Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 632 / Före Nikon F och före Canonflex så fanns Praktina SLR!
Det var i östra Tyskland och senare i DDR som framtidens kamera började att förfinas och utvecklas. Först kom ju den första prismareflexen, Contax S, som va "hopplockad" under mycket svåra efterkrigsomständigheter i det som senare skulle bli DDR och så 1952 presenterades Praktina, en SLR med i stort alla de tillbehör som senare kom att finnas på tex Nikon F (1959).
Man kan väl ana vad det va för kamerasystem som Nikon tittat på under utvecklingen av sin Nikon F! :)
Men Praktina utvecklades på fel plats, i Östtyskland, för det Kalla kriget va redan ett faktum, så det spelade inte så stor roll att här kom en kamera byggd i hög kvalitet inriktad mot framtiden, en SLR med Zeiss-optik!
Här kommer några bilder på den intressanta kameran, som fortfarande tar "skarpa kort" med hjälp av Tri-X!
Kameran hade även en genomsiktssökare för normaloptiken, det är det fönstret man ser framtill på kameran.
Några av tillbehören.
Fjädermotor monterad. Med motor på, så får Praktinan en direkt återgående spegel! Fast den är inte direkt ljudlös den här motorn... ;)
En ganska behändig liten mekanisk kamera med Zeiss-optik!
Här finns litet att läsa om Praktina
http://www.praktina.com/
http://www.praktica-collector.de/Praktina.htm
Som sagt, å den funkar mycket bra med Tri-X!
/Bengan
På tex kameror, på klockor, på bilar..! ;)
Fjädermotorn är en avslöjande detalj men då är det ju för sent. Bilden är redan tagen =) Låter den värre än Canon Dial?
En aning! ;)
/John-Erik
Praktina va en yrkes/proffskamera!
Praktinan var ju oerhört före sin tid. Kul att påminnas om detta i dina bilder! Till att börja med sålde den mycket bra i USA, men med sjunkande (politisk) status kunde den sedan inte längre bära sitt höga pris. En kvalitetskamera kostar dock i tillverkning, var den än är tillverkad. Kamerawerke lade helt enkelt ner den med sorg i hjärtat. Det fina med saken var ju ändå den oerhörda påverkan den hade på den Japanska kameraindustrin. Siegfried Böhm som konstruerade mästerverket i början av 1950-talet, fick tillfredsställelsen att se sina intentioner förverkligade i hög grad i Japan (Siegfried Böhm levde ännu för två år sedan, över 90år gammal).
/Peter Hennig
Kommer ihåg Praktica från 1959. Jag hade fått en Pentax av min far, min kompis köpte den östtyska Practican. Båda funkade bra. Östtysken var kanske lite klonkigare men bilderna var helt likvärdiga.