Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 664 / Fotodokumentation är det för banalt för en fotokonstnär? ;)

 

Jag gillar ju att fotografera händelser, eller människor i miljö. Men känner på mina bildvisningar/utställningar att det är sällan som dom bilderna drar till sig den största uppmärksamheten.

Och det kan jag förstå, för de flesta bilder jag visar, vem vill ha dom på en vägg!?  ;)

 

Gröna Lund 1964Och det här tycker jag är ett problem, inte att mina bilder inte får hänga på en vägg ;) utan mera bilder för eftervärlden.

Men visst får vi se fina fotoreportage, tex från krishärdar, från människor i fattigdom, och utsatta människor, reportage som ofta är väldigt dramatiska.

Men jag tänker mera på den vardagliga dokumentationen, den som kanske inte upplevs så dramatisk därför att vi ofta är i den dagligdags, och vi tänker inte på att fotografera den.

Men tror att det i slutändan är den här fotografin som blir viktigast!
Och den kommer att uppfattas som viktig, och intressant, ju längre tiden har gått..

Men då är det försent...

/Bengan

 

Inlagt 2010-03-25 18:55 | Läst 3779 ggr. | Permalink
Jag förstår hur du tänker och känner. Och jag kan hålla med. Men, jag tycker att du har en kompis som är väldigt duktig på att fånga det vardagliga, Micke Borg. Och jag ser ju på dina retrobilder och nya, att även du är det.

Så jag tror att du har rätt i att värdet stiger ju längre tiden går!
Däremot, så tror jag att du har fel i att "då är det för sent".

Keep on shooting Mr B! //Peter
Svar från Benganbus 2010-03-25 19:41
Tack för vänliga ord Peter! :)
Men vi är för få riddare av den sorgliga skepnaden ;)
Å det finns oändligt många väderkvarn att avbilda!
Så vi är för få...
/Bengan
Intressanta funderingar, och ett fantastiskt tidsdokument på de tre ungdomarna som står och spelar roulette(?).
Svar från Benganbus 2010-03-25 19:42
Men då jag tog bilden, så va den inte så mycket tidsdokument! ;)
/B
Hej Bengan,
Vardagsbilderna från HCB kom ju trots allt upp på väggarna efterhand, så ge inte upp idéen. Denna typ av bilder växer med tiden, till skillnad från en del andra motivområden. HCB´s sinne för geometri är kanske inte helt avgörande alla gånger. Plåta vardagen idag, i morgon är det kanske försent.
Hälsningar Ronny Persson Helsingborg
Från min tid som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum och verksamheten vid dess förnämliga fotosektion, tror jag mig ändå ha ett litet uns koll på detta. Det mest uppenbara är att samtiden nästan aldrig har en aning om vad framtiden kommer att värdera i bildväg - man lägger i regel ner stor omsorg på att nogsamt arkivsäkra fel prylar. Detta sker gång, efter gång, efter gång! Ändå är nog det bästa stalltipset: Spontana, icke arrangerade vardagsbilder. Det blir alltid intressant. Sedan skall det vara hög teknisk kvalitet - så att man ser vad det föreställer i alla dess detaljer. Superkornig Tri X är nog inte vad framtiden kommer att önska sig. Att vi tyckte att det kunde vara tjusigt ger dom fasen i - när dom exempelvis inte kan se vad det står på förpackningen som ligger på bordet.

/Peter Hennig
Svar från Benganbus 2010-03-25 19:43
Det står ju TETRA med stora bokstäver! ;)
Men håller med dig...trots! ;)
/B
Jag kan inte mer än hålla med dig. När man kollar igenom sina gamla bilder eller pappas gamla negativ är det bilderna på vardagshändelser som är intressantast. Och man måste kunna associera till bilden. Man bläddrar snabbt bort bilder på blommor för att se sig själv i barnvagnen i Prag, eller något liknande. Dock är det inte lika kul om ungen är någon som man aldrig sett tidigare...

Min pappa lärde mig en väldigt viktig sak. Ha med människor i bilden, för då blir bilden levande. Nu fotograferade min far veteranbilar, men nog stämmer det även för mina bilder. Och det stämmer när man kollar igenom gamla arkiv.

Mer snaps åt folket!
Svar från Benganbus 2010-03-25 20:31
Fast folket vill nog bli "tungsinta fotokonstnärer" liksom... ;)
Å bli berömda NU på stört!!! ;)
Inte ens med gårdagens Tri-X behöver muséerna oroa sig för att det inte går att läsa de minsta detaljerna. Värre är det om optiken inte tecknar skarpt, då kvittar det om man så använder Rollei Advanced Technical Pan eller en FF sensor med 50 miljoner pixels, det går inte läsa ändå.
Håller med dig. Jag älskar att se vardagsbilder fån förr. Hur hade dom det, hur var det osv. Säkert kommer framtidens mäniskor att vilja se hur vi hadde det.... blommor, landskap, konst mm kommer förhoppningsvis att finnas även då, men vardagen är förmodligen helt annorlunda..
Du har helt rätt, mer banal-trivialt fotografi;)
Och med tiden växer dessa bilder helt av egen kraft och passerar effektsökeriet med hästlängder.

Tycker du gjort ett toppenjobb och många bilder för väggen har det blivit också;) Förstår att du menar att den yngre generationen bör ta sig en funderare på det här för det tar ju som sagts en del år innan bilderna blir så där riktigt intressanta.
/Stephan
De viktigaste bilderna är kanske inte de som hänger på väggen! Bilden från Gröna Lund är en höjdare, men knappast något för en vanlig vägg heller. Men på en utställning, det är en annan sak. Även vardagsbilder kan ju vara bättre eller sämre. Även en dålig vardagsbild kan ha högt dokumentariskt värde, något man nog ofta måste vänta ett bra tag innan man vet. En bra vardagsbild kan ha både det dokumentariska värdet och det bildmässiga/konstnärliga.Och det värdet växer med tiden, det också.
Utan att säkert veta undrar jag om det verkligen förhåller sig så som du beskriver. D v s att det inte sker någon vardaglig dokumentation i dag. Går man på stan, eller på något evenemang, är det ju massor av människor som tar fram sin lilla kompaktkamera, eller mobilen, sträcker på armarna och tar en bild. I alla fall upplever jag att det är så. Det blir ju knappast sociala reportage av de bilderna men nog får vi väl ändå kalla dem för vardaglig dokumentation. Sedan är det en annan sak att den kategorin av bilder kanske inte är så väl representerad här på FS. Det har jag ingen uppfattning om.
Några tankar från mig innan sängdags.
/Torbjörn
Svar från Benganbus 2010-03-26 07:26
Jor'å det har nog aldrig fotograferats lika mycket som nu! De flesta har ju en kamera, i mobilen eller i en "kamera"! ;) Och det tas bilder ständigt.....

Men se'n e frågan varför man tar bilden och vart bilden sedan tar vägen....
Där e jag mycket undrande!;)

För min misstanke e att bilden ta's väldigt oplanerat, och bilden har sedan en mycket kort livslängd...
/B(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg