galon är nog det man kommer sakna mest om 20 år när slussen blivit nånting annat än va den är idag ;)

Det är bara pyramider och medeltida kyrkor som håller i evigheter. Men sånna grejer byggs det ju inte längre...

Trevlig helg!

/Fredrik
Jag håller med dig Bengt. Gick och samtalade med min dotter idag om vad som vi skulle reagera på om vi besökte vår tid från framtiden. Oerhört svårt men det skulle väl tas igen på reklamen, kläderna och transportmedlen. Kanske. Eller så är det frånvaron av replikanter och vårdrobotar...
Alltid trevligt att läsa dina blogginlägg.
Den här gången precis "hemkommen" till hotellet vid Medborgarplatsen kändes det träffsäkert och inspirerande då jag för någon timme sedan ovetande om ditt blogginlägg var och Dogma-fotade vid Slussen. Det är inte så ofta jag är nere i Stockholm och då får man passa på så att man inte missar tillfället. För mig blev det dock mer exotiskt att dokumentera Slussen. Vardagsfotograferandet får jag ta hand om hemma i Umeå istället.
/Jocke
Slussen är väl det sunkigaste ställe som någonsin varit ett poppis fotomotiv! Jag gick runt där med en Kodak Brownie, någon av 127-modellerna, redan runt 1960. Vet inte om jag har några bilder kvar, dock. Just nu hittar jag dem i alla fall inte.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg